• WYJĄTKOWE AKCJE
    • KOSMETYCZNY HIT MIESIĄCA
    • CERTYFIKAT JAKOŚCI
    • MAMY TU SMACZNIE
    • KOSMETYCZNE BINGO
    • URODOWA CHECKLISTA
    • NASZE E-BOOKI
KSIĄŻKI LICZNIK ODWIEDZIN
Rejestracja Logowanie
Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne
  • Uroda
    Strefa Domu
    Strefa Urody
    Strefa Mody
    Polecane Zabiegi
    Pomadki idealne na lato. Kolory, które odmładzają
    Najmodniejsze sukienki na lato. Poczuj się jak na
    Ponadczasowa biżuteria z bursztynu – id
    Drewniane meble potrzebują częstego czyszczenia. Z
    Wiosenne dekoracje pełne uroku. Jak wykorzystać wa
    Woda z miodem – korzyści dla zdrowia i&
  • Zdrowie
    Artykuły
    Strefa Ekologii
    Nasze Porady
    Specjaliści
    Odchudzanie
    Diety
    Sport
    BMI
    Oto sekret długowieczności Japończyków. Ten składn
    Nie tylko tłuste mięso. Tych produktów nie powinny
    Wiosenne zupy, które odchudzają. Smaczna droga do
    Darsonval do twarzy – domowy sposób na piękną i&nb
    Chair joga – skuteczne ćwiczenia na kręgosłu
  • Ogród
    Artykuły
    Perz to częsty intruz w naszym ogrodzie. Pozb
    Jak sprawdzić, czy w ogrodzie są kleszcze? Za
    Ta mało znana roślina jest piękniejsza od tui. Roś
    Tych produktów nigdy nie kompostuj. Zaszkodzisz śr
    Ta niebezpieczna roślina rośnie obok nas. Sprawdź,
    Ten mało znany gryzoń może mieszkać w twoim o
  • Przepisy
    Przepisy
    Smaczne inspiracje
    Goleń wołowa w musztardzie. Długo gotowana z&
    Wegański grill 2025 – co wrzucić na ruszt zamiast
    Chłodnik litewski inaczej. Przyjemne smaki dla cał
    Domowa passata – przepis na pomidorowe złoto lata
    Mrożona herbata pod lupą. Orzeźwienie czy pułapka?
    Pho w domowym wydaniu. Jak ugotować esencję W
    Przekąski na każdą okazję. Szybkie, efektowne i&nb
    Carpaccio z buraka z orzechami. Lekka i&
  • Moda
  • Dom
  • Historie Prawdziwe
    Artykuły
    Widzę inaczej, ale żyję pełnią życia – historia Be
    „Zostawiłam wszystko, by dać im lepsze życie. A&nb
    Odeszła, bo zakochała się w chłopaku z i
    Chciałam tylko wyglądać piękniej – moja droga prze
    Straciłam wszystko w kilka minut – historia A
    Od zera do własnego butiku – historia kobiety, któ
  • Kosmetyki
    Nowości Kosmetyczne
    Naturalne
    Makijaż
    Maseczki
    Paznokcie
    Pielęgnacja ciała
    Pielęgnacja twarzy
    Pielęgnacja włosów
    Zapachy
    Perfect Nonsense od Avon – zapachy, które przeczą
    Podróżne poręczne kosmetyki w wersji mini od
    Podróżne poręczne kosmetyki w wersji mini od
    Produkty do wrażliwych paznokci od NEONAIL
    Maffashion twarzą Avon! Odkryj jej beauty hity!
    Jakie kosmetyki naturalne warto mieć na swojej pół
  • Strefa Mamy
    Artykuły
    Chcę być Mamą
    Ciąża i poród
    Wcześniak
    Noworodek
    Przedszkolak
    Nastolatek
    Porady
    Więcej
    Dzieciom powinno się czytać na głos. Jakie płyną z
    Chcesz odkryć potencjał swojego dziecka to sprawdź
    Butelka LOVI Mammafeel: Pomaga w karmieniu pi
    Kim jest logopeda i w czym może pomóc?
    Pomysł na prezent z efektem WOW? Klocki Appko
    Zajączek Wielkanocny wybiera produkty LOVI 
  • Na topie
    Na topie
    „Rozmiar ma znaczenie” – butelki filtrujące AQUAP
    Wegańskie źródła białka. Co jeść, żeby nie chodzić
    Jedzenie, które działa – moda czy przyszłość żywie
    Twój kot się drapie, choć nie widać pcheł? To może
    Turnusy rehabilitacyjne nad morzem w Zdrowote
    Dlaczego warto pić wodę z cytryną? Fakty i&nb
    Tak można mrozić rabarbar. Zrób zapasy i nie
    Co to jest neuroróżnorodność i jakie wyróżnia
  • Forum

Śniadanie i obiad w Gdańsku – restauracja Oria Magic House opinia

24 sierpnia 2021,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W ramach akcji Blogerzy Smakują miałam okazję fantastycznie spędzić czas w restauracji Oria Magic House w Gdańsku – miejscu wyjątkowym i niebanalnym. Przeniosłam się do czasów Starożytnego Rzymu, kosztowałam wędzonego drinka i pyszne rydze w sosie z białego wina, ale nie tylko… Dzieła sztuki na talerzu i na ścianach – to tylko tutaj!

Do restauracji dojdziecie spacerując deptakiem przy Motławie, znajduje się ona przy końcowym odcinku – zdjęcie poniżej z lotu ptaka. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość i dotrzeć do tego fascynującego miejsca z kilku powodów: obłędna nietuzinkowa kuchnia stworzona przez wybitnego mistrza sztuki kulinarnej, sezonowe dania (co miesiąc lokal oferuje tematyczne potrawy), oryginalny wystrój wnętrz – poczujecie się jak w galerii sztuki i otwarta kuchnia, dzięki czemu można obserwować popisy kulinarne mistrzów. Restauracja serwuje pyszne śniadania od godzony 9 rano, więc to dodatkowy plus dla tego miejsca.

Właścicielka restauracji sama zaprojektowała wnętrze lokalu, upiększając go swoimi obrazami, a także tworząc  zastawę stołową z ceramiki.  Jest też pasjonatką kuchni fusion, nowych smaków i połączeń kulinarnych. Miałam okazję zagościć w tym lokalu w miesiącu Starożytnego Rzymu i kosztować kilka dań oriańskich. Karta menu jest treściwa i dość krótka, składa się z karty stałej, ale też z propozycji na dany miesiąc.

W planach są też inne tematyczne podróże kulinarne, które z pewnością zaskoczą niejednego gościa, ponieważ są one pieczołowicie przygotowywane i na bieżąco degustowane przez załogę restauracji po to, aby maksymalnie rozpieszczać i zaskakiwać kulinarnie swoich gości. Tego typu kulinarne przygody pozwalają na przypomnienie dawno zapomnianych smaków lub odkrycie zupełnie nieznanych. Muszę przyznać, że faktycznie serwowane tutaj dania są zaskakujące, niepowtarzalne, ale też spełniające zachcianki i wysublimowane smaki najbardziej wymagających gości.

tatar z tuńczyka

grillowane sardynki

mule w sosie z białego wina

Swoją przygodę zaczęłam od przystawek, na nasz stół przywędrowały więc pięknie podane, udekorowane i unoszące wspaniały aromat:  mule w sosie z białego wina, rydze na białym winie oraz sardynki grillowane ze świata Starożytnego Rzymu, ale też z karty stałej  tatar wołowy i tatar z tuńczyka. Moim faworytem został tatar z tuńczyka, który jest serwowany na pierzynce z awokado, szalotki i oliwy szczypiorkowej i podany z przepiórczym jajem. Tatar naprawdę zachwyca wielopłaszczyznowym smakiem, idealna przekąska dla miłośników ryb o każdej porze roku. Pozostałe dania również na 6 z plusem, chociażby siekany tatar, który tworzy wręcz trójwymiarowy smak dzięki licznym dodatkom takim jak: szalotka, ogórki kiszone, grzybki, żółtko i oliwa szczypiorkowa, świetnie doprawiony podawany z chrupiącą bagietką i masełkiem rozpływa się w ustach.  Świat Starożytnego Rzymu nie zawiódł, cezar na pewno spałaszowałby z wielką chęcią grillowane sardynki, mule w sosie z białego wina na soku z winogron i czosnkiem czy delikatne kapelusze rydzów, wesoło i okazale zatopione w smacznym winnym sosie, naprawdę wysoki kunszt!

rydze w białym winie
rydze w sosie z białego wina
Rydze zawierają ogromną ilość witamin i minerałów. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) oraz witaminy A, C, D i E. Wśród najważniejszych minerałów obecnych w rydzach można wymienić: cynk, fluor, jod, magnez, fosfor, miedź, potas, siarkę, wapń, żelazo i mangan. Sardynki z kolei są dość istotne dla naszego zdrowa, albowiem są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy B, białka i selenu.

zupa rakowa

Po przekąskach czas na danie główne, koniecznie spróbujcie zupy rakowej zaserwowanej w towarzystwie muli. Zupa gęsta, z dużą ilością tych słodkowodnych skorupiaków. Raki są świetnym źródłem białka witaminy B12 oraz żelaza, ale też posiadają niską zawartość tłuszczu. Niezwykle esencjonalna, śmietanowo muślinowa zupa absolutnie jest hitem tego miejsca. Daniem drugim były poliki wołowe, mięciutkie, delikatne, podane na puszystym puree z dodatkiem wanilii i zielonym groszkiem i slice z selera naciowego. Danie bardzo delikatne w smaku, polecam szczególnie miłośnikom delikatnej wołowiny. Mnie osobiście zabrakło jednak nuty przełamującej w sposób nieoczywisty i odważny tę delikatność mimo to dania prezentuje się okazale i kolorowo.

poliki wołowe

Zwieńczeniem tej uczty były desery, które właściwie nie są zawarte  karcie, ale można je wybierać ze stojącej obok wejścia gabloty, słodkości też zmieniają się w zależności od wyobraźni cukiernika, tworzone na miejscu  najlepszych składników. Postawiliśmy na daktylowe ciasto, sernik migdałowy i brownie z bitą śmietaną z owocami sezonowymi. Wszystkie desery są rozpływające się w ustach, ale sernik migdałowy to absolutny majstersztyk sztuki cukierniczej, nie zapomnijcie o niego zapytać! Po obfitym posiłku czas na relaks na miękkich poduchach i dopici ulubionej kawy lub drinka.

drink Neron Sour z białkiem

Jeśli wolicie jednak piwne napoje, polecam lokalne piwa AMBER w różnych wydaniach. Możecie też poprosić barmana o wyśmienite drinki, nas zachwycił  Mulsum – mieszanka wina z miodem, które barman zadymia specjalnym pistoletem, w efekcie uzyskując lekko przydymiony posmak tego drinka, co jest dość spektakularnym widowiskiem.

brownie z bitą śmietaną

ciasto daktylowe z kremem

Podsumowując: restauracja jest istną perłą na szlaku kulinarnych doznań, jej ogromnym atutem jest położenie w urokliwym, dyskretnym miejscu. Wspaniała kuchnia, ogromna dbałość o wysoką jakość potraw, ale też uczta dla oczu to wszystko stanowi o wyjątkowości tego miejsca. Jeśli lubicie poznawać nowe smaki, lub odkrywać dania, które znacie, ale w zupełnie innej odsłonie a przy tym obcować ze sztuką to Oria Magic House jest naprawdę magiczna pod tym względem. Ceny są adekwatne to jakości potraw, ale moim zdaniem nie zawyżone, atrakcyjne w stosunku do konkurencji, zresztą aktualne menu znajdziecie na stronie restauracji.

Ja swojej przygody z tym miejscem na pewno nie kończę – będę obserwować poczynania i rozwój tego miejsca gorąco kibicować dalszym projektom, A ja już szykuję się powoli na wieczór z salsą… przyjdziecie??

relaks poobiedni

piwa Amber

gablota z deserami

widok na restaurację z lotu ptaka

obraz magdalena pliskowska

 

prace Magdaleny Pliskowskiej – właścicielki lokalu

ORIA MAGIC HOUSE Sp. z o.o.

ulica Stara Stocznia 4/1,
80-862 Gdańsk, Polska

Kontakt
Telefon: +58 710 11 45

Godziny otwarcia
7 dni w tygodniu; pn- sb 9.00- 23.00, nd 9.00-21.00

 

 

 

 

 

 

 



Jak malują się Francuzki – poradnik makijażu
Serum z kwasem hialuronowym marki Dermash Cosmetics

Warto przeczytać

„Rozmiar ma znaczenie” – butelki filtrujące AQUAPHOR w 5 rozmiarach
Schabowy inaczej. Chrupiące panierki, które zaskoczą każdego
Chcesz skutecznie oczyścić kurki przyniesione z lasu? Oto najlepszy sposób
Wegańskie źródła białka. Co jeść, żeby nie chodzić głodnym?
Mrożona herbata pod lupą. Orzeźwienie czy pułapka?
Zdrowa strona lodów. Pasta pistacjowa jako wartościowy składnik deserów

Aktualności

Budzenie się w nocy – o czym świadczy przerywany sen i co może oznaczać?
Rytuał porannego oczyszczenia skóry – darmowy mini ebook
Dystopijny melodramat z Agatą Kuleszą w roli głównej. Zdjęcia już ruszyły
Trzy najpopularniejsze dodatki do obiadu w polskich domach – klasyka, która nigdy się nie nudzi

Na topie

„Rozmiar ma znaczenie” – butelki filtrujące AQUAPHOR w 5 rozmiarach
Wegańskie źródła białka. Co jeść, żeby nie chodzić głodnym?
Jedzenie, które działa – moda czy przyszłość żywienia?
Twój kot się drapie, choć nie widać pcheł? To może być alergia, a nie zwykłe ukąszenia

Kosmetyki

Podróżne poręczne kosmetyki w wersji mini od Neboa!
Biotechnologia w zaawansowanych formach pielęgnacji – kosmetyki FLOSLEK BIOTECH CONCEPT Exosomes Peptides
Więcej energii, świeżości i blasku w nowych liniach marki Hagi – GLOW i AGE-WELL
Skuteczna pomoc na przebarwienia skórne od marki Caudalie

Przepisy

Goleń wołowa w musztardzie. Długo gotowana z kością, rozpływa się w ustach
Wegański grill 2025 – co wrzucić na ruszt zamiast kiełbasy? Najlepsze przepisy na lato
Chłodnik litewski inaczej. Przyjemne smaki dla całej rodziny
Domowa passata – przepis na pomidorowe złoto lata w słoiku
Sernik to ulubione ciasto w naszej rodzinie. Ten przepis bije na głowę wszystkie
Błyskawiczne lody z mango i serka wiejskiego. Mój sposób na orzeźwienie w kilka minut
Letnie zupy, które pokochasz. Chłodnik z awokado, gazpacho i ogórkowa na kefirze

Polecane

Zdrowa strona lodów. Pasta pistacjowa jako wartościowy składnik deserów
Torcik lodowy z czereśniami, który topi serca. Chłodna słodycz lata
Kosmetyczny niezbędnik na urlop. Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?
Chciałam tylko wyglądać piękniej – moja droga przez piekło po nieudanym zabiegu u niewykwalifikowanej osoby

FORUM - bieżące dyskusje

Klub 30+
Ach, dlaczego nigdy nie jest nam idealnie...? Ja sobie nie wyobrażam jak...
Obiad weselny w restauracji - co za…
A ja pozostalabym przy swoim luźnym stylu...
Wypad na narty
Ja próbowałam i jakoś mnie nie zachwycił ten sport...
Rockowy styl - lubicie?
Tylko ramoneski noszę z tego stylu....
Zarządzaj zgodami na pliki cookie
Aby zapewnić najlepsze doświadczenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Wyrażenie zgody na te technologie umożliwi nam przetwarzanie danych, takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Always active
Techniczne przechowywanie lub dostęp są ściśle niezbędne do uzasadnionego celu, jakim jest umożliwienie korzystania z określonej usługi wyraźnie żądanej przez abonenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu za pośrednictwem sieci komunikacji elektronicznej.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statystyka
Techniczne przechowywanie lub dostęp wykorzystywane wyłącznie do celów statystycznych. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Techniczne przechowywanie lub dostęp są wymagane do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Wyświetl preferencje
{title} {title} {title}
Strona główna O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama Dodatkowy zarobek Przepisykulinarne.pl