Przyprawy Podravki – opinia

25 marca 2013,
dodał: edith
Artykuł zewnętrzny

file1364241605

Niedawno od portalu Uroda i Zdrowie otrzymałam produkty firmy Podravka do testów. Odkąd pamiętam Vegeta była w naszym domu. Używaliśmy jej, ale z głową, nie sypaliśmy łyżkami, a jedynie podkreślaliśmy smak. Teraz używam jej znacznie rzadziej, ale kluski śląskie bez vegety to już nie to samo. Zaciekawiły mnie także nowe produkty: Vegeta Natur do sałatek i Vegeta Natur do twarożku & kefiru.

VEGETA szybko przyjęła się na rynku, a jej obecność w ponad trzydziestu krajach świata świadczy o jej jakości i specyfice tego wyrobu, zaś sama nazwa stałą się synonimem przyprawy do potraw. Mimo ostrej konkurencji i ciągłych prób podrabiania VEGETY, jej sprzedaż i popularność nadal rosną. Vegeta jest znana i lubiana na polskim rynku od ponad 28 lat. To oryginalna i uniwersalna przyprawa do potraw, której nie dodaje się chyba tylko do lodów.
Skład: sól kuchenna, suszone warzywa 15,5 % (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku (glutaminian sodu, inozynlan disodowy), cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina). 
Vegeta Natur W Smak do sałatek – zawiera wyłącznie naturalne, starannie wyselekcjonowane składniki – zioła, suszone warzywa oraz świeże przyprawy. Mieszanka nie zawiera sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku ani szkodliwych konserwantów.
Skład: sól kuchenna, cebula, czosnek, cukier, bazylia, marchew, koperek, pasternak, pieprz czarny, imbir, papryka, natka pietruszki, kozieradka.

Vegeta Natur W Smak do kefiru i twarożku – nic tak dobrze nie urozmaici świątecznego śniadania, jak świeży twarożek z ogórkiem lub rzodkiewką i szczypiorkiem. Połączony z naturalnym jogurtem jest pysznym – pożywnym i lekkim dodatkiem do kanapek. Smak serka ze świeżymi warzywami podkreśli specjalnie skomponowana mieszanka suszonych przypraw Vegeta Natur W Smak do kefiru i twarożku. Doskonałe proporcje suszonego czosnku, bazylii, pieprzu, soli i pietruszki nadadzą mu oryginalnego, pozytywnie kojarzącego się smaku.
Skład: sól kuchenna, czosnek, cebula, koper, bazylia, kminek, pieprz czarny, szczypiorek, natka pietruszki.
Jako, że Vegetę już znam, to napiszę tylko, że moim zdaniem raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Jak wiele wzmacnianych przypraw należy jej używać z głową.
„Dziurki” w kluskach śląskich wypełniam masłem i posypuję Vegetą. Wspomnienie dzieciństwa i niestety nie dam się przekonać do tego, by z tego rezygnować.
Nowe, wolne od wzmacniaczy smaku przyprawy Podravki bardzo mi się spodobały. Przygotowanych dań nie musiałam już dodatkowo doprawiać. Może są dla mnie trochę za słone, ale jeśli doda się odpowiednią ilość to z pewnością powinno smakować.
Z użyciem Vegeta Natur W Smak do sałatek przygotowałam szybką sałatkę na śniadanie.

 

Do jej wykonania użyłam: mozzarelli, pomidora, zielonych oliwek, rzodkiewek, ogórka, kapusty pekińskiej, oliwy z oliwek oraz oczywiście przyprawy Vegety Natur. Uzyskałam świeży, ciekawy smak. Zestaw przypraw jest dobrze skomponowany i pasuje do bardzo wielu sałatek.

Z użyciem Vegeta Natur W Smak do kefiru i twarożku przygotowałam twarożek na kolację.

Do wykonania twarożku wykorzystałam: twaróg, jogurt naturalny, pomidora, zielone oliwki, ogórka oraz oczywiście Vegetę Natur do kefiru i twarożku. Przyprawa jest niezwykle aromatyczna, bardzo mocno czuć w niej pieprz. Jeżeli ktoś też chciałby dodawać do twarożku zielonych oliwek to polecam niewielką ilość przyprawy, bo inaczej może być za słony. Podobnie jak w Vegecie do sałatek, także i tu podoba mi się dobranie składników (chociaż jest dość podobne).

Z prezentowanych produktów polecam zwłaszcza obie Vegety Natur, gdyż większość osób z pewnością zna smak tradycyjnej Vegety uniwersalnej.
Testowała:

Edyta – Gotowanie odpręża mnie i daje satysfakcję – zwłaszcza, gdy moje potrawy smakują innym. Eksperymentuję, ale lubię powrócić także do dań tradycyjnych, bo nie chcę, by ciekawe przepisy po przodkach zaginęły. Recenzuję książki kulinarne oraz prezentuję ciekawe regionalne wydarzenia, na których można spróbować lokalnych przysmaków. Wydaje mi się, że od kiedy prowadzę blog stałam się bardziej otwarta na nowe smaki.
Prowadzi bloga: http://pasja-smaku.blogspot.com



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.