„Szczęśliwe garnki” Beaty Pawlikowskiej – nowość!
Przepisy na wszystkie pory roku, święta oraz ciastka
Beata Pawlikowska znana jest nie tylko ze swoich podróży, ale też z zamiłowania do gotowania. Teraz prezentuje serię „Szczęśliwe garnki”, w której dzieli się ponad 200 przepisami na szybkie i zdrowe dania. Kolekcja sześciu książek kulinarnych ukaże się 18 listopada nakładem Edipresse Książki.
Beata Pawlikowska zaprasza swoich czytelników do bogatego świata smaków i przypraw. W serii „Szczęśliwe garnki” proponuje cztery książki na każdą porę roku – wiosnę, lato, jesień i zimę – oraz dwie części z przepisami na święta i ciastka. Zawarła w nich własne przepisy na lekkie, pożywne, zdrowe dania z prostych, naturalnych składników i przypraw, takich jak liść laurowy, kminek, lubczyk, czarnuszka czy rozmaryn. Przekonuje, że warto korzystać z lokalnych, nieprzetworzonych i sezonowych produktów, gdyż właśnie takie są najbardziej wartościowe. W swojej kuchni gotuje tylko szybkie i proste dania, przyrządzone z polskich i łatwo dostępnych składników, ale przygotowane zgodnie ze starożytną chińską filozofią pięciu przemian.
To bardzo prosta zasada, która mówi o tym, że tak samo jak pory roku następują po sobie w określonej kolejności, tak samo dzieją się pewne procesy wewnątrz ludzkiego organizmu. Każdy z nich jest wspierany przez inną grupę produktów. W praktyce chodzi więc o to, żeby podczas gotowania dodawać składniki w określonej kolejności.
„Kulinarna książka z przepisami na ciastka” to 28 autorskich receptur Beaty Pawlikowskiej na stuprocentowo zdrowe ciastka. Można tu znaleźć przepisy na nowozelandzkie ciastka hobbitów, pirackie ciastka z Karaibów, inkaskie ciastka z amarantusem, chińskie ciastka z czerwoną fasolą czy księżycowe ciastka z Kapadocji. Każdy miłośnik domowych wypieków z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Beata Pawlikowska przygotowała część „Kulinarna książka z przepisami na święta” z myślą o specjalnych okazjach, spędzanych przy rodzinnym stole – takich jak Boże Narodzenie. Prezentuje 34 przepisy na własne, sprawdzone i bardzo zdrowe świąteczne dania, które mogą uzupełnić lub nawet zastąpić tradycyjną, ciężką świąteczną kuchnię. Autorka poleca oryginalny barszcz z białą fasolą, chleb żytnio-jęczmienny z macierzanką, pikantne buraki z imbirem i kolendrą czy kapustę z fasolą, śliwkami i migdałami.
Święta! W polskiej tradycji kulinarnej są słodkie, tłuste i ciężkostrawne. Ale wcale nie muszą być! Moje świąteczne przepisy są lekkie, zdrowe, pełnowartościowe i smaczne. Łatwe do zrobienia i gotowe w pół godziny.
W części „Kulinarna książka z przepisami na jesień” podróżniczka oferuje przepisy na dobrze przyprawione dania z dużą ilością warzyw, takie jak: dynia z pomarańczami i dzikim ryżem, gulasz dyniowy z fasolą i kolendrą, zupa paprykowa z soczewicą czy kasza jęczmienna z brukselką, rozmarynem i gruszkami. Książka poświęcona zimie zawiera pomysły na dania rozgrzewające i lżejsze do strawienia. Beata Pawlikowska dzieli się w niej recepturami na ciecierzycę z dynią, brukselką i imbirem, kaszę pęczak z kalafiorem, lubczykiem i rozmarynem, zimowy barszcz z zielonym groszkiem czy wzmacniającą kaszę jaglaną z kozieradką i czosnkiem. Z kolei „Kulinarna książka z przepisami na wiosnę” to zestaw potraw pobudzających do życia dzięki swojej naturalnej świeżości. Brokuły pod migdałowymi płatkami, młode ziemniaki z zielonym groszkiem i koperkiem, pierwszomajowa biało-czerwona kasza quinoa z młodą marchewką – to tylko niektóre z zaproponowanych przepisów. W części na letnie miesiące autorka prezentuje 34 pomysły na orzeźwiające, lekkie i pożywne dania, na przykład: koktajl lipcowy na upał, lipcową soczewicę z kalafiorem i ziołami, orzeźwiający sok warzywno-owocowy czy sierpniowy gulasz warzywny z soczewicą.
Beata Pawlikowska zdradza, skąd wzięła się nazwa serii „Szczęśliwe garnki”. Okazuje się, że przy każdej przygotowywanej przez siebie potrawie używa tajemniczego składnika, którym jest… szczypta szczęścia.
W mojej szczęśliwej kuchni zawsze gra pozytywna muzyka albo cisza, w której śpiewają ptaki. Gotuję z radością szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników. Wiem z doświadczenia, że w takiej szczęśliwej kuchni i w szczęśliwych garnkach powstaje dobre, szczęśliwe jedzenie, które pysznie karmi ciało i duszę.
Każdej książce z serii „Szczęśliwe garnki” towarzyszy multimedialna niespodzianka – specjalnie przygotowany film, na którym Beata Pawlikowska zaprasza czytelników do swojej kuchni. Dodatkowy materiał można obejrzeć dzięki aplikacji Tap2C – innowacyjnej aplikacji mobilnej, która umożliwia dostęp do wszystkich funkcji druku interaktywnego. Pozwala ona oglądać ekskluzywne ukryte treści, galerie fotografii i materiały wideo oraz pobierać kupony rabatowe. Aplikacja jest dostępna bezpłatnie w Google Play i AppStore. Edipresse Książki wykorzystuje aplikację w swoich projektach.
O autorce:
Beata Pawlikowska – pisarka, podróżniczka, dziennikarka. Łowca prawdy, przygód i fotografii. Podróżuje do najbardziej egzotycznych miejsc na całym świecie. Autorka reportaży, felietonów oraz kilkudziesięciu książek podróżniczych i poradników, które ilustruje własnymi zdjęciami i rysunkami. Prowadzi audycję „Świat według Blondynki” na antenie Radia Zet. Od lat doradza swoim fanom, jak aktywnie i zdrowo żyć, być odważnym i myśleć pozytywnie.
Nakładem Edipresse Książki ukazały się również następujące pozycje autorstwa Beaty Pawlikowskiej: „Kalendarz 2016. Rok pozytywnego myślenia”, „Blondynka nad Gangesem”, Puzzle podróżnicze w pięciu wzorach: „Brazylia”, „Indie”, „Japonia”, „Kambodża” i „Peru” oraz cztery Gry edukacyjne memory: „Owoce Świata”, „Cuda Świata”, „Smaki Świata” i „Język angielski”.
Dane wydawnicze:
Autor: Beata Pawlikowska, tytuł: „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na ciastka”, Edipresse Książki, ISBN 978-83-7945-065-7, cena: 19,99 zł, format 155 x 175 mm, liczba stron: 88, oprawa twarda, data premiery: 18 listopada.
Autor: Beata Pawlikowska, tytuł: „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na święta”, Edipresse Książki, ISBN 978-83-7945-064-0, cena: 19,99 zł, format 155 x 175 mm, liczba stron: 88, oprawa twarda, data premiery: 18 listopada.
Autor: Beata Pawlikowska, tytuł: „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę”, Edipresse Książki, ISBN 978-83-7945-061-9, cena: 19,99 zł, format 155 x 175 mm, liczba stron: 88, oprawa twarda, data premiery: 18 listopada.
Autor: Beata Pawlikowska, tytuł: „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na lato”, Edipresse Książki, ISBN 978-83-7945-062-6, cena: 19,99 zł, format 155 x 175 mm, liczba stron: 88, oprawa twarda, data premiery: 18 listopada.
Autor: Beata Pawlikowska, tytuł: „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na jesień”, Edipresse Książki, ISBN 978-83-7945-063-3, cena: 19,99 zł, format 155 x 175 mm, liczba stron: 88, oprawa twarda, data premiery: 18 listopada.
Autor: Beata Pawlikowska, tytuł: „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na zimę”, Edipresse Książki, ISBN 978-83-7945-060-2, cena: 19,99 zł, format 155 x 175 mm, liczba stron: 88, oprawa twarda, data premiery: 18 listopada.
Patroni medialni:
O Edipresse Książki:
Edipresse Książki to nowe wydawnictwo w grupie Edipresse Polska. Wystartowało we wrześniu 2015 r. W ofercie znajdują się książki o tematyce poradnikowej, biografie, powieści obyczajowe, kulinaria, a także publikacje podróżnicze i fotograficzne. Autorzy wydawnictwa to poczytni i cenieni pisarze, znane osobistości i popularne gwiazdy: Beata Pawlikowska, Hanna Bakuła, Wojciech Zawioła, dr Krzysztof Gojdź, Jarosław Kazberuk, Jan Kuroń i inni. Ofertę książkową dopełniają produkty art.&pap, w tym kalendarze, puzzle i gry planszowe.