Szukasz pysznej i sycącej kanapki? Wypróbuj bocadillo! Dowiedz się, z czego składa się ta przekąska i jak smakuje
Słowo bocadillo wywodzi się z języka hiszpańskiego i oznacza po prostu kanapkę. To doskonała przekąska dla kogoś, kto chce zjeść dobrze, niedrogo i spróbować czegoś nowego. Mimo, że kanapki bocadillo znane są na całym świecie, w Polsce dostępne są od niedawna i to tylko w niektórych restauracjach. Ich popularność rośnie jednak w niesamowitym tempie. Trudno się dziwić, bo bocadillo są po prostu przepyszne.
Korzenie bocadillo
Przekąska ta, podobnie jak jej nazwa, wywodzi się z Hiszpanii, gdzie stanowi potrawę niezwykle popularną. Inną jej nazwą, z którą możemy się czasami spotkać w kraju jej pochodzenia, jest „bocata”. Tradycyjnie Hiszpanie pod pojęciem bocadillo lub bocata rozumieją podłużną kanapkę z niepokrojonego chleba rozciętego wzdłuż swojej długości. W ojczyźnie tej potrawy istnieje trudna do oszacowania liczba jej wariantów – możemy znaleźć m.in. bocadillo, w którym zamiast chleba wykorzystany został omlet, bocadillo wegetariańskie, mięsne, serowe czy rybne. Niektóre restauracje oferują nawet bocadillo na słodko, z czekoladą – ta wersja stworzona została głównie z myślą o dzieciach i trzeba zaznaczyć, że jest przez nie naprawdę uwielbiana.
Z czego składa się bocadillo?
W Polsce bocadillo wykonuje się z chrupiącego ciasta, które zawiera najróżniejszego rodzaju dodatki. Do najpopularniejszych należą sałata, bekon, kurczak czy pomidor, choć tak naprawdę może zawierać wszystko co nam się żywnie podoba. Oferujące tą przekąskę restauracje często pozwalają sobie na eksperymenty, prawie każda ma własną, unikalną recepturę, za pomocą której stara się odróżnić od konkurencji. Kanapka może zostać wzbogacona za pomocą sosu lub majonezu, albo np. pieczarek. Wszystkie chwyty są dozwolone, oczywiście w granicach kulinarnego rozsądku. Niezależnie od tego, jakie są nasze indywidualne preferencje smakowe, na pewno znajdziemy bocadillo dla siebie. Przekąska serwowana jest na ciepło w wersji zapiekanej – składniki zawinięte są w ciasto. Podczas jedzenia należy uważać, bo temperatura panująca wewnątrz kanapki bywa naprawdę wysoka.
Łagodnie czy na ostro?
W większości miejsc oferujących bocadillo w naszym kraju przekąska ta dostępna jest w dwóch wersjach – łagodnej i ostrej. Aby osiągnąć pikantny smak, do kanapki dodaje się ostre papryczki lub specjalnie przygotowany sos, którego moc ze względu na wysoką temperaturę jest dla konsumenta jeszcze bardziej odczuwalna. Jeśli jednak lubimy pikantne jedzenie, wówczas bocadillo na ostro będzie dla nas istnym niebem w gębie.
W bocadillo w wersji łagodnej zazwyczaj wykorzystuje się delikatny sos majonezowy, który w przyjemny sposób podkreśla smak warzyw i mięsa, zazwyczaj z kurczaka (bekon rekomendowany jest raczej do wersji na ostro). Istnieje możliwość pójścia na kompromis i przygotowania kanapki umiarkowanie lub lekko pikantnej, łączącej w sobie składniki obu wersji w odpowiednich proporcjach. Jednak aby takie połączenie dało satysfakcjonujący efekt, przekąska powinna zostać przygotowana przez kogoś, kto naprawdę się na tym zna i ma w tym zakresie trochę doświadczenia.