Sos sojowy to podstawowy składnik kuchni azjatyckiej, od jakiegoś czasu bardzo popularny w Polsce, stosowany zamiast naszego maggie. Wyrabiany jest ze sfermentowanych ziaren soi i pszenicy. W Chinach pełni podobną rolę jak sól na Zachodzie. Uszlachetnia się nim większość chińskich potraw. Ciemny sos sojowy (z dodatkiem melasy, ma głęboką barwę karmelu, czasami zaprawiany jest grzybami) służy do przyprawiania i zabarwiania duszonego kurczaka oraz smażonych dań z wołowiny i wieprzowiny. Jasny sos stosuje się do owoców morza, warzyw, sosów i zup, ponieważ nie wpływa na wygląd potraw. Sosem sojowym można doprawiać potrawy w trakcie ich przygotowywania, marynować w nim jej składniki albo po prostu postawić jako przyprawę na stole w eleganckiej buteleczce. Ma dość intensywny smak, więc warto go dozowac z umiarem lub zamiast soli.