Tanie laski wanilii – sklep

4 lipca 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Cena: 1,99 zł za sztukę (minimum 16 cm), do kupienia TUTAJ

Wanilia pochodzi z Meksyku, gdzie starożytni Aztekowie używali jej do przyprawiania czekolady oraz jako środka płatniczego. Teraz jest uprawiana głównie w Meksyku, Puerto Rico i na Madagaskarze. Do tej pory wanilia jest uważana za najdroższą przyprawę świata, zaraz po szafranie.  Najcenniejszą częścią strączka wanilii jest jej miąższ. Esencję wanilii stosujemy do wszelkiego rodzaju ciast, kremów, czekoladowych napojów, a nawet dań na słono. Idealnie współgra z nutą cynamonu, kakao i goździkami.

Aby wydobyć ekstrakt z wanilii najlepiej przeciąć laskę wzdłuż na pół i nożem wydobyć jej aromatyczne nasionka. Waniliowy ekstrakt dodajemy potem do lodów, kremów, czy musów. Dzięki laskom wanilii możemy przygotować również domowy cukier wanilinowy i wykorzystywać go do słodzenia ciast, puddingów oraz kawy.  Aby uzyskać naturalny cukier waniliowy należy umieść jeden lub dwa strąki wanilii w słoiku z cukrem – po kilku dniach można go używać do pieczenia, a także do słodzenia kawy. Jeżeli mamy ochotę na odrobinę kulinarnej ekstrawagancji polecamy przygotowanie dań na słono z dodatkiem waniliowego ekstraktu.

EKSTRAKT Z WANILII
Składniki:
•     500 ml wódki
•    15 lasek wanilli

Przygotowanie: Do wódki wrzucamy przekrojone wzdłuż laski i zakręcamy butelkę. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce (ale nie do lodówki) i co kilka dni kilka razy wstrząsamy butelką. Wanilia najlepsza jest po 2 miesiącach. Można ją długo przechowywać w chłodnym miejscu. Nadaje się do ciast, deserów na zimno czy do kawy.

PANNA COTTA
Panna Cotta to klasyczny, bardzo prosty, włoski deser. Panna Cotta oznacza gotowaną śmietankę. Do śmietany dodaje się cukier i często wanilię, a usztywnia żelatyną. Gotowy deser wykłada się do góry dnem na talerz. Żelatyny należy dodać tyle, aby deser trzymam kształt, ale nie był za sztywny. Całość powinna drgać na talerzu. Deser ten jest bardzo kremowy i pyszny. Najlepiej podawać go z owocami sezonowymi.
Składniki:
•    500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
•    50g cukru
•    laska wanilii
•    1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)
Dodatkowo:
•    ok. 300g truskawek / malin
•    1- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1.    Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
2.    Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
3.    Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10min. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii.
4.    Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
5.    Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. (Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160ml pojemności). Rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
6.    Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić do góry nogami.
7.    Odłożyć parę truskawek do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem. (Cukru dodać do smaku). Puree truskawkowe rozlać wkoło deseru. (Puree można dodatkowo przecedzić przez sitko). Udekorować odłożonymi truskawkami lub innymi owocami sezonowymi.

Zapraszamy serdecznie do sklepu 1000smakowswiata.pl.