Świąteczny piernik, bez glutenu, bez nabiału

9 grudnia 2014,
dodał: Barbara lzielona
Artykuł zewnętrzny

Przygotowania do świat nabierają większego tempa. Dziś po raz drugi wypróbowałam przepis na piernik bez glutenu, trochę zmodyfikowałam poprzedni przepis, ale nadal jestem zadowolona. Ciasto wychodzi wilgotne, mięciutkie i rozpływa się w ustach. Nie ma nic wspólnego z moimi pierwszymi wypiekami bez glutenu, które wychodziły suche i kruszyły się przy krojeniu.

Zapraszam na świątecznego piernika w wersji bez glutenu i bez nabiału:

Składniki:

2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1 i 1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka tartego korzenia imbiru
200 ml mleka kokosowego
1/2 szklanki miodu naturalnego
200 ml konfitur ze śliwek bez cukru
2 duże jajka
100 gram rodzynek

Wykonanie:

Mleko kokosowe podgrzewany, dodajemy miód i trzymamy na małym ogniu do rozpuszczenia (nie gotować).
Dodajemy konfiturę ze śliwek. Mieszamy do przestudzenia . Dodajemy jajka, cały czas mieszając łyżka (lub mikserem, będzie szybciej).
Następnie dodajemy małymi porcjami suche składniki czyli mąki, kakao, przyprawy, na końcu rodzynki (uprzednio namoczone i wypłukane w ciepłej wodzie).
Ciasto przelewamy do wąskiej podłużnej blaszki (wym. ok 36×12).
Pieczemy ok 1 godzinę w temperaturze 180-170 stopni (góra- dół).
Po wyjęciu z piekarnika, gdy przestygnie polecam przełożyć powidłem śliwkowym (gęstym) lub kremem z gorzkiej czekolady (Enerbio lub kremem czekoladowym z daktyli (samodzielnie wykonanym w domu).

Moje ciasto jest w wersji saute , bez dodatku polewy i nie przekładane kremem, ponieważ był to test przed świętami, nie wiedziałam czy tak naprawdę wyjdzie bo składniki dobierałam „na oko”. Ale jak widać udało się znakomicie.

Smacznego .



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.