Święta pieczone – smak jak się patrzy!®

28 listopada 2012, dodał: ij
Artykuł zewnętrzny

file1354115831

Jeszcze chwila, jeszcze moment i wpadniesz w wir przedświątecznych przygotowań. Jesteś dobrze przygotowana i postępujesz zgodnie z przygotowaną odpowiednio wcześniej listą, jednakże im bliżej Bożego Narodzenia, tym robi się bardziej gorączkowo. My, gospodynie domowe, często stajemy przed nie lada wyzwaniem w obliczu całej rodziny. Poza ogromną ilością porządków domowych, do przygotowania mamy mnogość potraw, przy czym nie możemy pozwolić sobie na pomyłki ze względu na depczący nam co roku po piętach – deficyt czasu.

Czas – właśnie od niego wiele zależy. Perfekcyjne planowanie i organizację świąt zacząć należy więc od tego, jak ułatwić sobie ten dość stresujący okres. Możemy kupić mnóstwo sprzętów – ale kto to później będzie zmywał? Możemy też zacząć sporządzać potrawy ze znacznym wyprzedzeniem – ale gdzie je wszystkie trzymać i co z ich świeżością? Możemy rozdelegować poszczególne zadania na przyjezdnych członków rodziny – czy się wywiążą? Pomysłów jest wiele, jednakże pytań i wątpliwości jeszcze więcej…

Podczas tego typu rozterek, aby nie wpędzać się w niepotrzebny stres, najważniejszym wydaje się być zdrowy rozsądek. Przekalkulowanie ilości dań i potrzebnego czasu oraz możliwe go zaoszczędzenie i przemyślane spożytkowanie za pomocą odpowiednich, wielofunkcyjnych naczyń do pieczenia – brzmi racjonalnie!

Co jednak wybrać, spośród tak szerokiego asortymentu dostępnego na polskim rynku? Szczególną uwagę należy zwrócić na to, z jakiego rodzaju szkła wykonane są naczynia. Najzdrowszym i najbardziej odpornym na zmiany temperatur (szok termiczny) jest szkło boro-krzemowe. Żaroodporne produkty wykonane z tego typu surowca posiadają szereg pożądanych właściwości, bowiem nie wchodzą w reakcje z żywnością, nie absorbują zapachów i są bezpieczne dla dzieci – nie zawierają alergenów. Istotny jest też komfort w użytkowaniu, wybierajmy takie naczynia, które posiadają specjalne uchwyty, umiejscowione zarówno w misie jak i pokrywie, dzięki czemu unikniemy problemów z przetransportowaniem gorącego naczynia z piekarnika, czy mocno zmrożonego z zamrażalnika.

Naczynia takie używane będą intensywnie podczas przedświątecznych przygotowań, ale posłużyć nam mają na wiele lat. Zadbajmy więc o to, aby były one odporne na rysy i niematowiejące podczas mycia w zmywarce,
a także abyśmy mogły używać ich nie tylko w piekarniku, czy zamrażalniku ale także mikrofalówce. To znacznie ułatwi i przyspieszy codzienne, kuchenne obowiązki w każdym domu.

Doskonałym przykładem idealnego naczynia żaroodpornego do pieczenia są brytfanny o rozmaitych pojemnościach i kształtach, polskiej firmy z tradycjami – Termisil. Dzięki nim, w mgnieniu oka przygotujesz wszelkiego rodzaju świąteczne potrawy od wszelkiego rodzaju ryb do królujących na każdym wigilijnym stole – ciast. Co ważne, dzięki temu, że są to naczynia szklane, oszczędzisz czas na ich mozolnym szorowaniu, a efektowny wygląd pozwoli Ci ustawić je wśród eleganckiej zastawy stołowej.



FORUM - bieżące dyskusje

Szkodliwe składniki chipsów
Każde smażone danie czy przekąska zawiera akrylamid ....
Dziwne ogłoszenia
Lepsi są red pilianie co to uważają że kobiety to samo zło,...
Cienie pod oczami
Są dobre korektory w odcieniu zieleni, one świetnie maskują cienie....
Pomysł na ferie zimowe
Wisła i Polańczyk są najlepsze na feryjne wyjazdy.