Testujemy dania restauracji tajskiej Hot Spoon w Łodzi!

6 listopada 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

W ramach akcji BLOGERZY SMAKUJĄ prosimy o zgłoszenia blogerów  kulinarnych z Łodzi i okolic.  Zgłoszenia mile widziane wraz z adresem bloga w komentarzu na dole pod artykułem.

https://urodaizdrowie.pl/wp-content/uploads/2013/09/banersmak1.jpg

Restauracja przygotowała zaproszenie na dowolne dania z karty menu do 70 zł

Tajska restauracja „Hot Spoon”

Drewnowska 58
91-002 Łódź
Rynek Manufaktury
telefon (42) 633 90 90

www.hotspoon.pl

 

Witamy Państwa w restauracji Tajskiej Hot Spoon, otworzyliśmy pierwszą i jak dotąd jedyną oryginalną i autentyczną tajską restaurację w Łodzi. Znajdziesz nas na rynku Manufaktury.

_mg_1201

Pracują u nas kucharze z Tajlandii, wcześniej zatrudnieni w hotelach Marriot, Hilton, Sheraton. Tajska kuchnia słynie ze stosowania świeżych ziół i przypraw. Wśród nich są przede wszystkim liście limonki kafftr, galanga, trawa cytrynowa, kolendra, imbir, chilli, mleko kokosowe oraz nam pla, czyli sos rybny. Ostrość dań wyznaczają papryczki. Główną regułą posiłków w Tajlandii jest „zasada pięciu smaków”, które – doskonale wyważone występują w każdym daniu.

_mg_9740

 

A tych dań, zgodnie z regułą, powinno być więcej niż osób przy stole. Specyficzny jest również zwyczaj podawania wszystkich dań jednocześnie. Azja zazwyczaj kojarzy się z jedzeniem pałeczkami lub rękoma, ale w Tajlandii bardzo często używa się sztućców, tyle, że w nieco inny niż sposób u nas.

_mg_9864

 

W lewej dłoni trzyma się widelec, w prawej łyżkę a widelec służy wyłącznie do tego, aby pomoć nałożyć jedzenie na łyżkę. Noża nie używa się w ogóle. Kuchnia tajska należy do najzdrowszych na świecie i uważa się ją za jedną z najbardziej oryginalnych. Życzymy smacznego.

_mg_9848