Świąteczne smakołyki – przepisy od HELIO

18 grudnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Święta to rytuały, które znamy od najmłodszych lat. Rytuały, także kulinarne, wśród których wzrastaliśmy i które kontynuujemy będąc już osobami dorosłymi. Tradycyjne 12 dań przygotowywanych specjalnie na Wigilię, ciasta z makiem i bakaliami, czy kompot z suszonych owoców to stałe elementy świątecznego menu.

makowiec_650

Życząc Wesołych Świąt marka HELIO zaprasza do wypróbowania przepisów na świąteczne smakowitości – wśród propozycji znajdują się dania zarówno dla osób ceniących słodkie wypieki jak i zwolenników bardziej wytrawnych smaków.

Piernik z suszonymi śliwkami

Składniki:

  • śliwki kalifornijskie HELIO Natura 20 sztuk,
  • 125g margaryny,
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 jajka niepełna szklana cukru pudru,
  • 1 i 1/2 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • 4 łyżeczki dżemu lub powideł,
  • 2 łyżeczki cynamonu

Do miski przesiać mąkę, sodę, kakao, przyprawę korzenną oraz cynamon. Wymieszać dokładnie suche składniki. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy na puszysty kogel-mogel. Dodajemy jogurt naturalny, miód – mieszamy. Następnie dodajemy wymieszane składniki suche. Dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto jest bez grudek dodajemy powidła i przestudzoną roztopiona margarynę oraz posiekane na drobno śliwki. Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy przez około 50 minut w 2 keksówkach (temperatura pieczenia 160 stopni).

Schab ze śliwką

 

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 150g śliwek kalifornijskich HELIO Natura
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do pieczonej szynki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki oleju

Schab umyć i osuszyć. Przez środek zrobić nacięcie na wylot. W otwór wcisnąć śliwki. Wszystkie pozostałe przyprawy wymieszać i natrzeć taką mieszanką schab. Włożyć mięso do pojemnika próżniowego, przykryć, odessać powietrze i tak przygotowane mięso marynować całą noc. Następnie na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab z każdej strony. Przełożyć mięso do garnka, wlać wysmażony tłuszcz, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie schab obrócić i dusić kolejne 30 minut. Mięso wyjąć z garnka na półmisek, przestudzić i zimny schab pokroić w plasterki.

Sałatka śledziowa z suszoną żurawiną i jabłkiem

sałatka_śledziowa_650

 

Składniki:

  • 200 g filetów śledziowych,
  • 300 g jabłek,
  • 60 g suszonej żurawiny HELIO Natura,
  • czerwona cebula,
  • sałata – 6 liści,
  • cytryna,
  • koperek do dekoracji,
  • oliwa z oliwek

Filety kroimy w sporą kostkę. Jabłka kroimy na ćwiartki, cebulę i cytrynę na plasterki. Składniki układamy zaczynając od sałaty. Całość polewamy oliwą, posypujemy żurawiną i przyozdabiamy koperkiem

Makowiec

makowiec_650

Składniki:

(na ok. 2 makowce:)

  • Ok. 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • ok. 250 ml letniego mleka
  • 4 żółtka
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 60 g masła (rozpuszczonego)
  • Masa makowa w puszce HELIO
  • polewa deserowa HELIO

Do 125 ml letniego mleka wykruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał gęstość śmietany, przykryć i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gotowy zaczyn dodać do mąki. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodać do mąki z rozczynem,

Wlać resztę mleka, dodać cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrobić na gładką masę. Na końcu powoli wlewać stopione masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut, ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne. Przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko na stolnicy wysypanej mąką i podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować prostokąt o rozmiarach ok. 30×25 cm. Posmarować białkiem i rozłożyć równomiernie masę makową. Ciasto zwinąć ciasno w rulon, końcówki zlepić. Tak przygotowane ciasto owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni (ok. 1-2 palce, nie więcej!).

Makowce przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie, podwinąć otwarte końce rulonu (lub spiąć spinaczem), odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 200°C Makowce piec ok. 50 – 60 minut, do złotobrązowego koloru i suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, rozciąć od góry papier i przestudzić. Makowce można lukrować, ozdobić polewą i dekoracją HELIO lub posypać cukrem pudrem.

Przekładaniec z masą orzechową z kawałkami orzeszków HELIO

przekładaniec_650

Składniki:

  • 3 paczki herbatników 200 g, (kakao)
  • 2 puszki masy orzechowej HELIO,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • kostka masła roślinnego,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix,
  • 500 g śmietana 30 %,
  • 200g orzechów ziemnych HELIO bez soli

1. Budynie rozpuścić w szklance zimnej wody.

2. Zagotować 2 szklanki wody, wsypać galaretkę cytrynową, rozpuścić, pozostawić na ogniu i wlać rozpuszczone budynie, mieszając zagotować. Pozostawić masę do wystygnięcia.

3. Chłodną masę budyniowo-galaretkową zmiksować z masłem roślinnym w kostce.

4. Śmietanę 30 % ubić na bitą śmietanę, dodać rozpuszczone 1,5 łyżeczki

żelatyny (w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuszczoną żelatynę delikatnie

podgrzać). Wystudzoną żelatynę dodać do śmietany i ubić, w miejsce żelatyny można

dodać śmietan-fix.

Układanie:

  • warstwa herbatników
  • krem (budyń+galaretka+masło)
  • warstwa herbatników
  • 1 puszka masy orzechowej HELIO
  • warstwa herbatników
  • bita śmietana
  • ciasto schłodzić (ok. 1 godziny przed położeniem kolejnej warstwy masy orzechowej),
  • 1 puszka masy orzechowej HELIO
  • skruszone orzechy ziemne HELIO

 

Pierogi z serem i morelami suszonymi

pierogi_650

 

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłej wody

Nadzienie:

  • 25 dag białego sera
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżka cukru
  • 5 dag suszonych moreli HELIO Natura
  • sól,
  • miód,
  • cukier

Mąkę wymieszać z makiem, dodać oliwę i ciepłą wodę, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut. Ser włożyć do miski, dodać cukier z wanilią, cukier kryształ oraz jajko – utrzeć. Następnie wsypać pokrojone morele, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i dokładnie zlepić. Stopniowo wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach, polać miodem i w razie potrzeby oprószyć cukrem.

Bigos

bigos_650

Składniki:

  • litrowy słoik kiszonej kapusty
  • ½ główki białej małej kapusty
  • 1 kiełbasa podwawelska
  • 30dag wędzonego boczku
  • 20dag dowolnego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • kilka grzybów suszonych
  • 25 śliwek suszonych HELIO Natura
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • sól do smaku
  • koncentrat pomidorowy mały
  • cukier do smaku
  • olej rzepakowy
  • ½ kostki smalcu
  • ząbek czosnku
  • opcjonalnie przyprawa do bigosu

Kapustę białą szatkujemy i gotujemy. Kapustę kiszoną gotujemy osobno do miękkości. Boczek kroimy na paseczki i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy resztę składników: obraną i pokrojoną w paski kiełbasę, pokrojone w kostkę mięso wieprzowe, a na koniec posiekaną cebulę. Wszystko razem podsmażamy i dodajemy grzyby. Oba rodzaje kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką, dodajemy składniki przysmażone wcześniej, a także przyprawy, śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, posiekany ząbek czosnku. Cukier i sól dodajemy w dowolnej ilości według uznania. Na koniec podlewamy ½ szklanki wody i dodajemy wiórka smalcu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C przez ok. 1.5 godziny.

Smacznego!