Tradycyjnie czy nowatorsko? Kuchnia na Dzień Matki

23 maja 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Kiedyś to Ona wołała nas do stołu, na którym czekał talerz parującego domowego rosołu lub pysznej pomidorowej z ryżem. Zapach przyrządzonej przez nią mięsnej rolady z ziemniaczkami posypanymi koperkiem w towarzystwie mizerii zwabiał nas na obiad. A potem rozkoszowaliśmy się podanymi na deser pieczonymi przez nią babeczkami. Mama – teraz czas jej się odwdzięczyć i w tym wyjątkowym dniu – Dniu Matki – zaprosić ją na rodzinny obiad. Co wówczas podać? Inspiracji dostarczają szefowie kuchni Knorr.

Kucharze Knorr radzą, by przygotowując tego dnia obiad, rozważyć dwie możliwości. Z jednej strony możemy przywołać atmosferę rodzinnych posiłków pamiętanych z dzieciństwa, przyrządzając tradycyjne domowe dania. Z drugiej jednak strony może warto zaryzykować i pokusić się o potrawę, którą zaskoczymy naszą Mamę, wykorzystując nietypowe składniki, łącząc odległe smaki czy sięgając po przepis do kuchni świata. Niezależnie, którą opcję wybierzemy, kucharze Knorr zaproponują konkretne receptury i udzielą cennych rad.

111

Dziękujemy za smaki dzieciństwa

Chcąc wrócić myślami do domu rodzinnego, powinniśmy na obiad w Dniu Matki przygotować domową zupę. Jaką? Wszystko zależy od tego, którą kojarzymy najbardziej z domowymi obiadami sprzed lat. W wielu domach z pewnością królem stołu bywał rosół – pachnący, prawdziwie domowy, przygotowany na wywarze z mięsa i warzyw. Dlatego dzisiejszy obiad znakomicie uświetni Rosół królewski ugotowany na wołowinie oraz mięsie z kury, którego smak podkreślą marchew, pietruszka, seler i pieczarki. Nasza Mama z pewnością doceni, że przygotowaliśmy rosół samodzielnie od podstaw.

Aby rosół był bardziej aromatyczny, Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, radzi, by kończąc gotowanie zupy, dodać pęczek związanych nicią ziół. Wywar nasiąknie ich aromatem.

Jeśli natomiast „smak jak u mamy” kojarzy się nam przede wszystkim ze smakiem domowej pomidorowej, właśnie tą zupę podajmy na stół w Dniu Matki. Jednak ilu domowych kucharzy, tyle przepisów na tradycyjną pomidorówkę – każdy przyrządza ją na swój własny sposób. Szefowie kuchni Knorr polecają Klarowną zupę pomidorową przygotowaną na bulionie, w wersji bardzo aromatycznej ze świeżą bazylią, suszonymi pomidorami, czosnkiem i orzeszkami pini

A może w dzieciństwie zajadaliśmy się maminym krupnikiem? Odwdzięczmy się Mamie i przyrządźmy Krupnik po polsku lub Krupnik Staropolski z mięsem. A wielbicielom ogórkowej, kucharze Knorr proponują Zupę ogórkową ze świeżego ogórka.

Najczęściej to właśnie domowe zupy kojarzą się nam ze smakiem błogiego dzieciństwa. Ale oczywiście w Dniu Matki ugotujmy pełny obiad. Przyrządzony na drugie danie Soczysty kurczak z pieczarkami, a do niego Zielona surówka z rzodkiewki także przywołają atmosferę tamtych dni.

Co bardziej odważne „dzieci”, które kulinarnie chcą podziękować Mamom za miłość i opiekę, z pewnością postarają się zaserwować tak bliskiej sercu osobie wyjątkowe danie, którego smak będzie dla niej zupełnym zaskoczeniem. Kucharze Knorr innowacjom w kuchni mówią stanowcze „Tak!” i proponują kilka przepisów na zaskakująco pyszne dania. Takim będzie zapewne Zupa cytrynowa, która swym pięknym, nietypowym jak na zupę kolorem od razu wzbudzi zainteresowanie naszego honorowego w tym dniu gościa. Wspaniale i wyjątkowo będą się również prezentować Zupa z dyni doprawiona odrobiną gałki muszkatołowej lub Aromatyczna zupa ogórkowa z grzanką. Elegancko będzie także, kiedy postawimy na zupy kremy – gęste i aromatyczne. Świeże warzywa dają nam duże pole do popisu przed naszymi Mamami. Przykładowo Zupa krem z marchewki z migdałami to pyszny sposób na wyrażenie naszych uczuć. A prawdziwym hitem może okazać się Eliksir na sedno sprawy – Zupa krem z selera. Cudownie pachnąca, finezyjnie kremowa. Mmmmm..

 

Również przygotowując drugie danie, możemy popuścić wodze fantazji i połączyć na talerzu odległe smaki lub użyć nietypowych składników. Strzałem w dziesiątkę może okazać się duet, jaki tworzy mięso kacze ze smakiem pomarańczy. Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie – taki oto przepis na to połączenie polecają szefowie kuchni Knorr.

A zamiast tradycyjnej sałatki, postarajmy się o naprawdę wyjątkową kompozycję. Jako że na straganach prężą się właśnie szparagi i pojawiają się pierwsze polskie truskawki, kucharze Knorr proponują Sałatkę z truskawek i szparagów. Nietypowe połączenie? Wcale nie – zaskakujące, kolorowe, pyszne!

Pomysłowość z pewnością zostanie doceniona!