Tort truskawkowy

7 września 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

BISZKOPT: 7jajek, 1i1/2 szkl. cukru, 1i3/4 szkl. mąki, cukier waniliowy, 2i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem, dodawać na przemian po jednym żółtku oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i wanilią. Wyłożyć na natłuszczoną i wylożoną pergaminem tortownicę. Piec ok. 35 min w temp. 170st.  ostudzić i przekroić na 3  części.

KREM: 1i1/2 kost. masła, szkl. cukru + 4 łyżki, 1 kg mrożonych truskawek.

Margarynę utrzeć na puch. Stopniowo dodawać cukier. Owoce rozmrozić, rozgnieść widelcem,zasypać 4 łyżkami cukru, osączyć. Dodawać po łyżce truskawek.

Kremem przełożyć wszystkie warstwy tortu, posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować.

To pierwszy tort upieczony przeze mnie:) Moja mam także upiekła ten tort jako pierwszy, dlatego jest szczególnym ciastem w naszej rodzinie.  Latem oczywiście warto robić go ze świeżych owoców.

file1315391400



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...