Dzisiaj ponownie nietypowo i kulinarnie, a to za sprawą p. Agaty z Agencji 5tka PR&Marketing Szeptany Sp. z o.o., która zadowolona z naszej poprzedniej współpracy wybrała mnie do testowania sosów i przypraw kulinarnych. I tym sposobem dzisiaj przedstawiam Wam sosy Tabasco, których dystrybutorem w Polsce jest wszystkim dobrze znana marka Develey Polska.
W mojej kuchni zaczęły królować dwa sosy: Tabasco Original oraz Tabasco Hot, o których dzisiaj kilka słów. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że dla większości z Was, są to produkty dobrze znane, sama jednak dopiero teraz miałam możliwość poznać ich odmiany, a to było dla mnie dużym odkryciem smakowym.
Sosy Tabasco bardzo popularne na zachodzie w naszej tradycyjnej kuchni nie są tak bardzo znane, a uważam, że jest to błąd, przynajmniej w tych domach, w których ceni się dobrze doprawioną, pikantną i nieco bardziej „męską” kuchnię. Idealnie komponuje się z przepisami kuchni meksykańskiej, indyjskiej, węgierskiej oraz włoskiej, a tak naprawdę może być też dodana do tradycyjnego polskiego bigosu, gdzie sprawdza się równie znakomicie.
Jest to tak naprawdę przyprawa uniwersalna, która nadaje się do doprawiania i marynowania różnych mięs (zwłaszcza smażonych lub grillowanych), a także mięs i ryb pieczonych, którym nadaje bardzo charakterystyczny i wymowny smak.Chciałabym Was tutaj zaskoczyć pięknymi zdjęciami, ale jak widzicie są tylko takie zwykłe, po prostu domowe.
Tabasco jest równocześnie idealną przyprawą do wszelkich potraw z pomidorami, a także do potraw z roślin strączkowych oraz zup, zwłaszcza tych z dodatkiem mięsa lub pomidorów. Jednocześnie idealnie komponuje się z potrawami typu zapiekanki ziemniaczane, chlebowe, tosty, potrawy makaronowe i risotta.
Próbując dopasować tę jakże niezwykłą przyprawę do mojej codziennej kuchni, eksperymentowałam delikatnie i z rozmysłem. Nie zmieniałam przepisów specjalnie do potrzeb recenzji, dodawałam odrobinę Tabasco według własnego gustu kulinarnego i smaku. Jak widzicie, gotuję tradycyjnie i zupełnie „zwyczajnie”, a jednak odrobina sosu Tabsaco, zmienić może naprawdę dużo.
Z dwóch wariantów smakowych Tabasco Original i Tabasco Hot, mnie bardziej do gustu przypadł nieco bardziej łagodny (tutaj można takiego porównania użyć) sos Tabasco Original. Mój mąż jednak uznał, że nie ma lepszej marynaty, niż dodatek sosu Tabasco Hot, który stosował także do tradycyjnych zapiekanek. Moja kuchnia nabrała więc jeszcze bardziej ostrego posmaku, czyli mówiąc zupełnie serio, stała się kuchnią z charakterem.
Nie ukrywam, że jest to przyprawa ostra, pikantna, wytrawna, którą po prostu trzeba polubić. U mnie zaczęła zastępować tradycyjne papryki suszone i te w proszku, a także ketchup, który zawsze używany jest w ogromnym nadmiarze. Smak Tabsaco jest bowiem wyrafinowany, a jednocześnie bardzo wymowny, a moim chłopcom bardzo przypadł do gustu.
Tabasco może być używane niemal do wszystkich potraw, a u mnie w domu zaczął liczyć się jako dodatek ciekawy, a jednocześnie dopełnienie ostrego wyrafinowanego smaku, który wszyscy cenimy. Teraz dopiero wiem, jak bardzo wiele zależy od umiejętnie dobranych przypraw. Jest to przyprawa wyjątkowa i niepowtarzalna. Jedyna w swoim rodzaju. Polecam Wam bardzo do przetestowania we własnej kuchni.
Od producenta:
Znany na całym świecie sos TABASCO® Original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIlhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany jest w 160 krajach, a etykiety sosów zostały przełożone na 22 języki. Nazwa TABASCO®, która w oryginale oznacza „kraj o gorącej i wilgotnej ziemi„ jest zastrzeżona dla rodziny Mcllhenny.
TABASCO® jest amerykańską marką, o ugruntowanej, międzynarodowej pozycji, która już od ponad 140 lat nadaje potrawom ostry i wyjątkowy smak. Klasyczny sos TABASCO® dojrzewa przez 3 lata w dębowych beczkach i jest produkowany według starej, oryginalnej receptury, wyłącznie z trzech składników: zrywanych ręcznie strączków czerwonej papryki Tabasco (odmiana chili), octu i soli.
Nowsze sosy produkowane są na bazie papryczek jalapeño (np. Tabasco Green Pepper Sauce spośród zielonych papryczek , chipotle (jalapeño suszonego wewnątrz dymie), papryki habanero czy też czosnku. Słowo tabasco pochodzi odkąd nazwy Tabasco (stanu wewnątrz Meksyku).
TABASCO® Original to przyprawa najwyższej jakości. Nie tylko w wyjątkowy sposób podkreśla smak potraw, ale dzięki zawartej w nim kapsaicynie, jest też wartościowy dla zdrowia.
WIĘCEJ: http://www.5tka.pl/
http://www.tabasco.com/
http://www.develey.com.pl/
Testowała:
Marta – Mam 35 lat, jestem świadomą i dojrzałą kobietką z duszą dziecka i głową pełną marzeń. Jestem niepoprawną optymistką, która na świat patrzy przez różowe okulary. Jestem szczęśliwą mężatką, mam nastoletniego syna Dominika i kocura o imieniu Figiel. Mieszkam w Krośnie na Podkarpaciu. Moją pasją są książki fantastyczne i nauka. Uważam, że staranny makijaż i ciekawa fryzura są niezbędnym atrybutem każdej kobiety. Uwielbiam indywidualizm i kreatywność, a nawet odrobinę szaleństwa. Nienawidzę zimy i ludzkiej głupoty. (Nick: pinkmause)
Prowadzi bloga: http://martafigluje.blogspot.com/