Szczypta soli

2 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Szczypta soli:

1) dodana do ugotowanego rabarbaru odkwasi go i można będzie wówczas dodać mniej cukru
2) dodana do białka czy śmietanki, przyspiesza ubijanie piany lub kremu,
3) sól wydobywa zapach z gotujących się jabłek i szybciej je zmiękcza,
4) dodana do wody, w której gotują się parówki, zapobiegnie pękaniu osłonki, a dodana do gotujących się jajek zapobiega ich pękaniu,
5) dodana do surowego mleka, utrzymuje jego świeżość,
6) podnosi smak czekoladowy w kremach i tortach,
7) wsypana do blaszanego pudełka lub szklanego słoja, w których przechowujemy herbatniki czy sucharki, pozwoli zachować ich kruchość i świeżość,
8) posypanie gorącego tłuszczu odrobiną soli zapobiega jego pryskaniu,
9) dodaje smaku kawie i herbacie oraz melonom, avocado, pomarańczom i grapefruitom,
10) sól idealnie zmywa osad z herbaty (szczególnie z jasnych kubków).