Święta to rytuały, które znamy od najmłodszych lat. Rytuały, także kulinarne, wśród których wzrastaliśmy i które kontynuujemy będąc już osobami dorosłymi. Tradycyjne 12 dań przygotowywanych specjalnie na Wigilię, ciasta z makiem i bakaliami, czy kompot z suszonych owoców to stałe elementy świątecznego menu.
Życząc Wesołych Świąt marka HELIO zaprasza do wypróbowania przepisów na świąteczne smakowitości – wśród propozycji znajdują się dania zarówno dla osób ceniących słodkie wypieki jak i zwolenników bardziej wytrawnych smaków.
Piernik z suszonymi śliwkami
Składniki:
- śliwki kalifornijskie HELIO Natura 20 sztuk,
- 125g margaryny,
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki sody,
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
- 2 łyżki kakao,
- 4 jajka niepełna szklana cukru pudru,
- 1 i 1/2 szklanka jogurtu naturalnego,
- 1/2 szklanki miodu,
- 4 łyżeczki dżemu lub powideł,
- 2 łyżeczki cynamonu
Do miski przesiać mąkę, sodę, kakao, przyprawę korzenną oraz cynamon. Wymieszać dokładnie suche składniki. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy na puszysty kogel-mogel. Dodajemy jogurt naturalny, miód – mieszamy. Następnie dodajemy wymieszane składniki suche. Dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto jest bez grudek dodajemy powidła i przestudzoną roztopiona margarynę oraz posiekane na drobno śliwki. Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy przez około 50 minut w 2 keksówkach (temperatura pieczenia 160 stopni).
Schab ze śliwką
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 150g śliwek kalifornijskich HELIO Natura
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka przyprawy do pieczonej szynki
- 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki oleju
Schab umyć i osuszyć. Przez środek zrobić nacięcie na wylot. W otwór wcisnąć śliwki. Wszystkie pozostałe przyprawy wymieszać i natrzeć taką mieszanką schab. Włożyć mięso do pojemnika próżniowego, przykryć, odessać powietrze i tak przygotowane mięso marynować całą noc. Następnie na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab z każdej strony. Przełożyć mięso do garnka, wlać wysmażony tłuszcz, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie schab obrócić i dusić kolejne 30 minut. Mięso wyjąć z garnka na półmisek, przestudzić i zimny schab pokroić w plasterki.
Sałatka śledziowa z suszoną żurawiną i jabłkiem
Składniki:
- 200 g filetów śledziowych,
- 300 g jabłek,
- 60 g suszonej żurawiny HELIO Natura,
- czerwona cebula,
- sałata – 6 liści,
- cytryna,
- koperek do dekoracji,
- oliwa z oliwek
Filety kroimy w sporą kostkę. Jabłka kroimy na ćwiartki, cebulę i cytrynę na plasterki. Składniki układamy zaczynając od sałaty. Całość polewamy oliwą, posypujemy żurawiną i przyozdabiamy koperkiem
Makowiec
Składniki:
(na ok. 2 makowce:)
- Ok. 500 g mąki
- 40 g drożdży
- ok. 250 ml letniego mleka
- 4 żółtka
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 60 g masła (rozpuszczonego)
- Masa makowa w puszce HELIO
- polewa deserowa HELIO
Do 125 ml letniego mleka wykruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał gęstość śmietany, przykryć i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowy zaczyn dodać do mąki. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodać do mąki z rozczynem,
Wlać resztę mleka, dodać cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrobić na gładką masę. Na końcu powoli wlewać stopione masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut, ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne. Przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko na stolnicy wysypanej mąką i podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować prostokąt o rozmiarach ok. 30×25 cm. Posmarować białkiem i rozłożyć równomiernie masę makową. Ciasto zwinąć ciasno w rulon, końcówki zlepić. Tak przygotowane ciasto owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni (ok. 1-2 palce, nie więcej!).
Makowce przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie, podwinąć otwarte końce rulonu (lub spiąć spinaczem), odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 200°C Makowce piec ok. 50 – 60 minut, do złotobrązowego koloru i suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, rozciąć od góry papier i przestudzić. Makowce można lukrować, ozdobić polewą i dekoracją HELIO lub posypać cukrem pudrem.
Przekładaniec z masą orzechową z kawałkami orzeszków HELIO
Składniki:
- 3 paczki herbatników 200 g, (kakao)
- 2 puszki masy orzechowej HELIO,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 1 galaretka cytrynowa,
- kostka masła roślinnego,
- 1,5 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix,
- 500 g śmietana 30 %,
- 200g orzechów ziemnych HELIO bez soli
1. Budynie rozpuścić w szklance zimnej wody.
2. Zagotować 2 szklanki wody, wsypać galaretkę cytrynową, rozpuścić, pozostawić na ogniu i wlać rozpuszczone budynie, mieszając zagotować. Pozostawić masę do wystygnięcia.
3. Chłodną masę budyniowo-galaretkową zmiksować z masłem roślinnym w kostce.
4. Śmietanę 30 % ubić na bitą śmietanę, dodać rozpuszczone 1,5 łyżeczki
żelatyny (w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuszczoną żelatynę delikatnie
podgrzać). Wystudzoną żelatynę dodać do śmietany i ubić, w miejsce żelatyny można
dodać śmietan-fix.
Układanie:
- warstwa herbatników
- krem (budyń+galaretka+masło)
- warstwa herbatników
- 1 puszka masy orzechowej HELIO
- warstwa herbatników
- bita śmietana
- ciasto schłodzić (ok. 1 godziny przed położeniem kolejnej warstwy masy orzechowej),
- 1 puszka masy orzechowej HELIO
- skruszone orzechy ziemne HELIO
Pierogi z serem i morelami suszonymi
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki maku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka ciepłej wody
Nadzienie:
- 25 dag białego sera
- 1 małe jajko
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 łyżka cukru
- 5 dag suszonych moreli HELIO Natura
- sól,
- miód,
- cukier
Mąkę wymieszać z makiem, dodać oliwę i ciepłą wodę, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut. Ser włożyć do miski, dodać cukier z wanilią, cukier kryształ oraz jajko – utrzeć. Następnie wsypać pokrojone morele, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i dokładnie zlepić. Stopniowo wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach, polać miodem i w razie potrzeby oprószyć cukrem.
Bigos
Składniki:
- litrowy słoik kiszonej kapusty
- ½ główki białej małej kapusty
- 1 kiełbasa podwawelska
- 30dag wędzonego boczku
- 20dag dowolnego mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- kilka grzybów suszonych
- 25 śliwek suszonych HELIO Natura
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- sól do smaku
- koncentrat pomidorowy mały
- cukier do smaku
- olej rzepakowy
- ½ kostki smalcu
- ząbek czosnku
- opcjonalnie przyprawa do bigosu
Kapustę białą szatkujemy i gotujemy. Kapustę kiszoną gotujemy osobno do miękkości. Boczek kroimy na paseczki i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy resztę składników: obraną i pokrojoną w paski kiełbasę, pokrojone w kostkę mięso wieprzowe, a na koniec posiekaną cebulę. Wszystko razem podsmażamy i dodajemy grzyby. Oba rodzaje kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką, dodajemy składniki przysmażone wcześniej, a także przyprawy, śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, posiekany ząbek czosnku. Cukier i sól dodajemy w dowolnej ilości według uznania. Na koniec podlewamy ½ szklanki wody i dodajemy wiórka smalcu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C przez ok. 1.5 godziny.
Smacznego!