Spirulina to niebiesko- zielona alga o zapachu pokarmu dla rybek, posiadająca bogaty wachlarz właściwości pielęgnacyjnych oraz odżywczych. Stosowana zarówno w kosmetyce w pielęgnacji ciała, twarzy, włosów, a także w … kuchni.
Spirulina bogata jest w liczne, wolne aminokwasy, wchodzące w skład NMF ( Natural Moisturizing Factor ) – naturalnego czynnika nawilżającego skóry, który odpowiada za odpowiednie nawodnienie warstwy rogowej naskórka. Dzięki zawartości zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny, działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, łagodząco oraz antyalergicznie. To alga o nieprzeciętnie wysokiej zawartość kwasu GLA ( gamma-linolenowego ), którego niedobór w organizmie powoduje suchość naskórka, choroby skóry, większą skłonność do wyprysków i zaskórników, a także częstsze zaczerwienienia i podrażnienia skóry. Spirulina jest również źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na cerę trądzikową i przetłuszczającą się; witaminy A w postaci beta-karotenu o działaniu odżywczym; witaminy E, K – o działaniu antyoksydacyjnym i wzmacniającym naczynka oraz wielu cennych minerałów (głównie żelaza, cynku, potasu, selenu, magnezu, wapnia, sodu i fosforu), które wpływają na procesy polepszające nawilżenie, gojenie i regenerację skóry.
Właściwości kosmetyczne spiruliny:
– nawilża i wygładza,
– zmniejsza szorstkość naskórka,
– reguluje pracę gruczołów łojowych,
– wpływa korzystnie na stan skóry suchej,
– daje natychmiastowo widoczną poprawę wyglądu skóry,
– dodaje blasku i odpowiedniego kolorytu,
– działa oczyszczająco oraz regulująco na metabolizm skóry,
– regeneruje, odżywia i mineralizuje skórę,
– poprawia krążenie w drobnych naczynkach krwionośnych,
– działa łagodząco oraz przeciwzapalnie,
– ujędrnia i polepsza napięcie skóry.
Przepis na maseczkę:
Czubatą łyżeczkę spiruliny wymieszać z kilkoma kroplami olejku ( np. arganowego ) i wody na gładką, jednolitą masę. Rozprowadzić po twarzy, pozostawić na 15 minut i zmyć letnią wodą. Efekt? Nawilżona, wygładzona, odżywiona, promienista skóra, rozjaśnione przebarwienia, szybsze gojenie ran.
Włączenie tej algi do codziennej diety sprawia, że organizm dostaje bardzo zdrowe składniki i oczyszcza się z tych szkodliwych, w tym metali ciężkich. Wśród jej prozdrowotnych właściwości najczęściej wymienia się: obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, wzmocnienie układu odpornościowego, działanie antynowotworowe, przeciwirusowe i antyalergiczne, pomoc w leczeniu cukrzycy czy otyłości, pobudzenie procesu krwiotwórczego, usprawnienie procesów metabolicznych, poprawę w funkcjonowaniu narządu wzroku czy pobudzający wpływ na szpik kostny, a zawarte w spirulinie chlorofil i fitocyjanina wspomagają oczyszczanie organizmu. Jest szczególnie polecana osobom cierpiącym na niedobory żelaza, odchudzającym się i wegetarianom, a nie powinny jej spożywać dzieci i kobiety w ciąży i karmiące matki, a także osoby z nadczynnością tarczycy.
Spirulina zawiera:
● 3900% więcej beta karotenu niż karotka
● 2300% więcej żelaza niż szpinak
● 375% więcej białka niż tofu
● 300% więcej wapnia niż mleko
Przepis na owocowy koktajl z dodatkiem spiruliny ( dla 1 osoby ):
3 kiwi, małego banana, garść malin, pół szklanki nisko tłuszczowego mleka oraz łyżeczkę spiruliny zmiksować na gładką masę, przelać do wysokiej szklanki i podawać od razu.