Tort truskawkowy

7 września 2011,
dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

BISZKOPT: 7jajek, 1i1/2 szkl. cukru, 1i3/4 szkl. mąki, cukier waniliowy, 2i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem, dodawać na przemian po jednym żółtku oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i wanilią. Wyłożyć na natłuszczoną i wylożoną pergaminem tortownicę. Piec ok. 35 min w temp. 170st.  ostudzić i przekroić na 3  części.

KREM: 1i1/2 kost. masła, szkl. cukru + 4 łyżki, 1 kg mrożonych truskawek.

Margarynę utrzeć na puch. Stopniowo dodawać cukier. Owoce rozmrozić, rozgnieść widelcem,zasypać 4 łyżkami cukru, osączyć. Dodawać po łyżce truskawek.

Kremem przełożyć wszystkie warstwy tortu, posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować.

To pierwszy tort upieczony przeze mnie:) Moja mam także upiekła ten tort jako pierwszy, dlatego jest szczególnym ciastem w naszej rodzinie.  Latem oczywiście warto robić go ze świeżych owoców.

file1315391400



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...