W ramach współpracy z portalem Zdrowia i Urody miałam okazje przetestować produkty firmy Kamis – Kulinarne Inspiracje Kamis .
W zestawie znalazły się przyprawy z kulinarnymi inspiracjami Kamis w 4 wariantach dań:
Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym
Rozmarynowy kurczak z warzywami
Kurczak ze śliwką owijany boczkiem
Pikantna wołowina w winie
W każdym zestawie znajduje się 5 porcji ziół i przypraw odpowiednio zamkniętych w przezroczystych pojemniczkach. Do każdego wariantu potrawy wchodzi inny zestaw przypraw dopasowany do przepisu na opakowaniu , przez co całość wydaje się jeszcze bardziej interesująca .
Na opakowaniu widnieje informacja na ile porcji jest dana przyprawa i ile czasu zajmuje wykonanie przepisu .
Dla początkujących kucharzy taki zestaw ziół jest znakomitym ułatwieniem w łączeniu przypraw i ziół , i nadaniu potrawie wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku .
Niewygórowana cena około 5 zł jest kolejnym plusem na to , że na pewno w przyszłości wypróbuję Kulinarne Inspiracje Kamis w swoich autorskich przepisach kulinarnych .
Przygotowałam danie obiadowe według przepisu z Kulinarnych Inspiracji jednocześnie zmieniając je trochę według swoich upodobań .
Zdecydowałam się na Rozmarynowego kurczaka z warzywami . Dodatek rozmarynu , oregano, tymianku, czosnku i słodkiej papryki sprawił , że moje danie nabrało intensywnego aromatu i wyrazistości i bardzo szybko zniknęło z talerzy .
- składniki na 4 porcje
8 pałek kurczaka (około 1 kg)
250 g cebuli
250 g marchewki
300g papryki zielonej
8 średnich ziemniaków
1,5 łyżki cukru lub miodu
- przepis
Pałki z kurczaka nacieramy solą i odstawiamy . Ziemniaki kroimy w 2-3 cm kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, rozmarynu i mieszamy . Cebulkę kroimy w kostkę , paprykę w paski , marchewki kroimy w plastry. Kurczaka obsmażamy za wszystkich stron na oleju. Przekładamy do miski , dodajemy paprykę w proszku , 1/2 porcji czosnku, tymianek i mieszamy . Na tłuszczu ze smażenia mięsa karmelizujemy cukier (podgrzewamy, aż się rozpuści). Dodajemy cebulkę, marchew i paprykę. Podsmażamy około 5 minut, stale mieszając. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym czosnkiem, oregano i mieszamy . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 50-60 minut.
Testowała:
Magda – Pasjonatka gotowania, jedzenia i nie tylko..lubiąca dzielić się przyrządzonymi potrawami z domownikami i przyjaciółmi. Amatorka, eksperymentatorka i tradycjonalistka w jednym , która czasami tworzy kulinarne cacka.
Prowadzi bloga: http://smakowitedania.blogspot.com