URODA I ZDROWIE

Tort truskawkowy

7 września 2011, dodał: czekoladka

BISZKOPT: 7jajek, 1i1/2 szkl. cukru, 1i3/4 szkl. mąki, cukier waniliowy, 2i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem, dodawać na przemian po jednym żółtku oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i wanilią. Wyłożyć na natłuszczoną i wylożoną pergaminem tortownicę. Piec ok. 35 min w temp. 170st.  ostudzić i przekroić na 3 części.

KREM: 1i1/2 kost. masła, szkl. cukru + 4 łyżki, 1 kg mrożonych truskawek.

Margarynę utrzeć na puch. Stopniowo dodawać cukier. Owoce rozmrozić, rozgnieść widelcem,zasypać 4 łyżkami cukru, osączyć. Dodawać po łyżce truskawek.

Kremem przełożyć wszystkie warstwy tortu, posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować.

To pierwszy tort upieczony przeze mnie:) Moja mam także upiekła ten tort jako pierwszy, dlatego jest szczególnym ciastem w naszej rodzinie.  Latem oczywiście warto robić go ze świeżych owoców.

file1315391400


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozwijać pracowników
To oczywiste, że najlepiej wysyłać pracowników na regularne szkolenia, które podniosą ich kwalifikację,...
Spadek - ile podatku się płaci?
To wszystko zależy od wielu czynników i nie jest takie proste jak się może...
Odpoczynek
Dla mnie najlepszy wypoczynek to z moim mężem i dziećmi nad Bałtykiem....
Ochrona danych osobowych
Ochrona danych to poważny obowiązek, który spoczywa na każdym właścicielu firmy. Jest...