Szef kuchni poleca

Avatar photo
26 lipca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczna karkówka z grilla z sosem pikantnym

Liczba porcji: 4, czas przygotowania: 35 minut + 2-3 godziny marynowania

Składniki:

  • 70 dag karkówki
  • mały słoik majonezu
  • marynata ognista Kamis
  • Duo Smaki Musztarda o smaku prażonej cebulki Kamis
  • Ketchup Pikantny Kamis

Sposób przygotowania:

Karkówkę kroimy na plastry ok. 1,5 cm grubości. Plastry mięsa zalewamy w naczyniu marynatą i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Zamarynowane mięso układamy partiami na grillu. Pieczemy z obu stron, często obracając. Mięso jest gotowe po 15-20 minutach.
Z majonezu i Ketchupu Pikantnego KAMIS w równych proporcjach, sporządzamy sos.
Karkówkę podajemy z Duo musztardą o smaku prażonej cebulki i sosem majonezowo-pikatnym.

Wyborne szaszłyki zamarynowane po staropolsku

Liczba porcji: 4, czas przygotowania: 2 godziny 30 minut

Składniki:

  • 60 dag polędwicy wołowej (lub wołowiny zrazowej)

  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 2 duże ogórki
  • oliwa z oliwek
  • Marynata staropolska Kamis
  • Koperek suszony Kamis
  • DUO Smaki musztarda o smaku piwa Kamis
  • Papryka słodka Kamis

Sposób przygotowania:

Pomidorki i paprykę myjemy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Wołowinę myjemy, kroimy w kostkę. Zalewamy mięso oliwą. Wymieszaną z marynatą staropolską, wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie kostki mięsa na przemian z kawałkami papryki i pomidorkami nadziewamy na osiem patyczków do szaszłyków. Pieczemy na grillu elektrycznym lub w piekarniku na kratce grillowej. Ogórek kroimy w plasterki. Przyrządzamy sos z oliwy, Duo musztardy o smaku piwa , szczypty papryki słodkiej i koperku. Mieszamy ogórki z sosem. Układamy na talerzyku, na ogórkach układamy szaszłyki.

Szaszłyki z kurczaka marynowane w occie winnym cytrynowym

Liczba porcji: 4, czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • 50 dag piersi kurczaka
  • szklanka oliwy z oliwek
  • czosnek granulowany Kamis
  • ocet winny cytrynowy Kamis
  • grill – przyprawa do mięs pikantna Kamis
  • Duo Smaki Musztarda z ketchupem Kamis

Sposób przygotowania:

Mięso z piersi kurczaka umyjcie, oczyśćcie z białych części i pokrójcie w grubą kostkę.
Ze szklanki oliwy, trzech łyżek octu cytrynowego, łyżeczki czosnku granulowanego i łyżki przyprawy Grill pikantny, sporządźcie marynatę.
Włóżcie mięso do marynaty, przykryjcie i odstawcie na 20 minut.
Po tym czasie osączone z marynaty kawałki kurczaka nabijcie na patyczki do szaszłyków.
Ułóżcie na grillu i pieczcie przez 10-15 minut.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.