Test hiszpańskich oliwek

6 września 2012, dodał: Magda111
Artykuł zewnętrzny

W  ramach  współpracy   z  portalem  Uroda i Zdrowie mam dziś  do  przetestowania  Hiszpańskie oliwki . Produkt  przeze mnie uwielbiany , więc jego  recenzja  nie sprawiła mi  żadnej trudności.

W zestawie  znalazły się 3 puszki  oliwek: czarne , zielone z pestką  i zielone nadziewane  anchois.

Jak zapewne wiemy oliwki są niskokaloryczne, wspomagają trawienie , zawierają wiele witamin oraz zdrowy tłuszcz. Warto więc je spożywać .
Hiszpańskie oliwki są doskonałym dodatkiem do sałatek  , kanapek a także dań głównych . Można  je  także podawać solo jako przekąskę do wina.. Nadają  potrawom estetyczny  wygląd.

Zielone z pestką charakteryzują się  gorzkawym, przypominającym migdały pikantnym posmakiem, są bardziej słone i mają zdecydowany  smak.

Oliwki czarne  drylowane  są  jędrne, twarde  i smaczne , świetne jako samodzielna  przekąska  i jako składnik przy gotowaniu. Są delikatniejsze , mniej słone od zielonych. Mają bardzo ciekawy smak .

Natomiast zielone nadziewane anchois mają delikatny rybi posmak z nutką goryczy , najbardziej nadają się do sałatek i jako samodzielna przekąska są  przepysznie , dodają potrawie specyficzny smak.

Przygotowałam dwie potrawy z oliwkami. Pierwszą  jest  pizza  z czarnymi oliwkami .

  • składniki na 4 porcje

2 szklanki mąki

torebka drożdży instant

2 pomidory

2 czerwone cebule

15 dag pieczarek

puszka czarnych oliwek

garść kukurydzy z puszki

2 łyżki oliwy z oliwek

5 dag tartego  żółtego sera

bazylia ,oregano

sól i pieprz

  • przepis

Mąkę mieszamy z drożdżami i szczyptą soli. mieszając wlewamy około szklankę letniej .Zagniatamy ciasto , dodajemy 2 łyżki oliwy  . Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je , rozwałkowujemy na placek grubości 6-7 mm i układamy  na  posmarowanej  tłuszczem  blasze.   Pokrojoną cebulę w piórka  , szklimy na oliwie . Pomidory  kroimy w plastry . Na wierzch placka układamy cebulę , następnie plastry pomidorów i  plastry pieczarek , posypujemy kukurydzą  a na wierzch kładziemy czarne oliwki.  Posypujemy tartym żółtym serem a także doprawiamy do smaku ziołami ,solą i pieprzem. Pieczemy  około 40 minut w temp 180 st.

Drugą potrawą  jest sałatka z dodatkiem dodatkiem oliwek zielonych anchois.

  • składniki na 4 porcje

puszka  hiszpańskich  zielonych oliwek anchois

250 g sera ricotta

5 pomidorków cherry

mix sałat z roszponką

oliwa z oliwek

sól i pieprz

  • przepis

Mix sałat łączymy z pokrojonymi na połówki  pomidorkami , dodajemy  pokrojony ser ricotta i  zielone oliwki nadziewane  anchois , wszystko delikatnie mieszamy, przyprawiamy kropimy oliwą z oliwek.

Po przetestowaniu i spróbowaniu oliwek mogę powiedzieć, że są wyjątkowo smaczne,mają szerokie zastosowanie i chętnie sięgnę po nie  w przyszłości. Zwłaszcza że cena za nie jest niewygórowana: od 3 zł za mały słoiczek.

Testowała:

Magda – Pasjonatka gotowania, jedzenia i nie tylko..lubiąca dzielić się przyrządzonymi potrawami z domownikami i przyjaciółmi. Amatorka, eksperymentatorka i tradycjonalistka w jednym , która czasami tworzy kulinarne cacka.
Prowadzi bloga: http://smakowitedania.blogspot.com