Witajcie,
Chciałam Wam zaproponować pomysł na szybką i zdrową przekąskę. Niemożliwe ?
Bywa tak, że po udanym dniu pod kątem diety i ćwiczeń wieczorem zdarza Ci się sięgnąć po zakazane produkty ? Dzięki tej przekąsce będziesz syta bez wyrzutów sumienia.
Ciecierzyca to roślina strączkowa bogata w białko. Poniżej przedstawiam ile wartości ciecierzyca ze sobą wnosi:
Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) ciecierzycy w 100 g
Wartość energetyczna – 164 kcal
Białko ogółem – 8,86 g
Tłuszcz – 2,59 g
Węglowodany – 27,42 g (w tym cukry proste 4,80)
Błonnik – 7,6 g
Witaminy
Witamina C – 1,3 mg
Tiamina – 0.116 mg
Ryboflawina – 0.063 mg
Niacyna – 0.526 mg
Witamina B6 – 0.139 mg
Kwas foliowy – 172 μg
Witamina A – 27 IU
Witamina K – 4,0 μg
Minerały
Wapń – 49 mg
Żelazo – 2,89 mg
Magnez – 48 mg
Fosfor – 168 mg
Potas – 291 mg
Sód – 7 mg
Cynk – 1,53 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
Jak widzicie warto włączyć ciecierzyce do stałego menu.
Moja propozycja na przekąskę to prażona ciecierzyca.
1. Ciecierzycę namaczamy 12 h
2. Gotujemy w wodzie
3. Po ostygnięciu mieszamy z oliwą i dodajemy ulubionych przypraw (ja zrobiłam ciecierzycę na ostro z chilli i curry)
4. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika na 180 st, na ok. 30 minut.
Smacznego chrupania !
krupska