Sztuka przyrządzania szaszłyków

Avatar photo
29 marca 2016,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Szaszłyki mają wielu wielbicieli. To szybkie danie, składające się z małych kawałków mięsa lub warzyw, z pewnością ucieszy zarówno dorosłych gości, jak i najmłodszych.

 

ssss

Marynowanie mięsa

Przepisy na grilla to w dużej mierze pomysły na szaszłyki na bazie mięsa. Niewielkie kawałki mięsa wystarczy marynować przez kwadrans, większe – nawet przez kilka godzin. Najlepiej obsypać je ulubionymi przyprawami i skropić oliwą. Jeśli chcemy przyrządzić drobiowe szaszłyki, idealną marynatę można zrobić z przyprawy curry.

Patyczki do szaszłyków

Patyczki do szaszłyków najlepiej namoczyć przez kilka minut w wodzie. Dzięki temu unikniemy ich przypalania na grillu. Możemy je również posmarować oliwą lub zamiast patyczków drewnianych użyć patyczków metalowych.

Szaszłyk przyrządzony na drewnianym szpikulcu można zjadać bezpośrednio z niego. Jeśli jednak zdecydowaliśmy się na przygotowanie potrawy na patyczku metalowym, najlepiej zjeść składniki dopiero po ułożeniu ich na talerzu (w innym wypadku można się poparzyć).

Mięsno-owocowe przysmaki

Z owocami świetnie łączy się mięso z kurczaka i mięso indycze. Na grill najlepiej wybierać jabłka, śliwki, brzoskwinie, ananasy.

Szaszłyki z wołowiną

Wołowina nie będzie twarda, jeśli posolimy ją chwilę przed podaniem. Jeżeli rostbef połączymy z papryką, syropem klonowym, musztardą, czosnkiem, pieprzem cayenne i sosem sojowym, uzyskamy pikantną ucztę dla podniebienia.

Rybny szaszłyk

Do szaszłyków rybnych lepiej wybrać ryby o zwartym, tłustym mięsie np. łosoś, tuńczyk, dorsz. Doskonale udają się także szaszłyki z krewetkami. Aby rybny szaszłyk nie rozpadł się należy zawinąć go w folię aluminiową. Na patyczku ryba doskonale skomponuje się z suszonymi pomidorami, cukinią czy ananasem. Warto również przełożyć kawałki ryby pokrojoną w ćwiartki limonką lub cytryną.

Grillowanie wieprzowiny

Wieprzowina najlepiej komponuje się z warzywami, takimi jak cukinia, papryka, bakłażan, cebula oraz papryka. Pięknie prezentują się szaszłyki z wieprzowiną połączone z pomidorkami cherry i liśćmi bazylii.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.