W ramach współpracy z portalem Uroda i Zdrowie mam dziś do przetestowania Hiszpańskie oliwki . Produkt przeze mnie uwielbiany , więc jego recenzja nie sprawiła mi żadnej trudności.
W zestawie znalazły się 3 puszki oliwek: czarne , zielone z pestką i zielone nadziewane anchois.
Jak zapewne wiemy oliwki są niskokaloryczne, wspomagają trawienie , zawierają wiele witamin oraz zdrowy tłuszcz. Warto więc je spożywać .
Hiszpańskie oliwki są doskonałym dodatkiem do sałatek , kanapek a także dań głównych . Można je także podawać solo jako przekąskę do wina.. Nadają potrawom estetyczny wygląd.
Zielone z pestką charakteryzują się gorzkawym, przypominającym migdały pikantnym posmakiem, są bardziej słone i mają zdecydowany smak.
Oliwki czarne drylowane są jędrne, twarde i smaczne , świetne jako samodzielna przekąska i jako składnik przy gotowaniu. Są delikatniejsze , mniej słone od zielonych. Mają bardzo ciekawy smak .
Natomiast zielone nadziewane anchois mają delikatny rybi posmak z nutką goryczy , najbardziej nadają się do sałatek i jako samodzielna przekąska są przepysznie , dodają potrawie specyficzny smak.
Przygotowałam dwie potrawy z oliwkami. Pierwszą jest pizza z czarnymi oliwkami .
- składniki na 4 porcje
2 szklanki mąki
torebka drożdży instant
2 pomidory
2 czerwone cebule
15 dag pieczarek
puszka czarnych oliwek
garść kukurydzy z puszki
2 łyżki oliwy z oliwek
5 dag tartego żółtego sera
bazylia ,oregano
sól i pieprz
- przepis
Mąkę mieszamy z drożdżami i szczyptą soli. mieszając wlewamy około szklankę letniej .Zagniatamy ciasto , dodajemy 2 łyżki oliwy . Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je , rozwałkowujemy na placek grubości 6-7 mm i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze. Pokrojoną cebulę w piórka , szklimy na oliwie . Pomidory kroimy w plastry . Na wierzch placka układamy cebulę , następnie plastry pomidorów i plastry pieczarek , posypujemy kukurydzą a na wierzch kładziemy czarne oliwki. Posypujemy tartym żółtym serem a także doprawiamy do smaku ziołami ,solą i pieprzem. Pieczemy około 40 minut w temp 180 st.
Drugą potrawą jest sałatka z dodatkiem dodatkiem oliwek zielonych anchois.
- składniki na 4 porcje
puszka hiszpańskich zielonych oliwek anchois
250 g sera ricotta
5 pomidorków cherry
mix sałat z roszponką
oliwa z oliwek
sól i pieprz
- przepis
Mix sałat łączymy z pokrojonymi na połówki pomidorkami , dodajemy pokrojony ser ricotta i zielone oliwki nadziewane anchois , wszystko delikatnie mieszamy, przyprawiamy kropimy oliwą z oliwek.
Po przetestowaniu i spróbowaniu oliwek mogę powiedzieć, że są wyjątkowo smaczne,mają szerokie zastosowanie i chętnie sięgnę po nie w przyszłości. Zwłaszcza że cena za nie jest niewygórowana: od 3 zł za mały słoiczek.
Testowała:
Magda – Pasjonatka gotowania, jedzenia i nie tylko..lubiąca dzielić się przyrządzonymi potrawami z domownikami i przyjaciółmi. Amatorka, eksperymentatorka i tradycjonalistka w jednym , która czasami tworzy kulinarne cacka.
Prowadzi bloga: http://smakowitedania.blogspot.com