Dookoła serca, serduszka, amorki i miłosne wyznania odmieniane we wszystkich przypadkach i językach, a przy tym… cała masa słodkości! Święto zakochanych to bardzo dobra okazja do przygotowania pysznego ciasta, tortu czy babeczek – specjalnie z myślą o najbliższych. W Walentynki… upiecz radość ukochanej osobie!
Serce na dłoni
Cóż lepiej wyrazić może nasze uczucia, niż słodkie ciasto w kształcie… serca. Jeżeli dodatkowo wypełnimy je marmoladą i pysznym kremem… idealny wieczór w towarzystwie naszej drugiej połówki gwarantowany!
Serce
Składniki na ciasto:
- Kostka do pieczenia Kasia – 4/5 sztuki (200 gramów)
- mąka – 300 gramów
- cukier – 100 gramów
- żółtko – 2 sztuki
Składniki na krem:
- Kostka do pieczenia Kasia – 1/5 sztuki (50 gramów)
- budyń śmietankowy – 1 opakowanie
- mleko – 400 mililitrów
- twarda marmolada – 200 gramów
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszaj z cukrem, posiekaną Kasią i żółtkami.
2. Szybko zagnieć ciasto i odstaw na godzinę do lodówki.
3. Następnie ciasto rozwałkuj i wytnij z niego 4 identycznej wielkości serduszka.
4. Z pozostałego ciasta wytnij foremkami małe serduszka.
5. Duże serca przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, nakłuj widelcem i piecz w 200 st. C około 15-20 minut.
6. Małe serduszka upiecz oddzielnie, gdyż pieką się krócej.
7. Budyń ugotuj na gęsto w 400 ml mleka.
8. Ostudź, a następnie zmiksuj z pozostałą Kasią.
9. Powstałym kremem posmaruj dwa serca i przykryj je dwoma pozostałymi.
10. Marmoladę włóż do rondla i lekko podgrzej, aby się rozpuściła.
11. Marmoladę wyłóż na ciasto i uformuj z niej serduszko.
12. Odstaw do zastygnięcia.
Kokosowa podróż walentynkowa
By tegoroczne Walentynki były naprawdę wyjątkowe, powinniśmy zadbać o nie w każdym aspekcie. Na deser przygotować możemy np. doskonałe ciasto kokosowe. Z pewnością będzie pysznie, a romantyczna atmosfera pozostanie w Waszej pamięci na długo.
Ciasto kokosowe
Składniki na ciasto:
- jajko – 6 sztuk
- mąka pszenna – 250 gramów
- cukier – 250 gramów
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Kostka do pieczenia Kasia – 1/5 sztuki (50 gramów)
- mleko – 750 mililitrów
Składniki na krem:
- mąka pszenna – 150 gramów
- cukier – 150 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia – 4/5 sztuki (200 gramów)
- esencja waniliowa – 1 łyżeczka
- wiórki kokosowe – 200 gramów
- esencja waniliowa
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto. Roztop Kasię na patelni, ostudź. Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej ubij pianę z białek ze szczyptą soli, a potem stopniowo, nie przerywając ubijania, dodaj cukier, następnie jedno po drugim żółtka i łyżkami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej roztopioną Kasię.
- Ciasto wylej do tortownicy o średnicy ok. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 40 minut, aż biszkopt będzie złocisty. Wyjmij z pieca, ostudź.
- Podgrzej w rondelku połowę mleka z cukrem i esencją waniliową, w pozostałej połowie mleka rozprowadź mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.
- Ubij mikserem miękką Kasię, a następnie, nie przerywając ubijania, łyżkami zacznij dodawać budyń.
- Wymieszaj wiórki kokosowe z esencją waniliową. Ostrym nożem delikatnie przetnij biszkopt na dwie okrągłe części. Na pierwszej rozprowadź 2/3 kremu, przykryj drugim biszkoptem i lekko dociśnij. Usuń nadmiar kremu po bokach.
- Następnie na wierzchu ciasta rozsmaruj pozostały krem i udekoruj wiórkami. Przechowuj w lodówce 2-3 dni.
Tajemnica granatu
Granat to wyjątkowy owoc, który idealnie wpasowuje się w święto jakim są Walentynki. Ze względu na dużą ilość nasion, uznawany on był w starożytności za symbol płodności, a jego kwiat – za symbol miłości. Do dzisiaj w Grecji życzy się nowożeńcom szczęścia, dobrobytu i płodności, rzucając na podłogę granaty i rozgniatając je. Przez wiele lat cywilizacje krajów rozwijających się uważały go za najbardziej tajemniczy ze wszystkich istniejących owoców.
Sernik walentynkowy
Składniki:
- śmietanka 30% – 100 gramów
- płatki kukurydziane – 100 gramów
- gorzka czekolada – 100 gramów
- cukier – 100 gramów
- kakao – 1 łyżka
- twaróg waniliowy – 1 kilogram
- Kostka do pieczenia Kasia – 1 sztuka (250 gramów)
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- żelatyna – 1 opakowanie
- owoc granatu – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Kasię, cukier, kakao zagotuj.
- Zdejmij z ognia, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Wsyp płatki kukurydziane i wymieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na to 3/4 masy z płatków i odstaw do lodówki.
- Z reszty masy wyłóż łyżeczką małe kupki (do dekoracji) na papierze do pieczenia, aby zastygły.
- Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywną pianę.
- Żelatynę namocz w rondelku w 1/4 szklanki zimnej wody.
- Po 10 min. podgrzej, żeby się rozpuściła.
- Do ciepłej żelatyny dodawaj twaróg waniliowy, a następnie ubitą śmietanę i wymieszaj.
- Masę wyłóż na spód z płatków, wyrównaj górę masy i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Podawaj udekorowane pestkami granatu lub innymi owocami i zastygłymi płatkami.
- Ciekawostka: skórę granatu naciąć, owoc granatu połamać na kawałki. Łyżką stukając w skórę, wydobyć pestki do miski z zimną wodą.
Mała babeczka z wiśniowym sercem
A może zamiast tradycyjnego ciasta… babeczkę? Pyszną, czekoladową i wypełnioną wiśniowym nadzieniem. A na dodatek bardzo prostą i szybką w przygotowaniu. Smacznego!
Babeczki wiśniowe serca
Składniki:
- jajka – 4 sztuki
- Kostka do pieczenia Kasia – 1 sztuka (250 gramów)
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- gorzka czekolada – 120 gramów
- cukier – 200 gramów
- sól – 1 szczypta
- mąka pszenna – 60 gramów
- wydrylowane wiśnie – 500 gramów
- cukier – 1 łyżka
- mąka ziemniaczana (rozpuszczona w odrobinie wody) – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Roztop kostkę do pieczenia Kasia z czekoladą. Dodaj cukru i cukru waniliowego i wymieszaj wszystko. Jak się rozpuści, wyłącz palnik.
- Dodaj po kolei jajka i wymieszaj je szybko, żeby połączyły się z masą. Na koniec dodaj pozostałe suche składniki (mąka, sól) i wymieszaj.
- Podziel masę między wszystkie foremki. Piecz 20 minut.
- Rozgrzej wiśnie z cukrem, poczekaj aż cukier się rozpuści. Zmień konsystencję soku dodając mąkę ziemniaczaną z wodą, tak aby pozostawić sok nienaruszony (otrzymasz gęstą konsystencję).
- Wykrój w wypieczonej i zimnej babeczce kształt serca, użyj do tego noża lub łyżki.
- Wlej zimną polewę wiśniową do wyciętego w babeczce serca, a następnie wytnij serce z papieru (średnica 6 cm), umieść je na babeczce, rozsyp na nie cukier puder. Następnie zdejmij papier.