Szef kuchni poleca

26 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczna karkówka z grilla z sosem pikantnym

Liczba porcji: 4, czas przygotowania: 35 minut + 2-3 godziny marynowania

Składniki:

  • 70 dag karkówki
  • mały słoik majonezu
  • marynata ognista Kamis
  • Duo Smaki Musztarda o smaku prażonej cebulki Kamis
  • Ketchup Pikantny Kamis

Sposób przygotowania:

Karkówkę kroimy na plastry ok. 1,5 cm grubości. Plastry mięsa zalewamy w naczyniu marynatą i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Zamarynowane mięso układamy partiami na grillu. Pieczemy z obu stron, często obracając. Mięso jest gotowe po 15-20 minutach.
Z majonezu i Ketchupu Pikantnego KAMIS w równych proporcjach, sporządzamy sos.
Karkówkę podajemy z Duo musztardą o smaku prażonej cebulki i sosem majonezowo-pikatnym.

Wyborne szaszłyki zamarynowane po staropolsku

Liczba porcji: 4, czas przygotowania: 2 godziny 30 minut

Składniki:

  • 60 dag polędwicy wołowej (lub wołowiny zrazowej)

  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 2 duże ogórki
  • oliwa z oliwek
  • Marynata staropolska Kamis
  • Koperek suszony Kamis
  • DUO Smaki musztarda o smaku piwa Kamis
  • Papryka słodka Kamis

Sposób przygotowania:

Pomidorki i paprykę myjemy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Wołowinę myjemy, kroimy w kostkę. Zalewamy mięso oliwą. Wymieszaną z marynatą staropolską, wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie kostki mięsa na przemian z kawałkami papryki i pomidorkami nadziewamy na osiem patyczków do szaszłyków. Pieczemy na grillu elektrycznym lub w piekarniku na kratce grillowej. Ogórek kroimy w plasterki. Przyrządzamy sos z oliwy, Duo musztardy o smaku piwa , szczypty papryki słodkiej i koperku. Mieszamy ogórki z sosem. Układamy na talerzyku, na ogórkach układamy szaszłyki.

Szaszłyki z kurczaka marynowane w occie winnym cytrynowym

Liczba porcji: 4, czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • 50 dag piersi kurczaka
  • szklanka oliwy z oliwek
  • czosnek granulowany Kamis
  • ocet winny cytrynowy Kamis
  • grill – przyprawa do mięs pikantna Kamis
  • Duo Smaki Musztarda z ketchupem Kamis

Sposób przygotowania:

Mięso z piersi kurczaka umyjcie, oczyśćcie z białych części i pokrójcie w grubą kostkę.
Ze szklanki oliwy, trzech łyżek octu cytrynowego, łyżeczki czosnku granulowanego i łyżki przyprawy Grill pikantny, sporządźcie marynatę.
Włóżcie mięso do marynaty, przykryjcie i odstawcie na 20 minut.
Po tym czasie osączone z marynaty kawałki kurczaka nabijcie na patyczki do szaszłyków.
Ułóżcie na grillu i pieczcie przez 10-15 minut.