Smak czekolady od wieków zachwyca, a jej rodzajów jest coraz więcej. Możemy spotkać ją w różnych wyrobach cukierniczych, a tradycyjne tabliczki różnią się nie tylko zawartością kakao, ale także dodatkami, smakami i kolorami. Obecnie nawet w przeciętnym sklepie możemy wybierać między kilkunastoma różnymi czekoladami, więc na pewno każdy znajdzie tam swoją ulubioną. Jednej z nich jednak lepiej nie kupować.
Dietetycy i specjaliści z zakresu zdrowego odżywiania od lat toczą dyskusje o tym, jak czekolada wpływa na nasze zdrowie. Na pewno jednak znacząco poprawia nasz nastrój i to na tym skupiamy się, sięgając po kolejne kawałki tego smakołyku. Zdrowotne właściwości kakao też nie są do podważenia, gdyż już w wielu badaniach naukowych bezsprzecznie wykazano jego zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Ta czekolada nie powinna znaleźć się w naszym menu
Stojąc przed sklepową półką wypełnioną czekoladami, czasem trudno jest się zdecydować tylko na jedną tabliczkę. Zdaniem dietetyków, w naszych zakupach powinniśmy kierować się głównie podstawowym kryterium, czyli zawartością kakao. Zwykle producenci deklarują zawartość tego składnika na poziomie 20-90%, w zależności od rodzaju wyrobu. Jeśli w tabliczce czekolady zawartość kakao jest niższa niż 50%, to lepiej wybrać inny produkt, o zdecydowanie lepszej jakości. Zamiast kakao, w takich tabliczkach znajduje się bowiem więcej niezdrowych dla nas składników. Popularna u nas czekolada mleczna jest właśnie takim produktem, wykazującym dość niski procent kakao w masie całkowitej czekolady. Jej delikatny, słodki smak powoduje, że cieszy się popytem, jednak nie jest to najzdrowszy wybór z punktu widzenia specjalistów. Jeszcze gorszym wyborem jest czekolada biała, w której kakao w ogóle nie występuje.
Które czekolady są najlepsze?
Znawcy tematyki zdrowego żywienia najbardziej polecają czekolady gorzkie z zawartością kakao 90% i więcej. Dobrym wyborem będą też czekolady o nieco niższym jego stężeniu. np. 70%, ale z dodatkiem w postaci rodzynek, orzechów i innych zdrowych owoców. Dzięki nim zyskamy dodatkowe wartości odżywcze w postaci witamin, mikroelementów i błonnika, które są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i przebiegu procesów trawiennych. Ich wyjątkowy smak także przemawia za tym, by kupować je najczęściej. Warto przed zakupem zapoznać się z całym składem tabliczki, aby wybrać taką, która nie zawiera zbyt wielu konserwantów i cukrów, a co za tym idzie, nie jest nadmiernie kaloryczna.
Kupując kolejną czekoladę, nie dajmy się zwieść pięknemu opakowaniu czy chwytliwym hasłom reklamowym. Marketing jest największym wrogiem naszych zdrowych wyborów żywieniowych, a bronią przeciwko niemu jest zdrowy rozsądek. Jeśli będziemy świadomymi konsumentami, to na pewno wybierzemy dokładnie taki produkt, jaki odpowiada naszym potrzebom żywieniowym i nie będzie miał negatywnych skutków ubocznych. Umiar w spożyciu każdej czekolady jest również wskazany.







