Torcik lodowy z czereśniami, który topi serca. Chłodna słodycz lata

dodał: Marta Dasińska
Tort lodowy to jeden z tych deserów, który nigdy nie zawodzi. Szczerze mówiąc, jest łatwiejszy do zrobienia niż tradycyjny tort i zwykle odnosi sukces. To również jeden z moich ulubionych deserów, ale nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić własny. Prawdopodobnie ten przepis stanie się nową rodzinną tradycją, ponieważ lody są zdecydowanie ulubionym deserem moich chłopaków.
Kiedy mówię, że to jest najprostsze lodowe ciasto na świecie, to naprawdę tak myślę. Wystarczy spojrzeć na listę składników. A dodatek czereśni sprawia, że jest to deser cudowny i prawdziwie letni.
Przygotowanie jest proste: warstwa ciasta funtowego, ulubione lody i czereśnie łączą się, tworząc mrożony deser, który jest równie imponujący, co prosty w przygotowaniu. Idealny na letnie spotkania lub na każdą okazję, gdy potrzebujesz chłodnej, słodkiej przekąski. Jednak nie ma powodu, dla którego nie można się nimi cieszyć przez cały rok, można zmieniać owoce, aby mieć cudowny dodatek. Jednak czereśnie są teraz najlepszym dodatkiem, jaki możemy sobie wyobrazić.
Jakie lody stosować do deseru jak z bajki?
Tradycyjnie torty lodowe składają się z kilku warstw ciasta posmarowanych cienkimi warstwami lodów. Ta wersja torcika lodowego jest łatwiejsza do zrobienia z jedną warstwą ciasta i jedną warstwą lodów. Jednakże można ją łatwo dostosować do wielu warstw, jeśli ktoś lubi zabawę w przekładanie. Warto używać lodów kupionych w sklepie z oczywistego powodu, że dzięki temu przepis jest o wiele łatwiejszy do przygotowania. Ale także dlatego, że można kupić lody o dowolnym smaku, co znacznie ułatwia zmianę smaków.
Najpierw przygotowujemy warstwę ciasta zgodnie z przepisem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kolejno przygotowujemy lody i czereśnie, a następnie składamy torcik. Za każdym razem, gdy kroimy ciasto, warto zanurzyć ostry nóż w gorącej wodzie. Takim sposobem będzie najłatwiej je pokroić. Przy odpowiednim przechowywaniu ciasto pozostanie świeże przez 5–7 dni w zamrażarce.
Jak przygotować torcik lodowy?
Składniki:
– 100 g masła, posiekanego
– 1/3 szklanki (115 g) złocistego syropu z trzciny cukrowej
– 1/3 szklanki (115 g) melasy
– 1/3 szklanki (75 g) brązowego cukru
– 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżeczki mielonego imbiru
– 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
– 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
– 1/3 szklanki (80 ml) mleka
– 1 jajko
– 1/3 szklanki (75 g) kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego
– 1 litr dobrej jakości lodów, zmiękczonych
– 250 g czereśni, bez pestek, posiekanych
– 1 szklanka (220 g) cukru pudru
– 1 szklanka (250 ml) brandy
– 250 g czereśni
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Nasmarować tłuszczem głęboką, kwadratową formę do ciasta, wyłożyć dno i boki papierem do pieczenia. Wymieszać masło, syrop, melasę i cukier w średnim rondlu i podgrzewać na małym ogniu, aż masło i cukier się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut, aż ostygną. Przesiać mąkę, sodę i przyprawy do dużej miski, zrobić wgłębienie w środku. Ubić mleko i jajko w mieszance syropu. Wlać mieszankę jajeczną do mieszanki mąki, wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszać z posiekanym imbirem. Wlać mieszankę do formy. Piec ciasto przez 30-40 minut. Ostudzić w formie. Wyłożyć oczyszczoną formę do ciasta folią do zamrażania. Włożyć lody do dużej miski i wymieszać z czereśniami. Przełożyć lody do formy, przykryć. Zamrozić, aż stwardnieją. Wymieszać cukier i brandy w średnim rondlu i podgrzać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 4-5 minut, aż zgęstnieje. Włożyć czereśnie do żaroodpornej miski, zalać gorącym syropem i ostudzić. Umieścić ciasto na talerzu do serwowania. Szybko wyjąć lody z formy, przyciąć brzegi i umieść na cieście, udekorować czereśniami w brandy.