Ten dodatek do owoców jest najzdrowszy. Polecamy go zwłaszcza cukrzykom

dodał: Ewelina Szadkowska
Spożywanie owoców to stały element zdrowej diety. Specjaliści z zakresu zdrowego żywienia polecają je głównie w formie surowej, aby skorzystać z wysokiego poziomu witamin. Większość z nich posiada jednak dużo cukrów, przez co są produktem niezbyt zdrowym dla diabetyków. Jak je zjadać, aby nie przyczyniały się do podwyższenia poziomu glikemii u pacjentów z cukrzycą?
W przypadku owoców warto zachować umiar. Dotyczy to zwłaszcza tych szczególnie słodkich, które mają w sobie dużo fruktozy. Osoby z problemami cukrzycowymi powinny uważać też na soki owocowe, aby nie dopuszczać do hiperglikemii. Istnieją jednak triki, które pozwalają znacząco obniżyć to ryzyko i sprawić, ze nawet chorzy będą mogli cieszyć się pysznym smakiem swoich ulubionych owoców.
Tak obniżysz wpływ cukrów na organizm
Jedzenie owoców można uznać za świetną alternatywę dla słodyczy i deserów. Naturalne cukry mają jednak działanie podobne do białego cukru. Należy więc dodać do owoców coś, co sprawi, że będą one wchłaniać się do krwi o wiele wolniej, niż w przypadku jedzenia samych owoców. Dietetycy polecają w tej sytuacji dodanie ich do naturalnego jogurtu lub kefiru. W towarzystwie produktów wysokobiałkowych cukry nie będą miały wpływu na zbyt szybkie podwyższenie poziomu glikemii. Staną się więc bezpieczną przekąską także dla diabetyków. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością, aby nie spowodować zbyt wysokiego bilansu kalorycznego naszej codziennej diety.
Ile owoców dziennie możemy spożywać?
Nawet najzdrowsze produkty spożywcze należy jeść z umiarem. Z zaleceń dietetycznych wynika, że wielbiciele owoców powinni dzielić ich dzienną porcję na 2 lub 3 etapy. Ilością graniczną powinno być zjedzenie np. 3 jabłek lub innych owoców, a w przypadku owoców jagodowych odpowiednikiem jednej porcji jest ich garść. Dzięki takim ograniczeniom nie będziemy przyjmować wraz z owocami zbyt dużej ilości fruktozy. Ten rodzaj cukru ma niezbyt korzystny wpływ na nasze zdrowie, gdyż przyczynia się do tworzenia tłuszczu trzewnego, stłuszczenia wątroby i może być przyczyną powstania insulinooporności, a w dalszym rozwoju dolegliwości – do rozwoju cukrzycy.
Jedząc owoce, kierujmy się rozsądkiem i tym, jak czujemy się po nich. Jeśli są zbyt słodkie, to możemy odczuwać senność lub podrażnienie żołądka, spowodowane obecnością kwasów owocowych. Spożywając je z dodatkiem innych produktów spożywczych, możemy znacząco obniżyć poziom cukru we krwi i w ten sposób cieszyć się smakiem owoców bez ryzyka, że pogorszymy stan swojego zdrowia. Jeśli źle tolerujemy surowe owoce, można je upiec lub ugotować. W tej formie będą przyjaźniejsze dla naszego przewodu pokarmowego.