• WYJĄTKOWE AKCJE
    • KOSMETYCZNY HIT MIESIĄCA
    • CERTYFIKAT JAKOŚCI
    • MAMY TU SMACZNIE
    • KOSMETYCZNE BINGO
    • URODOWA CHECKLISTA
    • NASZE E-BOOKI
KSIĄŻKI LICZNIK ODWIEDZIN
Rejestracja Logowanie
Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne
  • Uroda
    Strefa Domu
    Strefa Urody
    Strefa Mody
    Polecane Zabiegi
    Domowe kosmetyki + zioła – naturalna pielęgnacja d
    Kozaki damskie – klasyka, która podkreśla charakte
    Ponadczasowa biżuteria z bursztynu – id
    Magia kolorów w domu. Sprawdzone duety, które
    Trend wellness design 2026 – wnętrza, które
    Szybki przepis na jabłka pieczone z twarożkie
  • Zdrowie
    Artykuły
    Strefa Ekologii
    Nasze Porady
    Specjaliści
    Odchudzanie
    Diety
    Sport
    BMI
    Depresja sprzyja otyłości czyli napady wilczego ap
    Zamiast kawy czy herbaty pij napar z czystka
    Dieta z nową piramidą Willetta
    Pielęgnacja skóry po 50. roku życia – sprawdzone s
    Nowa era fitnessu: recovery trend i siła rege
  • Ogród
    Artykuły
    Astry – królowe jesieni. Jak stworzyć piękne bukie
    Czy maliny mogą owocować we wrześniu? Z tym t
    Jak pielęgnować wrzosy, by długo cieszyły oko? Spr
    Ta popularna przyprawa wzmacnia petunie. Dodaj ją
    Chcesz posadzić żywopłot z tui? Sąsiad może t
    Kiedy przesadzać iglaki? Najlepszy termin i z
  • Przepisy
    Przepisy
    Smaczne inspiracje
    Holenderskie ciasteczko waflowe. Chrupiące marzeni
    Sprawdzony przepis na deser z kiwi – minimum
    Warzywne pieczone przekąski na ciepło – różn
    Dania ze śliwkami – najlepsze przepisy na słodko i
    Dania z chorizo – pomysły na szybkie i a
    Naleśniki francuskie crepes Suzette – przepy
    Jak zrobić makaron ze szparagami? Prosty przepis k
    Na uroczysty obiad przygotuj w ten sposób mię
  • Moda
  • Dom
  • Historie Prawdziwe
    Artykuły
    Świętokrzyskie w rytmie slow – jak Alin
    Widzę inaczej, ale żyję pełnią życia – historia Be
    „Zostawiłam wszystko, by dać im lepsze życie. A&nb
    Odeszła, bo zakochała się w chłopaku z i
    Chciałam tylko wyglądać piękniej – moja droga prze
    Straciłam wszystko w kilka minut – historia A
  • Kosmetyki
    Nowości Kosmetyczne
    Naturalne
    Makijaż
    Maseczki
    Paznokcie
    Pielęgnacja ciała
    Pielęgnacja twarzy
    Pielęgnacja włosów
    Zapachy
    Attraction Instinct – duet zapachów, który przycią
    Anti-aging w rytmie jesieni – składniki
    Jak przyspieszyć porost włosów? Naturalne sposoby
    Produkty do wrażliwych paznokci od NEONAIL
    Nowości w serii Nutri Lip Balm od FaceBoom– s
    Olejek z róży damasceńskiej w kosmetykac
  • Strefa Mamy
    Artykuły
    Chcę być Mamą
    Ciąża i poród
    Wcześniak
    Noworodek
    Przedszkolak
    Nastolatek
    Porady
    Więcej
    Kobiety w ciąży uwielbiają takie śniadania. S
    Nie tylko dla dzieci. Puree z marchewki, któr
    Książeczki z otwieranymi okienkami – dlaczego
    Bidon niekapek od Canpol babies – niezastąpi
    Ręczniki dla dzieci – bajkowe wzory i miękkie
    Dzieciom powinno się czytać na głos. Jakie płyną z
  • Na topie
    Na topie
    Fermentacja 2.0: kimchi, kombucha i domowe ki
    Quiet Luxury w aranżacji wnętrz – sztuka subt
    Jesienny spadek formy – jak odzyskać energię
    Masaż czy trening? A może jedno i drugie
    Jak łatwo obrać dynię? Poznaj przydatne triki
    Jak technologia pomaga spać lepiej? Najnowsze tren
    Popkultura na talerzu – jak kino, muzyka i mo
    Sztuczna inteligencja w kuchni – jak AI zmien
  • Forum

Śniadanie i obiad w Gdańsku – restauracja Oria Magic House opinia

24 sierpnia 2021,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W ramach akcji Blogerzy Smakują miałam okazję fantastycznie spędzić czas w restauracji Oria Magic House w Gdańsku – miejscu wyjątkowym i niebanalnym. Przeniosłam się do czasów Starożytnego Rzymu, kosztowałam wędzonego drinka i pyszne rydze w sosie z białego wina, ale nie tylko… Dzieła sztuki na talerzu i na ścianach – to tylko tutaj!

Do restauracji dojdziecie spacerując deptakiem przy Motławie, znajduje się ona przy końcowym odcinku – zdjęcie poniżej z lotu ptaka. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość i dotrzeć do tego fascynującego miejsca z kilku powodów: obłędna nietuzinkowa kuchnia stworzona przez wybitnego mistrza sztuki kulinarnej, sezonowe dania (co miesiąc lokal oferuje tematyczne potrawy), oryginalny wystrój wnętrz – poczujecie się jak w galerii sztuki i otwarta kuchnia, dzięki czemu można obserwować popisy kulinarne mistrzów. Restauracja serwuje pyszne śniadania od godzony 9 rano, więc to dodatkowy plus dla tego miejsca.

Właścicielka restauracji sama zaprojektowała wnętrze lokalu, upiększając go swoimi obrazami, a także tworząc  zastawę stołową z ceramiki.  Jest też pasjonatką kuchni fusion, nowych smaków i połączeń kulinarnych. Miałam okazję zagościć w tym lokalu w miesiącu Starożytnego Rzymu i kosztować kilka dań oriańskich. Karta menu jest treściwa i dość krótka, składa się z karty stałej, ale też z propozycji na dany miesiąc.

W planach są też inne tematyczne podróże kulinarne, które z pewnością zaskoczą niejednego gościa, ponieważ są one pieczołowicie przygotowywane i na bieżąco degustowane przez załogę restauracji po to, aby maksymalnie rozpieszczać i zaskakiwać kulinarnie swoich gości. Tego typu kulinarne przygody pozwalają na przypomnienie dawno zapomnianych smaków lub odkrycie zupełnie nieznanych. Muszę przyznać, że faktycznie serwowane tutaj dania są zaskakujące, niepowtarzalne, ale też spełniające zachcianki i wysublimowane smaki najbardziej wymagających gości.

tatar z tuńczyka

grillowane sardynki

mule w sosie z białego wina

Swoją przygodę zaczęłam od przystawek, na nasz stół przywędrowały więc pięknie podane, udekorowane i unoszące wspaniały aromat:  mule w sosie z białego wina, rydze na białym winie oraz sardynki grillowane ze świata Starożytnego Rzymu, ale też z karty stałej  tatar wołowy i tatar z tuńczyka. Moim faworytem został tatar z tuńczyka, który jest serwowany na pierzynce z awokado, szalotki i oliwy szczypiorkowej i podany z przepiórczym jajem. Tatar naprawdę zachwyca wielopłaszczyznowym smakiem, idealna przekąska dla miłośników ryb o każdej porze roku. Pozostałe dania również na 6 z plusem, chociażby siekany tatar, który tworzy wręcz trójwymiarowy smak dzięki licznym dodatkom takim jak: szalotka, ogórki kiszone, grzybki, żółtko i oliwa szczypiorkowa, świetnie doprawiony podawany z chrupiącą bagietką i masełkiem rozpływa się w ustach.  Świat Starożytnego Rzymu nie zawiódł, cezar na pewno spałaszowałby z wielką chęcią grillowane sardynki, mule w sosie z białego wina na soku z winogron i czosnkiem czy delikatne kapelusze rydzów, wesoło i okazale zatopione w smacznym winnym sosie, naprawdę wysoki kunszt!

rydze w białym winie
rydze w sosie z białego wina
Rydze zawierają ogromną ilość witamin i minerałów. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) oraz witaminy A, C, D i E. Wśród najważniejszych minerałów obecnych w rydzach można wymienić: cynk, fluor, jod, magnez, fosfor, miedź, potas, siarkę, wapń, żelazo i mangan. Sardynki z kolei są dość istotne dla naszego zdrowa, albowiem są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy B, białka i selenu.

zupa rakowa

Po przekąskach czas na danie główne, koniecznie spróbujcie zupy rakowej zaserwowanej w towarzystwie muli. Zupa gęsta, z dużą ilością tych słodkowodnych skorupiaków. Raki są świetnym źródłem białka witaminy B12 oraz żelaza, ale też posiadają niską zawartość tłuszczu. Niezwykle esencjonalna, śmietanowo muślinowa zupa absolutnie jest hitem tego miejsca. Daniem drugim były poliki wołowe, mięciutkie, delikatne, podane na puszystym puree z dodatkiem wanilii i zielonym groszkiem i slice z selera naciowego. Danie bardzo delikatne w smaku, polecam szczególnie miłośnikom delikatnej wołowiny. Mnie osobiście zabrakło jednak nuty przełamującej w sposób nieoczywisty i odważny tę delikatność mimo to dania prezentuje się okazale i kolorowo.

poliki wołowe

Zwieńczeniem tej uczty były desery, które właściwie nie są zawarte  karcie, ale można je wybierać ze stojącej obok wejścia gabloty, słodkości też zmieniają się w zależności od wyobraźni cukiernika, tworzone na miejscu  najlepszych składników. Postawiliśmy na daktylowe ciasto, sernik migdałowy i brownie z bitą śmietaną z owocami sezonowymi. Wszystkie desery są rozpływające się w ustach, ale sernik migdałowy to absolutny majstersztyk sztuki cukierniczej, nie zapomnijcie o niego zapytać! Po obfitym posiłku czas na relaks na miękkich poduchach i dopici ulubionej kawy lub drinka.

drink Neron Sour z białkiem

Jeśli wolicie jednak piwne napoje, polecam lokalne piwa AMBER w różnych wydaniach. Możecie też poprosić barmana o wyśmienite drinki, nas zachwycił  Mulsum – mieszanka wina z miodem, które barman zadymia specjalnym pistoletem, w efekcie uzyskując lekko przydymiony posmak tego drinka, co jest dość spektakularnym widowiskiem.

brownie z bitą śmietaną

ciasto daktylowe z kremem

Podsumowując: restauracja jest istną perłą na szlaku kulinarnych doznań, jej ogromnym atutem jest położenie w urokliwym, dyskretnym miejscu. Wspaniała kuchnia, ogromna dbałość o wysoką jakość potraw, ale też uczta dla oczu to wszystko stanowi o wyjątkowości tego miejsca. Jeśli lubicie poznawać nowe smaki, lub odkrywać dania, które znacie, ale w zupełnie innej odsłonie a przy tym obcować ze sztuką to Oria Magic House jest naprawdę magiczna pod tym względem. Ceny są adekwatne to jakości potraw, ale moim zdaniem nie zawyżone, atrakcyjne w stosunku do konkurencji, zresztą aktualne menu znajdziecie na stronie restauracji.

Ja swojej przygody z tym miejscem na pewno nie kończę – będę obserwować poczynania i rozwój tego miejsca gorąco kibicować dalszym projektom, A ja już szykuję się powoli na wieczór z salsą… przyjdziecie??

relaks poobiedni

piwa Amber

gablota z deserami

widok na restaurację z lotu ptaka

obraz magdalena pliskowska

 

prace Magdaleny Pliskowskiej – właścicielki lokalu

ORIA MAGIC HOUSE Sp. z o.o.

ulica Stara Stocznia 4/1,
80-862 Gdańsk, Polska

Kontakt
Telefon: +58 710 11 45

Godziny otwarcia
7 dni w tygodniu; pn- sb 9.00- 23.00, nd 9.00-21.00

 

 

 

 

 

 

 



Jak malują się Francuzki – poradnik makijażu
Serum z kwasem hialuronowym marki Dermash Cosmetics

Warto przeczytać

Fermentacja 2.0: kimchi, kombucha i domowe kiszonki
Quiet Luxury w aranżacji wnętrz – sztuka subtelnej elegancji
Kolory jesieni na paznokciach – najmodniejsze odcienie i wzory
Mental decluttering – trend wellness 2025
Uprawa imbiru w domu – prosty sposób na świeży korzeń w doniczce
Jesienny spadek formy – jak odzyskać energię?

Aktualności

Longevity zamiast anti-aging – nowa filozofia pielęgnacji
Biologiczny manicure – nowa era pielęgnacji paznokci
Mindful cooking – sztuka świadomego gotowania dla zdrowia i harmonii
Living Apart Together – związek na odległość i nowa forma relacji

Na topie

Fermentacja 2.0: kimchi, kombucha i domowe kiszonki
Quiet Luxury w aranżacji wnętrz – sztuka subtelnej elegancji
Jesienny spadek formy – jak odzyskać energię?
Masaż czy trening? A może jedno i drugie – sposób na regenerację jak u zawodowców

Kosmetyki

Anti-aging w rytmie jesieni – składniki aktywne dla naturalnego odmłodzenia skóry
Pielęgnacja w rytmie slow aging – poznaj nową linię kolagenową FLOSLEK
Jak przyspieszyć porost włosów? Naturalne sposoby na zdrowe i gęste pasma
Suche włosy jesienią? Oto sprawdzone sposoby na ich nawilżenie i blask

Przepisy

Holenderskie ciasteczko waflowe. Chrupiące marzenie do porannej kawy
Sprawdzony przepis na deser z kiwi – minimum pracy, maksimum smaku
Warzywne pieczone przekąski na ciepło – różne przepisy na warzywa
Dania ze śliwkami – najlepsze przepisy na słodko i wytrawnie
Bliny – różne przepisy na bliny inaczej
Kawior przepisy i sposoby podawania
5 pomysłów na jesienny gulasz – aromatyczne przepisy na chłodne dni

Polecane

Jak zrobić chrupiące frytki z dyni? Przepis na pyszną jesienną przekąskę
Coolcations: chłodny sposób na relaks, zdrowie i odnowę
Jesienne koktajle 2025 – sezon na smak, aromat i atmosferę
Nutrigenomika – przyszłość zdrowego odżywiania?

FORUM - bieżące dyskusje

Związki wyznaniowe - dlaczego powst…
Raczej to jest wynik jakiejś cechy osobowości. Są ludzie, którzy nie potrzebują ...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
Ale gdzie ci chorzy? Ja nie znam żadnego
Szczepienie przeciw covid19
Media zawsze podkręcają emocje żeby się klikalność zwiększyła
Co robić podczas 6 godzinnej jazdy …
Mam podobnie, jak zaczynam coś czytac to zaraz chce mi się spać
Zarządzaj zgodami na pliki cookie
Aby zapewnić najlepsze doświadczenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Wyrażenie zgody na te technologie umożliwi nam przetwarzanie danych, takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Always active
Techniczne przechowywanie lub dostęp są ściśle niezbędne do uzasadnionego celu, jakim jest umożliwienie korzystania z określonej usługi wyraźnie żądanej przez abonenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu za pośrednictwem sieci komunikacji elektronicznej.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statystyka
Techniczne przechowywanie lub dostęp wykorzystywane wyłącznie do celów statystycznych. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Techniczne przechowywanie lub dostęp są wymagane do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Wyświetl preferencje
{title} {title} {title}
Strona główna O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama Dodatkowy zarobek Przepisykulinarne.pl