Tego nigdy nie wkładaj do air fryera. Awaria sprzętu jest gwarantowana

Avatar photo
19 czerwca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Air fryer to hit ostatnich miesięcy na rynku nowości z półki urządzeń AGD. Panie dom są zachwycone jego możliwościami, które znacznie ułatwiają przygotowywanie codziennych potraw. Urządzenie to pozwala przygotowywać posiłki bez nadmiaru tłuszczu, a więc wspiera nasze wysiłki w celu osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Aby służyło nam długo i bez usterek, warto wiedzieć, jakich produktów spożywczych nie powinniśmy w nim przyrządzać.

Codzienne używanie air fryera wydaje się prostą sprawą i po pewnym czasie nabieramy wprawy. Nie można jednak pozwolić, aby rutyna nas zgubiła. Warto poznać i zapamiętać listę zakazanych składników potraw, które nigdy nie powinny znaleźć się w air fryerze. Złamanie tych zasad może prowadzić nawet do zniszczenia naszego sprzętu.

biszkopt

Te potrawy z air fryera nie będą smaczne

Air fryer nie jest wszechstronnym urządzeniem. Miłośnicy ciast biszkoptowych zawiodą się, gdy zechcą wykorzystać go do pieczenia takich przysmaków. Zamiast puszystej struktury, otrzymamy przesuszone, twarde ciasto. Podobnie air fryer zadziała na cienkie plastry żółtego sera. Jeśli przyprawimy potrawę suszonymi ziołami, które nie zostaną z nią wymieszane, to również można spodziewać się, że zostaną wysuszone i stracą swój intensywny smak. Pamiętajmy, że działanie air frera opiera się na przepływie silnych strumieni powietrza, które mają dać efekt pieczenia i smażenia bez tłuszczu. Powoduje to nadmierne wysuszenie niektórych składników o delikatnej konsystencji i niewielkiej wadze, które po prostu zostają uniesione do góry i przywierają do ścianek urządzenia. Panierowane dania także pozostawiają wiele do życzenia, a tłuszcz wytopiony z mięsa może przypalić się i spowodować duże zadymienie w naszej kuchni. Jeśli lubimy potrawy z sosem, to lepiej przygotować go osobno, aby nie przywarł do dna i ścianek air fryera.

Surowe ziarna nie powinny trafić do air fryera

Miłośnicy popcornu cz prażonych ziaren ryżu nie powinni próbować ich przygotowania w air fryerze. Sposób działania tego urządzenia jest zupełnie inny niż mikrofalówki. Twarde ziarna pozostaną twarde i ta zasada nie zmieni się nawet po dodaniu do nich wody. Dodatkowo strzelające ziarna mogą uszkodzić wnętrze air fryera, co doprowadzi do jego awarii, a nawet pożaru. Pamiętajmy, ze jest to urządzenie elektryczne, co ma swoje konsekwencje. Surowy makaron także nie zostanie tam ugotowany, więc warto tego typu produkty najpierw ugotować w zwykłym garnku, a następnie dodać do potrawy z air fryera.

Air fryer nie nadaje się do przygotowywania wszystkich potraw. Warto mieć to na uwadze, aby nie powodować jego zwiększonego zabrudzenia i nie psuć potraw, które przejdą zapachem dymu, wywołanego przez produkty, które nigdy nie powinny do niego trafić. Jest przeznaczony do tych potraw, które mają być dietetyczne, a dołączona do niego książka kucharska będzie najlepszym przewodnikiem po zasadach, na których można go używać.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.