Test hiszpańskich oliwek

6 września 2012,
dodał: Magda111
Artykuł zewnętrzny

W  ramach  współpracy   z  portalem  Uroda i Zdrowie mam dziś  do  przetestowania  Hiszpańskie oliwki . Produkt  przeze mnie uwielbiany , więc jego  recenzja  nie sprawiła mi  żadnej trudności.

W zestawie  znalazły się 3 puszki  oliwek: czarne , zielone z pestką  i zielone nadziewane  anchois.

Jak zapewne wiemy oliwki są niskokaloryczne, wspomagają trawienie , zawierają wiele witamin oraz zdrowy tłuszcz. Warto więc je spożywać .
Hiszpańskie oliwki są doskonałym dodatkiem do sałatek  , kanapek a także dań głównych . Można  je  także podawać solo jako przekąskę do wina.. Nadają  potrawom estetyczny  wygląd.

Zielone z pestką charakteryzują się  gorzkawym, przypominającym migdały pikantnym posmakiem, są bardziej słone i mają zdecydowany  smak.

Oliwki czarne  drylowane  są  jędrne, twarde  i smaczne , świetne jako samodzielna  przekąska  i jako składnik przy gotowaniu. Są delikatniejsze , mniej słone od zielonych. Mają bardzo ciekawy smak .

Natomiast zielone nadziewane anchois mają delikatny rybi posmak z nutką goryczy , najbardziej nadają się do sałatek i jako samodzielna przekąska są  przepysznie , dodają potrawie specyficzny smak.

Przygotowałam dwie potrawy z oliwkami. Pierwszą  jest  pizza  z czarnymi oliwkami .

  • składniki na 4 porcje

2 szklanki mąki

torebka drożdży instant

2 pomidory

2 czerwone cebule

15 dag pieczarek

puszka czarnych oliwek

garść kukurydzy z puszki

2 łyżki oliwy z oliwek

5 dag tartego  żółtego sera

bazylia ,oregano

sól i pieprz

  • przepis

Mąkę mieszamy z drożdżami i szczyptą soli. mieszając wlewamy około szklankę letniej .Zagniatamy ciasto , dodajemy 2 łyżki oliwy  . Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je , rozwałkowujemy na placek grubości 6-7 mm i układamy  na  posmarowanej  tłuszczem  blasze.   Pokrojoną cebulę w piórka  , szklimy na oliwie . Pomidory  kroimy w plastry . Na wierzch placka układamy cebulę , następnie plastry pomidorów i  plastry pieczarek , posypujemy kukurydzą  a na wierzch kładziemy czarne oliwki.  Posypujemy tartym żółtym serem a także doprawiamy do smaku ziołami ,solą i pieprzem. Pieczemy  około 40 minut w temp 180 st.

Drugą potrawą  jest sałatka z dodatkiem dodatkiem oliwek zielonych anchois.

  • składniki na 4 porcje

puszka  hiszpańskich  zielonych oliwek anchois

250 g sera ricotta

5 pomidorków cherry

mix sałat z roszponką

oliwa z oliwek

sól i pieprz

  • przepis

Mix sałat łączymy z pokrojonymi na połówki  pomidorkami , dodajemy  pokrojony ser ricotta i  zielone oliwki nadziewane  anchois , wszystko delikatnie mieszamy, przyprawiamy kropimy oliwą z oliwek.

Po przetestowaniu i spróbowaniu oliwek mogę powiedzieć, że są wyjątkowo smaczne,mają szerokie zastosowanie i chętnie sięgnę po nie  w przyszłości. Zwłaszcza że cena za nie jest niewygórowana: od 3 zł za mały słoiczek.

Testowała:

Magda – Pasjonatka gotowania, jedzenia i nie tylko..lubiąca dzielić się przyrządzonymi potrawami z domownikami i przyjaciółmi. Amatorka, eksperymentatorka i tradycjonalistka w jednym , która czasami tworzy kulinarne cacka.
Prowadzi bloga: http://smakowitedania.blogspot.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.