Szczypta smaku – recenzja

28 listopada 2013, dodał: ivka
Artykuł zewnętrzny

Szczypta smaku
Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka-Łaska
Wydawnictwo Literackie

Czy znacie programy emitowane w TVN Style: „Rewolucja na talerzu” oraz „Szczypta smaku”, prowadzone przez dwie kobiety pełne pasji, Olgę i Agatę? Jeśli znacie i lubicie, to mam dla Was dobrą wiadomość, własnie ukazała się nowa książka „Szczypta smaku”, której autorkami są właśnie Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka-Łaska .

W swojej najnowszej książce autorki pokazują, że gotowanie może być jest łatwe, przyjemne i zdrowe.

„Szczypta smaku” zawiera przepisy na proste i lekkie dania, zarówno tradycyjne jak i bardziej nowoczesne. Nie brak także inspiracji kuchnią z innych zakątków świata.
Olga i Agata udowodniają, że przyrządzenie fantastycznych dań nie wymaga niezwykłych umiejętności i ani ogromnej ilości czasu.

Książka podzielona jest na 8 działów: szczyptę romantyzmu czyli romantyczna kolacja, na obiad rodzinny, lunchbox, kanapki inaczej, śniadania inaczej, coś dla odprężenia czyli słodkości z piekarnika oraz wspomnienia z podróży: francuskie inspiracje i włoska mamma. W każdym dziale zaprezentowane są trzy potrawy, okraszone klimatycznym zdjęciami.

Książka polecam raczej dla osób rozpoczynających swoją przygodę kulinarną, niż dla tych, którzy niejeden garnek w kuchni przypalili :). „Szczypta smaku” może stanowić inspirację do eksperymentowania w kuchni i przygotowywania własnych wersji prezentowanych potraw. Niewątpliwą zaletą książki jest jej niska cena (24,90 zł) , mały, podręczny format oraz apetyczne fotografie.