Triki na piękny bukszpan. Zrób to, a będzie gęsty i zielony jak nigdy
Głęboka zieleń listków bukszpanu pięknie ozdabia ogrody i tarasy o każdej porze roku, gdyż jest to krzew zimozielony i nie traci liści wraz z nadejściem pierwszych chłodów. Niestety jest wiele zagrożeń, które mogą spowodować, że nie będzie prezentował się zbyt okazale i zauważymy na nim oznaki różnych chorób. W tym artykule podpowiadamy, jak uniknąć powszechnych błędów w jego pielęgnacji, by pozostał zdrowy na długie lata. Zdradzamy też kilka trików, dzięki którym uzyska spektakularny wygląd. Zapraszamy do lektury.
Wczesna wiosna to czas wzmożonych prac ogrodowych. Zajmujemy się wtedy spulchnianiem gleby, sprzątaniem zeszłorocznych liści, połamanych gałęzi i przycinaniem krzewów, które tego wymagają. Jednym z nich jest bukszpan wiecznie zielony, który przywieziono na nasze tereny kilka wieków temu z Włoch. W dawnych czasach był chętnie wykorzystywany do ozdabiania miejsc sakralnych, a jego drewno służyło do wykonywania rzeźb i drzeworytów umieszczanych w świątyniach. Dziś stracił te funkcje, jedynie niektóre osoby przystrajają jego głązkami koszyczek wielkanocny, aby podkreślić tradycyjny wymiar tego święta.
Te warunki najbardziej lubi krzew bukszpanu
Planując rozmieszczenie roślin w naszym zielonym zakątku, warto zarezerwować dla bukszpanu miejsce o dużej ekspozycji na słońce. To krzew z dość grubymi liśćmi, które do procesu fotosyntezy potrzebują odpowiednio silnego nasłonecznienia. Aby uchronić dośćkruche gałęzie bukszpanu przed uszkodzeniami mechanicznymi, warto wybrać przestrzeń osłoniętą przed silnym wiatrem. Podłoże dla tej rośliny powinno nie zatrzymywać na dłużej wody oraz zawierać cenne składniki odżywcze, co możemy uzyskać np. poprzez dodanie kompostu. Odczyn ziemi, w której ją posadzimy, powinien być zasadowy, inaczej nie będzie rosła i nie pomoże nawet dodatkowe nawożenie. Nawadnianie powinno być umiarkowane, ale regularne.
Bukszpan to wdzięczna roślina również do uprawy w donicach. Należy jednak zapewnić jej dość dużą przestrzeń dla swobodnego rozrostu korzeni i co 2 lata trzeba wymieniać donicę na większą o kilka centymetrów, zapewniając przy tym roślinie nowe, żyzne podłoże. Konieczne jest wsypanie na sam dół odpowiednio dużej warstwy drenażu i zapewnienie odpływu wody z donicy, aby korzenie nie zaczęły gnić, gdy będą zbyt długo zanurzone w wodzie. Bukszpany doniczkowe wymagają dodatkowego nawożenia – trzeba je zastosować przynajmniej raz w każdym sezonie wiosenno-letnim.
Przycinanie bukszpanu – tak zrobisz to najlepiej
Bukszpan jest bardzo podatny na formowanie i można z niego wyczarować bardzo fantazyjne figury i kształty. Tu wszystko zależy od rozmiarów krzewu i fantazji ogrodnika. Często jest sadzony na skraju działki i służy za żywopłot, ale coraz częściej można zaobserwować ozdobne kule i inne, bardziej wyszukane formy. Ważne jest wybranie najlepszego terminu na przycinanie bukszpanu. Doświadczeni ogrodnicy wiedzą, że można to bezpiecznie zrobić tylko na początku kwietnia, w czerwcu oraz w drugiej połowie sierpnia. To właśnie wtedy roślina nie odczuje tego negatywnie, szybko się zregeneruje i nie podda się działaniu szkodników lub mikrobów, które w innych okresach mogą ją skutecznie zaatakować. Zbyt późny termin ostatniego przycinania może spowodować, że bukszpan nie wytrzyma silniejszych mrozów zimą i obumrze na wiosnę.
Przycinanie bukszpanu to ważny zabieg, gdyż poza uzyskaniem oryginalnej ozdoby w ogrodzie daje inne korzyści – wzmacnia cały krzew i pobudza go do intensywniejszego wzrostu. Liście również na tym zyskują, gdyż stają się bardziej zielone i sprężyste. Najlepiej skracać pędy na 30% ich długości, aby nie ograniczać zbytnio wyjściowego rozmiaru rośliny. Najlepiej jest wykonywać ten zabieg trzy razy w roku, aby osiągnąć optymalny efekt.