Te owoce powstrzymują problemy z pamięcią. Jedz je codziennie

dodał: Ewelina Szadkowska
Już po 40. roku życia zaczynają pojawiać się problemy z pamięcią. Zapominamy imiona dawnych znajomych, a ze sklepu wychodzimy bez kluczowych produktów, które mieliśmy kupić. Ten proces będzie pogłębiał się przez kolejne lata. Na szczęście możemy go spowolnić i to dzięki jednej małej zmianie w naszej diecie.
Codzienne jedzenie owoców jest zalecane przez dietetyków dla zachowania dobrego zdrowia i zbilansowanej diety. Jednak niektóre z nich mają supermoc, która potrafi zmieniać na lepsze nasze kluczowe funkcje. Jedną z nich jest poprawne funkcjonowanie mózgu. To dzięki niemu możemy świadomie przeżywać każdą chwilę, wracać myślami do przeszłości i planować przyszłą aktywność.
Nie tylko pamięć słabnie z wiekiem
Obserwując osoby starsze widzimy, jak powolna jest ich reakcja i jak trudno jest im orientować się w przestrzeni. Wszystko to wynika z coraz słabszej pracy mózgu. Utrata koordynacji ruchowej czy innych umiejętności behawioralnych jest dla seniorów znacznym utrudnieniem życia. Degeneracja mózgu polega głównie na zmniejszeniu objętości istoty szarej oraz zamieraniu dużej ilości komórek mózgu. Procesy, które wówczas zachodzą, mają fundamentalny wpływ na zachowanie i samooocenę, a także na zachowanie samodzielności, która w starszym wieku jest kluczowa. Od tego, jak pracuje mózg, zależy także zadowolenie z życia. Problemy z pamięcią mogą generować różne nieporozumienia i kłopoty, które rzutują na całe otoczenie seniora.
Te owoce utrzymują dobrą kondycję mózgu
Starzenie się mózgu jest procesem nieodwracalnym i u każdej osoby przebiega w inny sposób. Warto go ćwiczyć, stawiając mu odziennie nowe wyzwania i stymulować w ten sposób powstawanie nowych komórek mózgowych. Rozwiązywanie krzyżowek, zapamiętywanie nowych słówek w obcym języku czy zróżnicowanyh ciągów cyfr to tylko niektóre propozycje codziennej gimnastyki tego ważnego narządu naszego ciała. Możemy mu pomóc także dokonując odpowiednich wyborów żywieniowych. Mózg szczególnie lubi owoce, które są bogate we flawonoidy. Są to truskawki, maliny, borówki amerykańskie oraz jeżyny i jagody leśne. Można je spożywać na surowo, jako dodatek do koktajlu czy jogurtu, a także ciast czy innych deserów.
Warto wzbogacić swoje menu o wyżej wymienione owoce, aby nie dopuścić do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, wśród których najcięższą jest choroba Alzheimera. Dzięki zahamowaniu procesów zapalnych i powodujących starzenie się mózgu, każdy z nas jest w stanie znacząco poprawić jakość swojego życia. Zawarte w owocach przeciwutleniacze są kluczowe także w pokonywaniu skutków przewlekłego stresu, który dotyka każdego z nas. Skuteczność owoców jagodowych potwierdziły badania naukowe.
Poprawa funkcji poznawczych za pomocą odpowiednio dobranej diety jest dobrą wiadomością zwłaszcza dla osób, które gustują w słodkich owocach. Warto wspomóc ten sposób dodatkowymi działaniami wspierającymi działanie naszego mózgu. Te wszystkie działania pozwolą nam na odpowiednią jakość życia również w podeszłym wieku.
zobacz również:
Zioła w rytmie życia – codzienna harmonia dzięki mocy roślin