Tak zrobisz przetwory bez gotowania. Wystarczy prosty trik

Avatar photo
15 października 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Nasze mamy i babcie pasteryzowały jesienią setki słoików z zapasami na zimę. Trafiały do nich sezonowe owoce i warzywa. W stanie surowym nie przetrwałyby całej zimy, a przetwory z nich można przechowywać nawet przez 2-3 lata. Pasteryzacja daje pewność, że słoiki będą skutecznie zamknięte. Można jednak pominąć etap gotowania ich bez uszczerbku na trwałości zapasów.

Pasteryzując słoiki, musimy podgrzewać je w kąpieli wodnej. Wymaga to przygotowania dużego garnka i poświęcenia odpowiedniej ilości czasu, aby cały proces przebiegał prawidłowo. Pasteryzacja słoików to kluczowy proces, który pozwala na dłuższe przechowywanie domowych przetworów. Nie każdy wie, że można to zrobić bez użycia wody. Dzięki temu można zaoszczędzić sporo czasu, jednocześnie osiągając podobny rezultat jak przy tradycyjnej pasteryzacji.

przetwory

Jak pasteryzować słoiki na sucho?

Przygotowywanie przetworów to czasochłonny proces, wymagający sporo umiejętności. Ważny jest wybór właściwych produktów, ich oczyszczenie i obróbka termiczna przed włożeniem do słoików. Gdy już napełnimy je wszystkie, warto wykorzystać piekarnik do pasteryzacji. Dzięki niemu unikniemy zbędnego bałaganu, który tworzy się, gdy trzeba gotować słoiki w garnkach z wodą, a potem czekać, aż wystygną. Wystarczy wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ułożyć na niej słoiki, zachowując niewielki odstęp między nimi. Następnie trzeba rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 120 stopni Celsjusza, i pasteryzować słoiki w tych warunkach przez ok. pół godziny. Po wyłączeniu piekarnika trzeba pozostawić w nim słoiki, nie wyjmując ich. Najskuteczniej zamkną się, gdy wystygną na miejscu.

Wybierz te słoiki do pasteryzacji

Aby przetwory przetrwały całą zimę, warto zadbać o odpowiednie słoiki. Nie powinny być w żaden sposób uszkodzone, gdyż każde wyszczerbienie powoduje powstanie nieszczelności i w efekcie zepsucie się naszych zapasów. Pokrywki powinny być również nieuszkodzone, aby ściśle przylegały do słoików. Najlepiej jest stosować za każdym razem nowe pokrywki, które nie doprowadzą do samoczynnego otwarcia się słoików. W pasteryzacji na sucho najlepiej sprawdzą się słoiki twist-off, które należy wypełnić w taki sposób, aby pozostawić ok. 3 cm wolnej przestrzeni do krawędzi słoika. Przed zakręceniem ich trzeba wytrzeć do sucha zarówno krawędzie słoików, jak i pokrywki, aby nie było żadnych przeszkód w dalszej pasteryzacji.

Pasteryzując słoiki w piekarniku oszczędzamy sporo czasu i możemy jednocześnie włożyć tam więcej słoików, niż do garnka z wodą. Efekt będzie równie dobry jak przy działaniu według tradycyjnych wytycznych. Pamiętajmy, aby wcześniej umyć dokładnie wnętrze słoików, aby żadne drobnoustroje i pleśń nie popsuły smaku naszych przetworów. Pasteryzacji na sucho nie powinniśmy poddawać słoików z gumką, która ulegnie stopieniu pod wpływem wysokiej temperatury.