Takie przechowywanie pomidorów to błąd. Szybko spleśnieją


dodał: Ewelina Szadkowska
Kupując większą ilość pomidorów, chcemy jak najdłużej cieszyć się ich pysznym smakiem. Wiele osób odruchowo wkłada je do lodówki, aby w chłodnej temperaturze przedłużyć ich przydatność do spożycia. Inni umieszczają je na kuchennym blacie, by były zawsze pod ręką. Jak ich nie przechowywać, by zbyt wcześnie nie zaatakowała ich pleśń?
Miękka struktura pomidorów powoduje, że łatwo je uszkodzić. Często już na etapie transportu część z nich pęka lub ulega innym uszkodzeniom. Wybierając pomidory w sklepie, warto zwrócić uwagę na to, aby nie były zbyt miękkie, poobijane czy z mechanicznymi uszkodzeniami. Wówczas dłużej poleżą w domu zanim zostaną zjedzone.
Tutaj nigdy nie wkładaj pomidorów
Przynosząc pomidory z targu czy sklepu, warto zastanowić się, gdzie będą miały najlepsze warunki do kilkudniowego przechowywania. Choć lodówka to świetne miejsce do przedłużania świeżości wielu produktów spożywczych, to pomidory nie lubią tam przebywać. Znacznie szybciej ulegają zepsuciu, a na nich powierzchni pojawia się pleśń. Wynika to ze specyficznego mikroklimatu panującego wewnątrz lodówki. Brak przepływu świeżego powietrza działa na pomidory destrukcyjnie i wobec tego nie przetrwają tam dłużej niż 2-3 dni. Do lodówki można wkładać tylko te pomidory, które zostaną wykorzystane najszybciej.
Te błędy skracają trwałość pomidorów
Pakując pomidory do foliowej torebki, często w domu pozostawiamy je w niej, zapominając o szybkim wypakowaniu zakupów. Tworzywo sztuczne odcina dostęp powietrza do pomidorów i w ten sposób rozpoczyna się proces gnilny, zapoczątkowany przez bakterie beztlenowe. Bezapelacyjnie należy wyjmować pomidory z torebek zaraz po przyjściu ze sklepu, inaczej narazimy się na utratę części z nich. Nawet jeśli pleśń obejmie tylko niewielką część pomidora, to i tak trzeba będzie wyrzucić całość. Wielu dostawców pakuje małe pomidorki do plastikowych koszyków z małymi otworami, co działa równie negatywnie. Każde warzywo powinno być pozbawione opakowania, aby zapewnić mu właściwe warunki przechowywania.
Pomidory najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Nie powinny leżeć w miejscu zbyt ciepłym i nasłonecznionym, więc parapet kuchennego okna nie jest tu wskazany. Warto je umieścić na talerzu, paterze lub w przewiewnym koszyku, aby zapewnić im swobodną cyrkulację powietrza. W takich warunkach będą nadawały się do spożycia nawet w ciągu tygodnia po zerwaniu ich z krzaka.