Testujemy dania restauracji tajskiej Hot Spoon w Łodzi!
W ramach akcji BLOGERZY SMAKUJĄ prosimy o zgłoszenia blogerów kulinarnych z Łodzi i okolic. Zgłoszenia mile widziane wraz z adresem bloga w komentarzu na dole pod artykułem.
Restauracja przygotowała zaproszenie na dowolne dania z karty menu do 70 zł
Tajska restauracja „Hot Spoon”
Drewnowska 58
91-002 Łódź
Rynek Manufaktury
telefon (42) 633 90 90
www.hotspoon.pl
Witamy Państwa w restauracji Tajskiej Hot Spoon, otworzyliśmy pierwszą i jak dotąd jedyną oryginalną i autentyczną tajską restaurację w Łodzi. Znajdziesz nas na rynku Manufaktury.
Pracują u nas kucharze z Tajlandii, wcześniej zatrudnieni w hotelach Marriot, Hilton, Sheraton. Tajska kuchnia słynie ze stosowania świeżych ziół i przypraw. Wśród nich są przede wszystkim liście limonki kafftr, galanga, trawa cytrynowa, kolendra, imbir, chilli, mleko kokosowe oraz nam pla, czyli sos rybny. Ostrość dań wyznaczają papryczki. Główną regułą posiłków w Tajlandii jest „zasada pięciu smaków”, które – doskonale wyważone występują w każdym daniu.
A tych dań, zgodnie z regułą, powinno być więcej niż osób przy stole. Specyficzny jest również zwyczaj podawania wszystkich dań jednocześnie. Azja zazwyczaj kojarzy się z jedzeniem pałeczkami lub rękoma, ale w Tajlandii bardzo często używa się sztućców, tyle, że w nieco inny niż sposób u nas.
W lewej dłoni trzyma się widelec, w prawej łyżkę a widelec służy wyłącznie do tego, aby pomoć nałożyć jedzenie na łyżkę. Noża nie używa się w ogóle. Kuchnia tajska należy do najzdrowszych na świecie i uważa się ją za jedną z najbardziej oryginalnych. Życzymy smacznego.