Tajemnice udanego ciasta

8 kwietnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Wyrabiając drożdżowe ciasto najtrudniej jest ustalić jego gęstość. Ma tu znaczenie nie tylko ilość mleka, ale też wielkość jajek i wilgotność mąki. Jeśli chcemy otrzymać ciasto delikatne i pusztyste, lepiej jest użyć samych żółtek, dolewając więcej ciepłego mleka. Białka sprawiają bowiem , że ciasto jest twardsze.

Do sporządzenia ciasta kruchego bierzemy tylko tłuszcz, żółtka i mąkę krupczatkę a także cukier puder. Jeśli ciężko jest je połączyć mozna dodać odrobinę śmietany lub zimnej wody.  Kruchego ciasta po upieczeniu nie przechowuje się w lodówce, bo bardzo twardnieje. Jednak można surowe kruche ciasto przechowywać w lodówce zawinięte w pergamin nawet tydzień.

Oto temperatury pieczenia ciast:

Biszkoptowe – pieczemy w dość niskiej temperaturze około 160 stopni C, a gdy ciasto podrośnie temperaturę trzeba zwiększyć do 180 stopni. Gotowe ciasto zostawić na chwilę w ciepłym piekarniku.

Drożdżowe ciasto – najlepsza temperatura pieczenia to około 180 stopni C, po upieczeniu szybko wyjąć z piekarnika, by ciasto się nie wysuszyło.

Kruche ciasta – pieczemy w  temp. 200 stopni C

francuskie ciasto – wkładamy do bardzo nagrzanego piekarnika do temp. 250 stopni C, do ciasta można zajrzeć dopiero gdy będzie zrumienione inaczej opadnie i zrobi się zakalec.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...