składniki:
– kilogram mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka, karczek, szynka lub mix tych mięs)
– smalec lub słonina
– 3 cebule
– czosnek
– pęczak
– ziemniaki
– przyprawy: pieprz, sól, ewentualnie majeranek i papryka
przygotowanie:
mięso (najlepsze do świeżonki jest zaraz po uboju) umyć i osuszyć. Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Cebulę pokroić w piórka.
W tym czasie ugotować kilka ziemniaków i szklankę pęczaku. Mięso pokroić w nierówne kostki i smażyć na rozgrzanej patelni tak aby się wytopił tłuszcz, dodać cebulę i resztę przypraw, zalać szklanką bulionu, dodać kaszę i dusić, na koniec odparować całość.
Dodać ugotowane ziemniaki w kostkę – ważne aby nie były rozgotowane i wymieszać delikatnie całość.
Podawać z surówkami.
PS ja dodaję podczas duszenia marchewkę do świeżonki, no cóż uwielbiam połączenie marchewki i mięska, polecam, spróbujcie!