Szaszłyki mają wielu wielbicieli. To szybkie danie, składające się z małych kawałków mięsa lub warzyw, z pewnością ucieszy zarówno dorosłych gości, jak i najmłodszych.
Marynowanie mięsa
Przepisy na grilla to w dużej mierze pomysły na szaszłyki na bazie mięsa. Niewielkie kawałki mięsa wystarczy marynować przez kwadrans, większe – nawet przez kilka godzin. Najlepiej obsypać je ulubionymi przyprawami i skropić oliwą. Jeśli chcemy przyrządzić drobiowe szaszłyki, idealną marynatę można zrobić z przyprawy curry.
Patyczki do szaszłyków
Patyczki do szaszłyków najlepiej namoczyć przez kilka minut w wodzie. Dzięki temu unikniemy ich przypalania na grillu. Możemy je również posmarować oliwą lub zamiast patyczków drewnianych użyć patyczków metalowych.
Szaszłyk przyrządzony na drewnianym szpikulcu można zjadać bezpośrednio z niego. Jeśli jednak zdecydowaliśmy się na przygotowanie potrawy na patyczku metalowym, najlepiej zjeść składniki dopiero po ułożeniu ich na talerzu (w innym wypadku można się poparzyć).
Mięsno-owocowe przysmaki
Z owocami świetnie łączy się mięso z kurczaka i mięso indycze. Na grill najlepiej wybierać jabłka, śliwki, brzoskwinie, ananasy.
Szaszłyki z wołowiną
Wołowina nie będzie twarda, jeśli posolimy ją chwilę przed podaniem. Jeżeli rostbef połączymy z papryką, syropem klonowym, musztardą, czosnkiem, pieprzem cayenne i sosem sojowym, uzyskamy pikantną ucztę dla podniebienia.
Rybny szaszłyk
Do szaszłyków rybnych lepiej wybrać ryby o zwartym, tłustym mięsie np. łosoś, tuńczyk, dorsz. Doskonale udają się także szaszłyki z krewetkami. Aby rybny szaszłyk nie rozpadł się należy zawinąć go w folię aluminiową. Na patyczku ryba doskonale skomponuje się z suszonymi pomidorami, cukinią czy ananasem. Warto również przełożyć kawałki ryby pokrojoną w ćwiartki limonką lub cytryną.
Grillowanie wieprzowiny
Wieprzowina najlepiej komponuje się z warzywami, takimi jak cukinia, papryka, bakłażan, cebula oraz papryka. Pięknie prezentują się szaszłyki z wieprzowiną połączone z pomidorkami cherry i liśćmi bazylii.