Spirulina – dlaczego warto postawić na algi?

Avatar photo
21 sierpnia 2018,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Charakterystyczny smak, cenne wartości odżywcze i wysoka przyswajalność – spirulina nie bez powodu wchodzi w skład coraz większej ilości koktajli czy zdrowych przekąsek. Dlaczego warto stosować ją regularnie i co tak naprawdę jej zawdzięczamy?

 

O prozdrowotnych właściwościach, jakie bez wątpienia posiada spirulina, można by opowiadać bardzo długo. Ta coraz popularniejsza w naszym kraju alga znana jest ze zbawiennego działania na ludzki organizm – skutecznie obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, sprzyja detoksykacji, a także dodaje energii. Spirulina jest także sprzymierzeńcem osób zmagających się z nadwagą. To właśnie dlatego tak chętnie dodawana jest do różnego rodzaju koktajli, a nawet batonów. Najczęściej jednak spotykamy ją w formie

w tabletkach przeznaczonych do codziennego stosowania. Przyjmowana w ten sposób spirulina stanowi doskonałe uzupełnienie istotnych dla naszego organizmu związków mineralnych, mikroelementów i witamin (w szczególności A i B12). Ze względu na wysoką zawartość aminokwasów polecana jest w szczególności osobom ograniczającym spożycie mięsa i białka mlecznego.

Oprócz najczęściej wymienianych właściwości, spirulina posiada także takie, o których słyszy się nieco rzadziej. Jedną z nich jest korzystny wpływ na zatoki i skuteczne przeciwdziałanie alergicznemu nieżytowi nosa poprzez zmniejszanie stanów zapalnych. To jeszcze nie wszystko – udowodniono, że spirulina może dodatkowo obniżać prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu, a także odwrócić szkody, jakie nasz organizm poniósł w konsekwencji niezdrowego odżywiania się. Połączenie zbilansowanej diety  w których występuje spirulina, ma więc niebagatelne znaczenie dla wielu obszarów naszego zdrowia. Warto już teraz wybrać najbardziej odpowiadającą nam formę jej przyjmowania i zacząć stosować ją na co dzień – to naturalny sposób na lepsze samopoczucie, który może ponadto doskonale smakować.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.