Testowałam i próbowałam sosy Tarsmak:
1. Sos czosnkowy
Sos majonezowy o smaku czosnkowym. Jest bardzo uniwersalny, pasuje do wielu potraw i dań. Nuta czosnkowa jest w nim w sam raz, przede wszystkim nie jest zbyt intensywna, co pozwala cieszyć się jego smakiem nawet w dużych ilościach. Delikatny, ale za razem nadający czosnkowego aromatu potrawom. Uwielbiam sos czosnkowy i na pewno będę chętnie po niego sięgać.
2. Sos do kanapek
Sos majonezowo-pomidorowy z warzywami. Idealny do kanapek (na ciepło i na zimno) i nie tylko – wzbogaci smak domowych hamburgerów, pizzy, zapiekanki czy tostów, tortilli i kebaba. Dla wielbicieli smaków słodko-kwaśnych oraz fastfoodów.
3. Sos musztardowo-paprykowy
Sos z dodatkiem papryki jest ostry i wyrazisty. Pasuje do mięs różnego rodzaju. Do pieczonego kurczaka, kiełbaski czy szaszłyka z grilla oraz do wielu innych. Wydawałoby się, że to zwykła musztarda, ale zdecydowanie tak nie smakuje. Papryka nadaje zupełnie innego, nowego smaku musztardzie i jest to połączenie bardzo dobre.
Wszystkie sosy mają najróżniejsze zastosowanie – pasują do wielu różnych potraw i można z nimi do woli eksperymentować w zależności od upodobania i preferencji kubków smakowych.
Połączyłam sosy Tarsmak z tradycyjnymi potrawami na śniadanie, obiad i kolację. Towarzyszyło temu dużo zabawy i smaku. Niektóre zastosowania odkryłam całkiem przypadkiem, z innymi po prostu eksperymentowałam, a ostatnie było moim sprawdzonym przepisem na udany i smaczny posiłek.
Obiad: Golonka z sosem musztardowo-paprykowym
Gotową golonkę w przyprawach gotujemy do miękkości i podajemy z sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak. Sos doda ostrego i urozmaiconego papryką smaku, który idealnie współgra z tym delikatnym mięsem.
Śniadanie/kolacja: Tosty z patelni z serem camembert lub szynką szwarcwaldzką i oliwkami oraz sosem do kanapek
Kromkę tostowego chleba smarujemy masłem, nakładamy na to ser camembert lub szynkę szwarcwaldzką oraz oliwki, a następnie wszystko przykrywamy drugą kromką chleba. Tak przygotowaną kanapkę obtaczamy w roztrzepanym jajku i smażymy na złoto. Tosty podajemy z sosem kanapkowym lub sosem czosnkowym. Sosy dodatkowo wzbogacą kanapkę o nowe smaki oraz sprawią, że nie będzie sucha.
Śniadanie/kolacja: Pasta jajeczna z sosem czosnkowym
Zamiana zwykłego majonezu na sos czosnkowy sprawia, że pasta smakuje świetnie. Jajka ugotowane na twardo obieramy i kroimy w kosteczkę oraz mieszamy z sosem czosnkowym. Doprawiamy do smaku i posypujemy szczypiorkiem na wierzch (można też dodać go do jajek i wymieszać). Bardzo proste i bardzo pyszne.
Testowała:
Milly – Wszystko o modzie, kosmetykach, filmach, książkach, kulinariach i uwielbianych przeze mnie wyprzedażach! A przy tym porady, rozmyślenia i recenzje z testowania, które uwielbiam ;)
Prowadzi bloga: http://secretsintomyheart.blogspot.com/