• WYJĄTKOWE AKCJE
    • KOSMETYCZNY HIT MIESIĄCA
    • CERTYFIKAT JAKOŚCI
    • MAMY TU SMACZNIE
    • KOSMETYCZNE BINGO
    • URODOWA CHECKLISTA
    • NASZE E-BOOKI
KSIĄŻKI LICZNIK ODWIEDZIN
Rejestracja Logowanie
Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne
  • Uroda
    Strefa Domu
    Strefa Urody
    Strefa Mody
    Polecane Zabiegi
    Skinimalizm – najgorętszy trend jesieni 2025
    Moda kapsułowa: jak stworzyć szafę minimalistki i&
    Ponadczasowa biżuteria z bursztynu – id
    Nie wyrzucaj skórek od pomarańczy. Zrobisz z 
    Wiosenne dekoracje pełne uroku. Jak wykorzystać wa
    Co zamiast chleba – top 5 super propozy
  • Zdrowie
    Artykuły
    Strefa Ekologii
    Nasze Porady
    Specjaliści
    Odchudzanie
    Diety
    Sport
    BMI
    Kim jest ultrasonografista i w czym może pomó
    Zamiast kawy czy herbaty pij napar z czystka
    Soki na przyspieszenie metabolizmu – naturalne wsp
    Modelowanie sylwetki bez skalpela – jak działają n
    Sprzęt do siłowni domowej – jak stworzyć własną pr
  • Ogród
    Artykuły
    Czy maliny mogą owocować we wrześniu? Z tym t
    Jak pielęgnować wrzosy, by długo cieszyły oko? Spr
    Ta popularna przyprawa wzmacnia petunie. Dodaj ją
    Chcesz posadzić żywopłot z tui? Sąsiad może t
    Kiedy przesadzać iglaki? Najlepszy termin i z
    Te zabiegi warto wykonać latem w ogrodzie. Wa
  • Przepisy
    Przepisy
    Smaczne inspiracje
    Zdrowa zupa kalafiorowa inaczej – pomysłowe
    Kotlety z tuńczyka w puszce. Prosty prze
    Mój sposób na placuszki jogurtowe z borówkami
    Taką fasolkę przygotuj na kolację. Zachwytom nie b
    Przepisy na różne pyzy, kartacze i cepeliny
    Jak zrobić makaron ze szparagami? Prosty przepis k
    Na uroczysty obiad przygotuj w ten sposób mię
    Blendowane owoce – dlaczego warto? Korzyści dla zd
  • Moda
  • Dom
  • Historie Prawdziwe
    Artykuły
    Świętokrzyskie w rytmie slow – jak Alin
    Widzę inaczej, ale żyję pełnią życia – historia Be
    „Zostawiłam wszystko, by dać im lepsze życie. A&nb
    Odeszła, bo zakochała się w chłopaku z i
    Chciałam tylko wyglądać piękniej – moja droga prze
    Straciłam wszystko w kilka minut – historia A
  • Kosmetyki
    Nowości Kosmetyczne
    Naturalne
    Makijaż
    Maseczki
    Paznokcie
    Pielęgnacja ciała
    Pielęgnacja twarzy
    Pielęgnacja włosów
    Zapachy
    Attraction Instinct – duet zapachów, który przycią
    Nowa era w pielęgnacji skóry z niedoskon
    Jak uratować suche włosy po lecie? Oto botaniczna
    Produkty do wrażliwych paznokci od NEONAIL
    Nowości ESSENCE Jesień/Zima 2025 – czas na radosne
    Olejek z róży damasceńskiej w kosmetykac
  • Strefa Mamy
    Artykuły
    Chcę być Mamą
    Ciąża i poród
    Wcześniak
    Noworodek
    Przedszkolak
    Nastolatek
    Porady
    Więcej
    Książeczki z otwieranymi okienkami – dlaczego
    Bidon niekapek od Canpol babies – niezastąpi
    Kobiety w ciąży uwielbiają takie śniadania. S
    Nie tylko dla dzieci. Puree z marchewki, któr
    Ręczniki dla dzieci – bajkowe wzory i miękkie
    Dzieciom powinno się czytać na głos. Jakie płyną z
  • Na topie
    Na topie
    Sztuczna inteligencja w kuchni – jak AI zmien
    Biophilia w domu – jak wprowadzić naturę do j
    Trudni ludzie w pracy – jak sobie z nimi
    Ananas na odchudzanie. Jedz mądrze i chudnij
    Mindfulness po 50-tce – jak praktyka uważności odm
    Urlopowy poradnik: czy złoty łańcuszek lubi słońce
    Niebieskie i zielone koktajle ze spiruliną. O
    Czy można mrozić ogórki na zimę? Sprawdź, jak zrob
  • Forum

Śniadanie i obiad w Gdańsku – restauracja Oria Magic House opinia

24 sierpnia 2021,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W ramach akcji Blogerzy Smakują miałam okazję fantastycznie spędzić czas w restauracji Oria Magic House w Gdańsku – miejscu wyjątkowym i niebanalnym. Przeniosłam się do czasów Starożytnego Rzymu, kosztowałam wędzonego drinka i pyszne rydze w sosie z białego wina, ale nie tylko… Dzieła sztuki na talerzu i na ścianach – to tylko tutaj!

Do restauracji dojdziecie spacerując deptakiem przy Motławie, znajduje się ona przy końcowym odcinku – zdjęcie poniżej z lotu ptaka. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość i dotrzeć do tego fascynującego miejsca z kilku powodów: obłędna nietuzinkowa kuchnia stworzona przez wybitnego mistrza sztuki kulinarnej, sezonowe dania (co miesiąc lokal oferuje tematyczne potrawy), oryginalny wystrój wnętrz – poczujecie się jak w galerii sztuki i otwarta kuchnia, dzięki czemu można obserwować popisy kulinarne mistrzów. Restauracja serwuje pyszne śniadania od godzony 9 rano, więc to dodatkowy plus dla tego miejsca.

Właścicielka restauracji sama zaprojektowała wnętrze lokalu, upiększając go swoimi obrazami, a także tworząc  zastawę stołową z ceramiki.  Jest też pasjonatką kuchni fusion, nowych smaków i połączeń kulinarnych. Miałam okazję zagościć w tym lokalu w miesiącu Starożytnego Rzymu i kosztować kilka dań oriańskich. Karta menu jest treściwa i dość krótka, składa się z karty stałej, ale też z propozycji na dany miesiąc.

W planach są też inne tematyczne podróże kulinarne, które z pewnością zaskoczą niejednego gościa, ponieważ są one pieczołowicie przygotowywane i na bieżąco degustowane przez załogę restauracji po to, aby maksymalnie rozpieszczać i zaskakiwać kulinarnie swoich gości. Tego typu kulinarne przygody pozwalają na przypomnienie dawno zapomnianych smaków lub odkrycie zupełnie nieznanych. Muszę przyznać, że faktycznie serwowane tutaj dania są zaskakujące, niepowtarzalne, ale też spełniające zachcianki i wysublimowane smaki najbardziej wymagających gości.

tatar z tuńczyka

grillowane sardynki

mule w sosie z białego wina

Swoją przygodę zaczęłam od przystawek, na nasz stół przywędrowały więc pięknie podane, udekorowane i unoszące wspaniały aromat:  mule w sosie z białego wina, rydze na białym winie oraz sardynki grillowane ze świata Starożytnego Rzymu, ale też z karty stałej  tatar wołowy i tatar z tuńczyka. Moim faworytem został tatar z tuńczyka, który jest serwowany na pierzynce z awokado, szalotki i oliwy szczypiorkowej i podany z przepiórczym jajem. Tatar naprawdę zachwyca wielopłaszczyznowym smakiem, idealna przekąska dla miłośników ryb o każdej porze roku. Pozostałe dania również na 6 z plusem, chociażby siekany tatar, który tworzy wręcz trójwymiarowy smak dzięki licznym dodatkom takim jak: szalotka, ogórki kiszone, grzybki, żółtko i oliwa szczypiorkowa, świetnie doprawiony podawany z chrupiącą bagietką i masełkiem rozpływa się w ustach.  Świat Starożytnego Rzymu nie zawiódł, cezar na pewno spałaszowałby z wielką chęcią grillowane sardynki, mule w sosie z białego wina na soku z winogron i czosnkiem czy delikatne kapelusze rydzów, wesoło i okazale zatopione w smacznym winnym sosie, naprawdę wysoki kunszt!

rydze w białym winie
rydze w sosie z białego wina
Rydze zawierają ogromną ilość witamin i minerałów. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) oraz witaminy A, C, D i E. Wśród najważniejszych minerałów obecnych w rydzach można wymienić: cynk, fluor, jod, magnez, fosfor, miedź, potas, siarkę, wapń, żelazo i mangan. Sardynki z kolei są dość istotne dla naszego zdrowa, albowiem są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy B, białka i selenu.

zupa rakowa

Po przekąskach czas na danie główne, koniecznie spróbujcie zupy rakowej zaserwowanej w towarzystwie muli. Zupa gęsta, z dużą ilością tych słodkowodnych skorupiaków. Raki są świetnym źródłem białka witaminy B12 oraz żelaza, ale też posiadają niską zawartość tłuszczu. Niezwykle esencjonalna, śmietanowo muślinowa zupa absolutnie jest hitem tego miejsca. Daniem drugim były poliki wołowe, mięciutkie, delikatne, podane na puszystym puree z dodatkiem wanilii i zielonym groszkiem i slice z selera naciowego. Danie bardzo delikatne w smaku, polecam szczególnie miłośnikom delikatnej wołowiny. Mnie osobiście zabrakło jednak nuty przełamującej w sposób nieoczywisty i odważny tę delikatność mimo to dania prezentuje się okazale i kolorowo.

poliki wołowe

Zwieńczeniem tej uczty były desery, które właściwie nie są zawarte  karcie, ale można je wybierać ze stojącej obok wejścia gabloty, słodkości też zmieniają się w zależności od wyobraźni cukiernika, tworzone na miejscu  najlepszych składników. Postawiliśmy na daktylowe ciasto, sernik migdałowy i brownie z bitą śmietaną z owocami sezonowymi. Wszystkie desery są rozpływające się w ustach, ale sernik migdałowy to absolutny majstersztyk sztuki cukierniczej, nie zapomnijcie o niego zapytać! Po obfitym posiłku czas na relaks na miękkich poduchach i dopici ulubionej kawy lub drinka.

drink Neron Sour z białkiem

Jeśli wolicie jednak piwne napoje, polecam lokalne piwa AMBER w różnych wydaniach. Możecie też poprosić barmana o wyśmienite drinki, nas zachwycił  Mulsum – mieszanka wina z miodem, które barman zadymia specjalnym pistoletem, w efekcie uzyskując lekko przydymiony posmak tego drinka, co jest dość spektakularnym widowiskiem.

brownie z bitą śmietaną

ciasto daktylowe z kremem

Podsumowując: restauracja jest istną perłą na szlaku kulinarnych doznań, jej ogromnym atutem jest położenie w urokliwym, dyskretnym miejscu. Wspaniała kuchnia, ogromna dbałość o wysoką jakość potraw, ale też uczta dla oczu to wszystko stanowi o wyjątkowości tego miejsca. Jeśli lubicie poznawać nowe smaki, lub odkrywać dania, które znacie, ale w zupełnie innej odsłonie a przy tym obcować ze sztuką to Oria Magic House jest naprawdę magiczna pod tym względem. Ceny są adekwatne to jakości potraw, ale moim zdaniem nie zawyżone, atrakcyjne w stosunku do konkurencji, zresztą aktualne menu znajdziecie na stronie restauracji.

Ja swojej przygody z tym miejscem na pewno nie kończę – będę obserwować poczynania i rozwój tego miejsca gorąco kibicować dalszym projektom, A ja już szykuję się powoli na wieczór z salsą… przyjdziecie??

relaks poobiedni

piwa Amber

gablota z deserami

widok na restaurację z lotu ptaka

obraz magdalena pliskowska

 

prace Magdaleny Pliskowskiej – właścicielki lokalu

ORIA MAGIC HOUSE Sp. z o.o.

ulica Stara Stocznia 4/1,
80-862 Gdańsk, Polska

Kontakt
Telefon: +58 710 11 45

Godziny otwarcia
7 dni w tygodniu; pn- sb 9.00- 23.00, nd 9.00-21.00

 

 

 

 

 

 

 



Jak malują się Francuzki – poradnik makijażu
Serum z kwasem hialuronowym marki Dermash Cosmetics

Warto przeczytać

Trend cottagecore – powrót do natury w życiu i jedzeniu
Kalamondynka – egzotyczna królowa smaków 2025. Dlaczego warto ją poznać
Sztuczna inteligencja w kuchni – jak AI zmienia gotowanie i kulinarne inspiracje
Co zamiast chleba – top 5 super propozycji
Kosmetyk polecany na jesień – moja przygoda z maską do włosów Verdelove
Biophilia w domu – jak wprowadzić naturę do jesiennych wnętrz

Aktualności

Fermentowane napoje z roślin strączkowych – siła jesieni 2025
Mindful cooking – sztuka świadomego gotowania dla zdrowia i harmonii
Living Apart Together – związek na odległość i nowa forma relacji
Jak budować przyjaźnie w dorosłym życiu?

Na topie

Sztuczna inteligencja w kuchni – jak AI zmienia gotowanie i kulinarne inspiracje
Biophilia w domu – jak wprowadzić naturę do jesiennych wnętrz
Trudni ludzie w pracy – jak sobie z nimi radzić i zachować spokój?
Ananas na odchudzanie. Jedz mądrze i chudnij smacznie

Kosmetyki

Attraction Instinct – duet zapachów, który przyciąga mocniej niż spojrzenie
Letnia harmonia zapachów: werbena cytrynowa i rumianek w nowej kolekcji Yves Rocher Bain de Nature
Specjalistyczny żel do higieny intymnej CUDO – Kosmetyczny Hit Miesiąca!
Nowości ESSENCE Jesień/Zima 2025 – czas na radosne eksperymenty z urodą

Przepisy

Zdrowa zupa kalafiorowa inaczej – pomysłowe przepisy
Kotlety z tuńczyka w puszce. Prosty przepis na smaczny obiad
Mój sposób na placuszki jogurtowe z borówkami. Puszyste jak chmurka
Taką fasolkę przygotuj na kolację. Zachwytom nie będzie końca
Takie racuszki robiła moja babcia. Do dzisiaj zachwycają smakiem
To danie robię na każdą imprezę. Ogniste i chrupiące skrzydełka w glazurze to u nas hit
Buddha Bowl na śniadanie – kolorowy i zdrowy start dnia

Polecane

Czemu kot nie zwraca na nas uwagi? Wyjaśniamy kocie nawyki
Ekologiczne gotowanie – less waste w polskich kuchniach
Co zrobić w airfryerze? Pomysły na szybkie i smaczne dania
Co się stanie, gdy odstawisz cukier? 7 zaskakujących efektów dla zdrowia i sylwetki

FORUM - bieżące dyskusje

Kolendra - do jakich potraw?
Ja dodaję do rosołu
Wydarzenia w Twoim mieście !
Zawsze coś się dzieje, tylko niestety najczęściej jestem wtedy w pracy...
Tolerancja wśród osób starszych
Ja znam tylko takie zaciekłe starsze osoby, które nie uznają innych poglądów.
Zakopane - nocleg blisko centrum
Polecam jedną z tych klimatycznych willi....
Zarządzaj zgodami na pliki cookie
Aby zapewnić najlepsze doświadczenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Wyrażenie zgody na te technologie umożliwi nam przetwarzanie danych, takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Always active
Techniczne przechowywanie lub dostęp są ściśle niezbędne do uzasadnionego celu, jakim jest umożliwienie korzystania z określonej usługi wyraźnie żądanej przez abonenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu za pośrednictwem sieci komunikacji elektronicznej.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statystyka
Techniczne przechowywanie lub dostęp wykorzystywane wyłącznie do celów statystycznych. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Techniczne przechowywanie lub dostęp są wymagane do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Wyświetl preferencje
{title} {title} {title}
Strona główna O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama Dodatkowy zarobek Przepisykulinarne.pl