Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, niestety w Polsce jest jeszcze mało doceniana. Po przeczytaniu tego artykułu stwierdzisz, że jednak warto po nią sięgnąć.
Ilością białka( 28g w 100g) przewyższa mleko i niektóre produkty z niego wykonane. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny dlatego jest to idealny produkt dla osób dbających o linię i diabetyków. Zawiera błonnik pokarmowy, który redukuje poziom tłuszczów oraz poziom glukozy. Soczewica bogata jest w witaminy B: B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, a także magnez, fosfor, cynk i żelazo. Polecana jest szczególnie dla:
- osób ze skłonnościami do anemii,
- wegetarianów
- chorym na cukrzycę
- osobom na diecie odchudzającej
- kobietom w ciąży i planującym dziecko
Soczewica stanowi bogate źródło lizyny. Ten cenny aminokwas odpowiada za budowę kości i mięśni. Możemy wybrać kilka rodzajów soczewicy: zieloną, czerwoną lub brązową. Oprócz koloru różni się czasem gotowania. Najszybciej gotuje się czerwoną ok.5 minut, najdłużej natomiast ok. 20 min – zieloną. Z soczewicy możemy przygotować przepyszną sałatkę, idealną zupę bądź też inne przekąski. Jakiś czas temu sama przygotowałam przepyszny pasztet na bazie soczewicy. Idealny dla wegetarian oraz dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania.