Świeżonka z pęczakiem i ziemniakami

29 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– kilogram mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka, karczek, szynka lub mix tych mięs)

– smalec lub słonina

– 3 cebule

– czosnek

– pęczak

– ziemniaki

– przyprawy: pieprz, sól, ewentualnie majeranek i papryka


przygotowanie:

mięso (najlepsze do świeżonki jest zaraz po uboju) umyć i osuszyć. Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Cebulę pokroić w piórka.

W tym czasie ugotować kilka ziemniaków i szklankę pęczaku. Mięso pokroić w nierówne kostki i  smażyć na rozgrzanej patelni tak aby się wytopił tłuszcz, dodać cebulę i resztę przypraw, zalać szklanką bulionu, dodać kaszę i dusić, na koniec odparować całość.

Dodać ugotowane ziemniaki w kostkę – ważne aby nie były rozgotowane i wymieszać delikatnie całość.

Podawać z surówkami.

PS ja dodaję podczas duszenia marchewkę do świeżonki, no cóż uwielbiam połączenie marchewki i mięska, polecam, spróbujcie!