Ten koktajl to świetny pomysł na śniadanie. Syci i poprawia pracę mózgu


dodał: Ewelina Szadkowska
Picie koktajli jest ważnym elementem zdrowego stylu życia. W zależności od preferencji można stworzyć koktajle owocowe, warzywne, lub warzywno-owocowe. Bardzo zdrowym wyborem jest tu awokado, które jest dość kaloryczne, więc zapewni sporą dawkę energii, która wystarczy aż do obiadu. Dzięki niemu nie będziemy podjadać, a dodatkowo zapewnimy sobie szereg wartościowych składników odżywczych. Niektóre z nich decydują o tym, jak będzie funkcjonował nasz umysł w pierwszej połowie dnia.
Awokado jest produktem, które budzi wiele kontrowersji ze względu na sposób uprawy. Niezależnie od tego ma jednak wielu miłośników, którzy dodają go do wielu potraw, by czerpać z jego potencjału prozdrowotnego. To jedna z niewielu roślin o tak wysokim poziomie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są podstawą zdrowia naszego układu krwionośnego oraz prawidłowej pracy serca.
Koktajl z awokado – pełna moc witamin
Dobre samopoczucie to warunek konieczny udanego dnia. Spędzając wiele godzin w pracy, potrzebujemy nie tylko energii, ale także wsparcia dla naszego intelektu. Dzięki zawartości potasu, magnezu oraz licznych witamin, które regulują pracę wielu naszych kluczowych układów, możemy w pełni skoncentrować się na swoich działaniach. Dodatkowo nasz mózg zyskuje ochronę przed stresem antyoksydacyjnym, co znacząco poprawia jego wydolność. Regularne spożywanie awokado wspiera utrzymanie szczupłej sylwetki, co nie jest bez znaczenia, jeśli mamy pracę siedzącą. Warto włączyć je do diety szczególnie przed wakacjami, kiedy zwykle walczymy z nadprogramowymi kilogramami.
Jak zrobić pyszny koktajl z awokado w roli głównej?
Aby nasz koktajl skutecznie ograniczył ochotę na szybkie i niezdrowe przekąski między posiłkami, warto uzupełnić go o kilka wartościowych dodatków. Smak awokado jest dość neutralny, więc warto go wyostrzyć w umiejętny sposób. Jeśli połączymy go ze słodkimi owocami, to otrzymamy wersję bardziej deserową, natomiast dodatek zielonych warzyw wzmocni jego działanie przeciwutleniające. Kilka orzechów wzmocni nasze funkcje intelektualne. Oto nasza propozycja na zdrowy i smaczny koktajl:
Składniki:
1 duże awokado
2 dojrzałe banany
jabłko zielone
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
szczypta cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Obrać awokado, jabłko oraz banany, pokroić na kawałki i wrzucić do blendera. Dodać cynamon i siemię lniane oraz sok z cytryny. Zmiksować całość składników na gładką masę. Najlepiej smakuje lekko schłodzony. Można w tym celu dodać do niego kilka kostek lodu. Nie należy go długo przechowywać ani wystawiać na światło słoneczne, aby nie utracić cennych wartości odżywczych.
Dużą zaletą tego koktajlu jest jego szybkie przygotowanie. Nie musimy tu angażować ani zbyt wiele czasu, ani posiadać wyjątkowych zdolności kulinarnych. Taką przekąskę może wykonać nawet nastolatek, którego można w ten sposób nauczyć zdrowych nawyków żywieniowych. Dodatkowo nauczy się, jak na bazie tylko jednego owocu można zrobić wiele wersji tego samego dania.
zobacz również:
Jedzenie, które działa – moda czy przyszłość żywienia?