Tak można mrozić rabarbar. Zrób zapasy i nie popełnij tego błędu

Avatar photo
7 czerwca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Pyszny kompot z rabarbaru to bardzo orzeźwiający napój w najbardziej upalne dni. Najlepiej smakuje, gdy przygotujemy go ze świeżych gałązek tego popularnego warzywa, jednak nie oznacza to, że nie sprawdzi się także w wersji mrożonej. Jeśli zachowamy odpowiednie zasady mrożenia, to rabarbar nie straci swoich wartości odżywczych. Zachowa także smak i swoją apetyczną strukturę.

Zastosowanie rabarbaru w naszej kuchni jest bardzo szerokie. Wiele osób lubi ciasta z jego dodatkiem, a inni dodają zrobiony z niego dżem do herbat i niemal każdego deseru. Jego kwaśny smak doskonale urozmaica i ożywia doznania kulinarne. Warto więc zachować choć kilka gałązek w zamrażarce, by móc po sezonie cieszyć się jego wyjątkowymi walorami smakowymi.

RABARBAR

Prawidłowe mrożenie rabarbaru jest proste

Przynosząc łodygi rabarbaru ze sklepu czy targu, warto od razu umieścić je w lodówce, by nie straciły swojej jędrności i sprężystości. Przed zamrożeniem trzeba dokładnie je umyć, aby nie pozostawiać na nim zanieczyszczeń. Następnie kroimy łodygi na dość krótkie kawałki (2-3 cm), które umieszczamy na przemian w zimnej i gorącej wodzie, za każdym razem na ok. pół minuty. Takie hartowanie rabarbaru pozwoli mu zachować chrupkość i smakowitość podczas mrożenia. Czynności te powtarzamy kilka razy, aby utrwalić oczekiwany przez nas efekt. Na koniec należy rozłożyć zblanszowany rabarbar na ręczniku papierowym i pozostawić, aby wysechł. Dopiero po kilku godzinach umieszczamy go w pojemnikach, które włożymy do zamrażarki. Wiele osób od razu mrozi surowy rabarbar, co skutkuje tym, że po rozmrożeniu będzie miał zbyt miękką konsystencję i nieciekawy smak.

Jak długo można przechowywać rabarbar?

Sezon na rabarbar trwa dość krótko i zanim się obejrzymy, już nie pojawia się na straganach i sklepowych półkach. Zamrożony rabarbar to cenny zapas na długie miesiące, którego możemy użyć w każdej chwili, gdy tylko poczujemy ochotę na coś pysznego z jego dodatkiem. Dobrą informacją jest to, że możemy trzymać go w formie mrożonki nawet przez rok, czyli aż do kolejnego sezonu na rabarbar. W tym czasie należy jednak pamiętać, by była zachowana stała temperatura mrożenia, a więc nie wolno wyjmować pojemnika z komory zamrażalnika, aby nie tworzyć warunków odpowiednich do namnażania się bakterii, które mogą zniszczyć nasze zapasy.

Mrożony rabarbar można zużyć zarówno do ciast i deserów, jak i dodać go np. do nadzienia na naleśniki. Spektrum jego zastosowania jest takie samo, jak w przypadku świeżych łodyg. Najpierw należy go rozmrozić w warunkach chłodniczych, czyli przełożyć z zamrażarki do lodówki. W ten sposób nie straci swoich walorów odżywczych i będzie nadal zachwycał doskonałym smakiem.