Tarty na słodko i słono – recenzja

22 maja 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Kojarzą się nam zazwyczaj z szybkim i słodkim ciastem. Jednak tak naprawdę to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami, twarogiem). Tarta może być zatem zarówno słodkim deserem, jak i smacznym daniem obiadowym, czy oryginalną kolacją, a nawet przekąską na zimno.

Tarta to nie jest coś niezwykłego, ale może świetnie smakować. Miseczkę z ciasta można bowiem wypełnić rozmaitymi farszami: warzywnymi, mięsnymi czy serowymi. Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Można jeść ją rękoma i popijać białym winem. A skąd czerpać pomysły na wykonanie – polecamy fantastyczną książkę kucharską pt.: Tarty na słodko i słono wydaną nakładem Wydawnictwa Olimp MediaStudia Kulinarnego Book&Cook. Książka prezentuje multum ciekawych przepisów, z których można skomponować wartościowe menu codzienne, jak również przeznaczone na specjalne okazje. Znajdziemy tu pomysły na tarty słodkie i wytrawne, galette, tartaletki czy quiche.

Wśród propozycji na tarty słodkie znajdziemy fantastyczne przepisy na galette z jabłkami, tartę cytrynową z bezą, tartę dyniową, z budyniem i malinami, jagodami, wiśniami, kokosową z bezą, czekoladową, figową, śliwkową czy orzechową. Propozycje warte zauważenia to między innymi także tarta serowa z miętowym cukrem, tartaletki z czekoladą i malinami, tarta bananowo-truskawkowa czy też tarta z ganaszem czekoladowym i owocami, albo tarta z lemon curd i borówkami.

Tarty z warzywami, to między innymi ciekawe pomysły na pełnoziarnistą tartę z dynią, quiche z brokułem, boczkiem i pomidorami, tartę cebulową, razowy quiche z papryką i rukolą, tartę nowalijkową, tartę z brukselką lub porem i cukinią. Możemy także przygotować tartę z kurkami lub grzybami leśnymi, pieczarkami, brokułem i łososiem, cukinią i ziemniakami czy kurczakiem i bakłażanem. Ciekawą propozycją są także przepisy na tartę ze szparagami i rabarbarem, groszkiem i kozim serem czy burakami i serem z dodatkiem zielonego groszku cukrowego.

Wszystkie przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, które wzbudzają zachwyt w każdym czytelniku, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy na własny stół. Nasz zachwyt nad fotografiami kulinarnymi prezentowanymi w tej książce jest nieskończony, a apetyt na proponowane potrawy niezmierny. Właśnie wydanie tego niezwykłego, lekkiego poradnika zasługuje na podkreślenie i największe słowa uznania. Książka jest naprawdę przepiękna, apetyczna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent dla każdego. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem pomysłów na tarty w różnych, wspaniałych i smacznych wydaniach.

Książka Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Tarty na słodko i słono bez cienia wątpliwości udowadnia, że można jeść i smacznie i kolorowo i zdrowo. Kuchnia francuska i jej tarty są dla każdego, a poznawanie nowych przepisów to nowoczesne podejście do dobrego odżywiania. Polecamy wszystkim dla odkrywania prawdziwej przyjemności gotowania i jedzenia oraz przygotowywania tart w oparciu o przepisy modnej, lekkiej i zdrowej kuchni.

Book&Cook to innowacyjny portal kulinarny wspierający proces zakupów produktów spożywczych. Jest intuicyjny i prosty w obsłudze. Pozwala jednocześnie zaplanować menu i zakupy. Book&Cook zawiera kilka tysięcy sprawdzonych przepisów, pomaga w szybkim planowaniu domowych posiłków i automatycznie generuje listę zakupów. Tygodniowe zakupy jeszcze nigdy nie były tak proste! www.bookandcook.pl

Wydawnictwo Olimp Media