Takie awokado nie nadaje się do jedzenia. Wywołuje zatrucie pokarmowe

Avatar photo
23 czerwca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Miłośnicy awokado dodają je chętnie do różnych potraw na śniadanie, obiad i kolację. Jest ono dostępne głównie w postaci świeżych owoców, więc ich przydatność do spożycia jest dość ograniczona czasowo. Choć podróżuje do nas w stanie niedojrzałym, to dość szybko osiąga odpowiednią miękkość i to właśnie wtedy powinno trafić na nasz stół. Tymczasem w sklepach nierzadko widzimy awokado, które już nie powinno by sprzedawane. Jak je rozpoznać, aby nie ulec zatruciu?

Wybierając awokado w sklepie, warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, by wybrać pełnowartościowe owoce. Ich cenne składniki odżywcze są ważnym elementem zbilansowanej diety, a zdrowe tłuszcze roślinne są polecane przez specjalistów z zakresu zdrowego żywienia. Uwielbiają go weganie, którzy widzą w nim doskonały zamiennik tłuszczów zwierzęcych.

awokado

Zwróć uwagę na to, kupując awokado

Nawet podczas szybkich zakupów nie wolno przeoczyć oznak, które sprawiają, że awokado może nam mocno zaszkodzić. Przede wszystkim należy dokładnie obejrzeć skórkę owocu z każdej strony, aby sprawdzić, czy nie posiada ona mechanicznych uszkodzeń czy śladów pleśni. Powinna być dość gładka i jędrna, bez oznak przesuszenia. Każda anomalia widoczna na skórce oznacza, że miąższ pod nią także jest ciemniejszy niż powinien i nie nadaje się do spożycia. Dopiero po rozkrojeniu owocu widać dokładnie, czy owoc można bezpiecznie zjeść, jednak już na etapie zakupu możemy wyeliminować ryzyko, że trzeba będzie go wyrzucić. Ostatnim etapem oceny jakości awokado jest smak. Jeśli cokolwiek w nim nas niepokoi, lepiej go nie spożywać dla własnego bezpieczeństwa.

Awokado to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów

Poza wspomnianymi tłuszczami roślinnymi, awokado zawiera dość dużo witaminy B i C oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E i K. Warto je spożywać także dla błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego. Spośród minerałów zawiera żelazo, magnez i fosfor, a dla kobiet w ciąży szczególnie wartościowy jest kwas foliowy. Osobom z problemami sercowo-naczyniowymi przydadzą się sterole roślinne, które także znajdziemy w awokado. Jest dość kaloryczne i długo zapewnia uczucie sytości, więc rozwiązuje problem wegetarian, którzy muszą jeść więcej posiłków niż osoby preferujące produkty mięsne. Można je spożywać na surowo, piec, gotować czy smażyć. W każdej formie smakuje równie wyśmienicie.

Awokado należy do dość drogich produktów, więc wybierając je, warto być świadomym, że nie każde z nich może spełnić nasze oczekiwania. Oglądajmy je uważnie, aby nie przeoczyć sygnałów, że jego wnętrze już zaczyna się psuć. Wszelkie plamy na skórce lub w miąższu awokado oznaczają, że obecne są w nim toksyny i nie należy go spożywać. Zjedzenie zepsutego owocu może wywołać ból żołądka, nudności oraz niestrawność.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...