Śnieżny puch to ciasto, które ostatnio robi dużą furrorę. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, potrzebujemy naprawdę niewiele składników a w efekcie otrzymujemy prawdziwą pychotkę. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła śnieżnej puchu dla moich łasuchów.
Składniki:
Ok 200 g herbatników ( u mnie Jutrzenka)
2 galaretki (dałam cytrynowe dr.Oetker)
500 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretek
500 g twarogu (użyłam Twarogu Hanusi Mlekovity)
1/2 szklanki cukru pudru (u mnie Diamant)
3 śmietany Śnieżki (użyłam Delecty)
400 ml mleka
Wiórki kokosowe (u mnie Bakalland)
Galaretki rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy folią aluminiową a następnie spód wykładamy herbatnikami.
Ścieżkę ubijamy na sztywno z mlekiem. Osobno ucieramy twaróg z cukrem pudrem na puszystą masę. Na najmniejszych obrotach miksera łączymy ser ze śnieżką a następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy zimną galaretkę. Gotową masę wylewamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki aż masa stężeje.
Wiórki kokosowe wrzucamy na gorącą patelnię. Podprażamy aż staną się złote. UWAGA!!! Wiórki musimy ciągle mieszać aby nam się nie przypaliły. Pozostawiamy do przestygnięcia. Posypujemy wierzch ciasta.