Truskawki odtruwają i poprawiają nastrój
Są świetnym źródłem witamin C i A oraz z grupy B. Zawierają też  potas, żelazo, magnez, wapń, mangan.
Ułatwiają przyswajanie żelaza z  innych pokarmów. Dlatego warto jeść je np. po warzywach bogatych w ten  pierwiastek. Działają moczopędnie i odtruwająco. Wspomagają pracę nerek i  regulują wydzielanie żółci. Pomagają w usuwaniu kwasu moczowego,  powinni więc jeść ich dużo chorzy na artretyzm. Poprawiają trawienie  szczególnie tłuszczu i białka. Neutralizują substancje rakotwórcze,  zmniejszają ciśnienie i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu.  Dobrze wpływają na nastrój.
 
         
 

 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                    
 
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                           
                           
                          