Tak organizm alarmuje, że jemy za dużo cukrów. Oto kluczowe sygnały


dodał: Ewelina Szadkowska
Nasze codzienne menu zawiera dużo więcej cukrów, niż nam się wydaje. W procesie masowej produkcji żywności cukier to tani wypełniacz produktów, który powoduje większą opłacalność w procesie sprzedaży. Nadmiar węglowodanów jest szkodliwy i prowadzi do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Jak można poznać, że spożywamy go zbyt dużo?
Nasze nawyki żywieniowe decydują m.in. o długości i jakości naszego życia. Dokonując wyboru pomiędzy samodzielnym przygotowaniem obiadu lub podgrzaniem gotowego dania, wybieramy tak naprawdę między zdrowiem i chorobą w przyszłości. Sięgając często po przekąski w formie słodyczy, fundujemy sobie przyszłe problemy ze skokami poziomu cukru, czyli cukrzycę lub insulinooporność.
Te objawy pojawiają się jako pierwsze
Nadmiar spożywanych cukrów w krótkim czasie zmienia skład flory bakteryjnej w naszym przewodzie pokarmowym. Zaczynają w niej dominować grzyby candida oraz szkodliwe bakterie. To przekłada się na spowolnione trawienie, które powoduje uczucie ciężkości i ospałość. Drugim ważnym objawem jest spadek odporności. W zimniejsze miesiące częściej przeziębiamy się, a w środku lata może nagle zaatakować nas opryszczka wargowa. Niewiele osób wiąże takie nagłe dolegliwości z niewłaściwą dietą, więc trudno im wyeliminować przyczynę tej niekorzystnej sytuacji. Nadmiar cukrów może też powodować rozdrażnienie i spadek koncentracji.
Długofalowe skutki objadania się cukrami
Słodkie ciasta czy inne wypieki to nie tylko cukier. Zawierają one także dużo niezdrowego tłuszczu, a to połączenie to prosta droga do otyłości. Dodatkowe kilogramy pojawiające się przez wiele miesięcy, w końcu kumulują się w postaci imponującej liczby na wskaźniku naszej wagi. Osoby otyłe często cierpią na cukrzycę lub insulinooporność, która także rozwija się latami i najczęściej w ukryciu. Częstymi objawami nadmiaru cukru w diecie są też chroniczne zaburzenia snu. Jego niedobór może prowadzić nawet do zawału serca, więc pośrednio to cukier jest w takich przypadkach odpowiedzialny za skrócenie życia. Inną groźną dolegliwością jest stłuszczenie wątroby. Obecnie cierpią na nie nawet dzieci, które uwielbiają słodycze i przekąski, a dorośli nie potrafią im odmawiać.
Przekraczając dzienną porcję cukrów dopuszczalną według specjalistów od zdrowego żywienia, narażamy się na utratę zdrowia, a nawet na przedwczesny zgon. Pierwszym krokiem do wprowadzenia pozytywnych zmian jest rezygnacja ze słodkich napojów i przekąsek, a także śmieciowego jedzenia wypełnionego węglowodanami. Dobrze zbilansowana dieta i odpowiednia dawka ruchu to najlepszy przepis na zachowanie zdrowia przez długie lata.