Domowe wypieki nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy tego chciały. Gdy z pieca wyciągamy zakalec lub przypalone ciasto, denerwujemy się, że zmarnowałyśmy cenny czas i pieniądze. Aby końcowy efekt był zadowalający, podam wam kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym będziecie mogły cieszyć się udanymi wypiekami. Zawsze.
– aby piana z białek była sztywna, przed ubijaniem dodaję do białek kilka kropel soku z cytryny;
– aby ciasto drożdżowe, po upieczeniu, miało rumiany wygląd, przed włożeniem do piekarnika, smaruję go roztrzepanym jajkiem wymieszanym z płaską łyżeczką mleka;
– przed robieniem każdego ciasta, wszystkie składniki wcześniej wykładam na blat kuchni, po to, aby miały jednakową temperaturę;
– przed włożeniem do piekarnika ciasta kruchego, jego spód nakłuwam widelcem, przez co ciasto równo się upiecze;
– wszystkie bakalie przed dodaniem do ciasta obtaczam w mące, dzięki temu nie opadają na dno i nie zrobi się zakalec;
– mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia;
– aby ciasto nie przypaliło się w piekarniku, po lekkim jego zarumienieniu, przykrywam je pergaminem;
Życzę udanych, domowych wypieków!