Syrop z agawy Vita-Natura jest naturalną substancją słodzącą produkowaną w Meksyku z kaktusa agawy. Jest około trzykrotnie słodszy od cukru, charakteryzuje się delikatnym smakiem porównywalnym do lekkiego, rozrzedzonego miodu lub syropu klonowego.
Syrop z agawy jest stosowany zamiast cukru lub miodu. Używany jest także jako słodzik w napojach, ponieważ posiada bardzo dobrą rozpuszczalność nawet w zimnej wodzie. Ceniony jest ze względu na słodycz i bardzo delikatny smak. Doceniają go nie tylko kucharze i cukiernicy, ale również lekarze i dietetycy.
Agawa zawiera spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity.
Kolejną zaletą nektaru z agawy jest jego niski indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu. Dzięki temu syrop z agawy stanowi doskonałą alternatywę dla osób stosujących dietę nioskowęglowodanową, dietę Montignaca lub ograniczających cukier ze względów zdrowotnych. Zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który w naturalny sposób przyspiesza przemianę materii. Produkt może być spożywany również przez wegan, którzy rezygnują z miodu.
Produkt posiada certyfikat ekologiczny.
Do kupienia TUTAJ