Święta we włoski stylu

22 grudnia 2015,
dodał: trendy_news
Artykuł zewnętrzny

file1450793683

Karp, pierogi z grzybami, barszcz z uszkami, a na koniec pyszny makowiec. Co roku stajemy przed decyzją wyboru menu na nasz wigilijny stół. Po pierwsze dania muszą nawiązywać do naszej tradycji, po drugie muszą być oczywiście smaczne. Coraz częściej jednak można zauważyć urozmaicenie potraw wigilijnych tymi z innych części świata. 

Każdy z nas bardzo ceni sobie tradycyjną, polską Wigilię w raz z jej 12 potrawami. Oczywiście na stole królują dania rybne, pierogi, barszcz czerwony, a dla łasuchów tradycyjny makowiec. Co roku jednak stajemy przed wyborem menu na naszą kolację. Z jednej strony przygotowujemy ją w duchu tradycji, z drugiej coraz częściej możemy spotkać się z urozmaicaniem wigilijnych potraw, inspirując się świąteczną kuchnią z innych zakątków świata. Barilla ma pomysły na ciekawe i nietradycyjne potrawy wigilijne.

W stylu Italiano

Święta Bożego Narodzenia, czyli tak zwane Natale, to jedno z najważniejszych świąt we włoskim kalendarzu. Najważniejszym elementem świąt są, podobnie jak u nas, spotkania
w gronie rodziny. Spożywane w tym dniu posiłki, odbywają się przy wielkim, uroczyście przystrojonym stole, a naokoło niego grono wujków, cioć, kuzynów. Wszystkie świąteczne potrawy, to wynik zespołowej pracy całej rodziny i wielu godzin spędzonych w kuchni. Włosi podobnie do nas również dekorują choinki, jednak centralne miejsce w ich domach zajmują szopki. W wieczór wigilijny, na stole włoskim, królują dania z ryb i warzyw. Nikogo chyba nie zdziwi, że największą furrorę na stole robią dania z makaronów. Podawana jest między innymi lasagne z anchois i parmezanem – Lasagne della Vigilia, czy vermicelli z małżami – vermicelli alle vongole.  Zatem jeśli gotowi jesteście na wigilijne wyzwania, przedstawiamy Wam jeden z przepisów Barilla na przepyszne włoskie danie, które sprawdzi się w świątecznym menu za sprawą składnika, który Polacy dobrze znają i lubią- pieczarek.
Poniżej przedstawiamy listę niezbędnych składników do przyrządzenia dania dla 4 osób:

  • Lasagne Barilla 10 płatów
  • Świeże pomidory 1kg
  • Masło 60 g
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Pieczarki 350 g
  • Pełne mleko 900 ml
  • Mąka z drobnego przemiału 55 g
  • Gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • Bakłażany 3szt
  • Starty ser Parmigiano Reggiano 35 g

 

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pieczarki i bakłażana w plasterki. Pomidory obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę.
  2. Na patelni z powłoką nieprzywierającą grilluj bakłażana przez około 2 minuty.
  3. W rondelku rozpuść masło, dodaj pieczarki i trzymaj na ogniu przez kilka minut.
  4. Aby przygotować sos beszamelowy, rozpuść masło w rondelku i połącz z mąką, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie utworzyły się grudki. Dodaj gorące mleko, wsyp szczyptę gałki muszkatołowej i sól, zagotuj, stale mieszając.
  5. Wysmaruj tłuszczem blaszkę do pieczenia i na jej dnie rozprowadź sporą ilość beszamelu, następnie ułóż dwa płaty Lasagne Barilla, przykryj sosem z pieczarek i beszamelem, a następnie posyp startym parmezanem. Powtarzaj tę czynność, układając na zmianę wszystkie warstwy.

 

 

***

Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów i sosów dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 135 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: Farfalle, Penne Rigate, Fusilli, Spaghetti, po bardziej wyszukane z linii La Collezione: Castellane, Orecchiette, Casarecce, Tagliatelle, Pappardelle czy Lasagne. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje wiele rodzajów sosów i pesto, od znanych
i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino i Ricotta.

 
Więcej informacji na:

www.barilla.pl

www.barillacfn.com
www.barillagroup.com

www.academiabarilla.com

[email protected]

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.