Sos czosnkowy TARSMAK – opinia blogerki

6 września 2012, dodał: szpinakozerca
Artykuł zewnętrzny
Uwielbiam dania z kurczaka i warzyw – a zwłaszcza te bardzo kolorowe. Ponad wszystko uwielbiam dania pieczone :)
Dlatego dzisiaj zapraszam Was na moje ulubione szaszłyki z kurczaka z tymiankiem. Przygotowuję je nie tylko w sezonie grillowym, ale nawet w środku zimy prosto z piekarnika.

Składniki:

1 pierś z kurczaka
1 średnia cukinia
1 papryka czerwona
1 duża cebula
1 ogórek (wiem dziwne piec ogórki – ale jakoś odpowiada mi ten smak ;p)
patyczki do szaszłyków
tymianek
słodka i ostra papryka w proszku
1 łyżka oliwy
Kurczaka kroimy w średnią kostkę i marynujemy w mieszance papryk i 1/2 łyżki oliwy. Odstawiamy.
W tym czasie kroimy nasze warzywa w dużą kostkę.
Wszystko nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków, które układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej 1/2 łyżki oliwy.
Całość posypujemy obficie tymiankiem.
Zapiekamy ok. 20 – 30 minut w 200 stopniach lub opiekamy na grillu.

Szaszłyki podałam z gotowaną fasolką szparagową i frytkami – frytki opiekam na cieniutkiej warstwie bardzo gorącego oleju, bardzo często przewracając. Szaszłyki polałam dodatkowo sosem czosnkowym i paprykowo – musztardowym. Fasolkę także polałam wyjątkowo sosem czosnkowym i zostałam pysznie zaskoczona tym połączeniem.

Są delikatne, aromatyczne za sprawą tymianku i przepyszne.
Gorąco polecam nie tylko w sezonie grillowym.
Sosy użyte do podania szaszłyków otrzymałam do testowania w ramach współpracy z Portalem Uroda i Zdrowie za co serdecznie dziękuję.
Otrzymałam 3 sosy firmy TARSMAK
  • czosnkowy
  • paprykowo-musztardowy
  • kanapkowy
Fakt otrzymania sosów za darmo – nie ma wpływu na moją opinię. Nigdy nie poleciłabym Wam czegoś, co mi nie smakuje – miałabym wyrzuty sumienia :)

Na pierwszy rzut prezentuję sos czosnkowy, który bardzo przypadł nam do gustu. Ma charakterystyczny posmak, kojarzony przeze mnie dotychczas tylko z sosów w dobrych pizzeriach. Konsystencja w sam raz – łatwo wydostać go z opakowania, ale nie jest za gęsty. Plastikowy pojemnik może nie jest najbardziej ekologiczny, ale bardzo łatwo wydusić z niego sos. Jak widać na zdjęciu bardzo nam posmakował, paczkę odebrałam w poprzedni piątek, a dziś tydzień później – nie ma już ponad połowy.

Świetnie komponuje się z kurczakiem, pierwszy raz widziałam, żeby Narzeczony zamienił keczup do frytek na sos czosnkowy :D a z szaszłykami smakował wyśmienicie.

Nie przepadam za gotowymi sosami, ale dla tego zrobię wyjątek i sięgnę jeszcze po niego nie raz przy okazji zakupów.
Podoba mi się także, że sos otrzymał certyfikat DOCEŃ POLSKIE – naprawdę dobra jakość w stosunku do niewysokiej ceny.

Szaszłyki polałam także sosem paprykowo – musztardowym, ten jednak nie spodobał mi się tak bardzo jak czosnkowy, ale będzie o nim osobno parę słów :)

Lubicie szaszłyki ? Jakie warzywa najchętniej do nich dodajecie ?
Pozdrawiam cieplutko
Magda

szpinakożerca – Amatorka gotowania, eksperymentów w kuchni i pieczenia. Uwielbiam DIY, grube książki i nadawanie starym rzeczom nowego wyglądu, za pomocą choćby małej zmiany.
Prowadzi bloga: http://szpinakozerca.blogspot.com



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...