• WYJĄTKOWE AKCJE
    • KOSMETYCZNY HIT MIESIĄCA
    • CERTYFIKAT JAKOŚCI
    • MAMY TU SMACZNIE
    • KOSMETYCZNE BINGO
    • URODOWA CHECKLISTA
    • NASZE E-BOOKI
KSIĄŻKI LICZNIK ODWIEDZIN
Rejestracja Logowanie
Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne
  • Uroda
    Strefa Domu
    Strefa Urody
    Strefa Mody
    Polecane Zabiegi
    Pietruszkowy eliksir młodości – jak zadbać o 
    Jedwabna rewolucja – apaszki Vezzi na nowo d
    Ponadczasowa biżuteria z bursztynu – id
    Baterie kuchenne – kluczowy element nowoczesnej ku
    Wiosenne dekoracje pełne uroku. Jak wykorzystać wa
    Ta maść z PRL-u łagodzi ukąszenia owadów. Sto
  • Zdrowie
    Artykuły
    Strefa Ekologii
    Nasze Porady
    Specjaliści
    Odchudzanie
    Diety
    Sport
    BMI
    Soki z cytrusów – kiedy mogą nam zaszkodzić?
    Dieta przeciwzapalna na talerzu – jedz zdrowo i&nb
    Co pić, żeby schudnąć? Przepisy na domowe napoje,
    Co daje terapia zastępcza testosteronem?
    Najlepsze sporty na lato – ruch, radość i end
  • Ogród
    Artykuły
    Gniazdo os przy domu – czy jest się czego bać i&nb
    Marzysz o gęstym, jednolitym trawniku? Zrób t
    Jak pozbyć się ślimaków z balkonu i tara
    Widzisz szkodniki w ogrodzie? Zrób to, a 
    Mrówki opanowały ogród? Pozbądź się ich w ten
    Taras w kwiatach nawet w upalne dni. Pra
  • Przepisy
    Przepisy
    Smaczne inspiracje
    Bananowe brownie bez mąki i cukru – deser, kt
    Yogurt Parfait z morelami. Lekki deser na lat
    Kremowa i aksamitna matcha panna cotta. Włosk
    Włoskie śniadania – mój przepis na leniwe poranki
    Szczaw na obiad – smaczne przepisy na zupy i
    Domowe ogórki małosolne. Letni smak i wsparci
    Proste koktajle owocowo-warzywne. 15 przepisów na
    Mrożona herbata pod lupą. Orzeźwienie czy pułapka?
  • Moda
  • Dom
  • Historie Prawdziwe
    Artykuły
    Świętokrzyskie w rytmie slow – jak Alin
    Widzę inaczej, ale żyję pełnią życia – historia Be
    „Zostawiłam wszystko, by dać im lepsze życie. A&nb
    Odeszła, bo zakochała się w chłopaku z i
    Chciałam tylko wyglądać piękniej – moja droga prze
    Straciłam wszystko w kilka minut – historia A
  • Kosmetyki
    Nowości Kosmetyczne
    Naturalne
    Makijaż
    Maseczki
    Paznokcie
    Pielęgnacja ciała
    Pielęgnacja twarzy
    Pielęgnacja włosów
    Zapachy
    Perfect Nonsense od Avon – zapachy, które przeczą
    Ceramides.3D – wsparcie bariery ochronnej skóry 
    Wakacyjna premiera Hairmate: nowości w rozmia
    Produkty do wrażliwych paznokci od NEONAIL
    Makijażowe tipy na lato – kremowy róż w 
    Jakie kosmetyki naturalne warto mieć na swojej pół
  • Strefa Mamy
    Artykuły
    Chcę być Mamą
    Ciąża i poród
    Wcześniak
    Noworodek
    Przedszkolak
    Nastolatek
    Porady
    Więcej
    Kobiety w ciąży uwielbiają takie śniadania. S
    Nie tylko dla dzieci. Puree z marchewki, któr
    Dzieciom powinno się czytać na głos. Jakie płyną z
    Menu dla najmłodszych na lato. Lekkie, kolorowe i&
    Dlaczego warto inwestować w dobre buty dla dz
    Kubek treningowy LOVI Genius: Takiego kubka jeszcz
  • Na topie
    Na topie
    Dlaczego wracamy do smaków dzieciństwa? O rol
    Dieta na dobry humor? To działa – czyli co j
    Jak urządzić wesele marzeń i nie wydać fortun
    Te produkty powodują przebarwienia na skórze. Nigd
    Kolorowe Lato w makijażu: odkryłam balsamy-po
    Masz kłopoty z trawieniem? Ten dodatek do kaw
    Nie wyrzucaj skórek z tego owocu. Zrobisz z&n
    Tak usuniesz robaki z czereśni. Zrób to, zami
  • Forum

Śniadanie i obiad w Gdańsku – restauracja Oria Magic House opinia

24 sierpnia 2021,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W ramach akcji Blogerzy Smakują miałam okazję fantastycznie spędzić czas w restauracji Oria Magic House w Gdańsku – miejscu wyjątkowym i niebanalnym. Przeniosłam się do czasów Starożytnego Rzymu, kosztowałam wędzonego drinka i pyszne rydze w sosie z białego wina, ale nie tylko… Dzieła sztuki na talerzu i na ścianach – to tylko tutaj!

Do restauracji dojdziecie spacerując deptakiem przy Motławie, znajduje się ona przy końcowym odcinku – zdjęcie poniżej z lotu ptaka. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość i dotrzeć do tego fascynującego miejsca z kilku powodów: obłędna nietuzinkowa kuchnia stworzona przez wybitnego mistrza sztuki kulinarnej, sezonowe dania (co miesiąc lokal oferuje tematyczne potrawy), oryginalny wystrój wnętrz – poczujecie się jak w galerii sztuki i otwarta kuchnia, dzięki czemu można obserwować popisy kulinarne mistrzów. Restauracja serwuje pyszne śniadania od godzony 9 rano, więc to dodatkowy plus dla tego miejsca.

Właścicielka restauracji sama zaprojektowała wnętrze lokalu, upiększając go swoimi obrazami, a także tworząc  zastawę stołową z ceramiki.  Jest też pasjonatką kuchni fusion, nowych smaków i połączeń kulinarnych. Miałam okazję zagościć w tym lokalu w miesiącu Starożytnego Rzymu i kosztować kilka dań oriańskich. Karta menu jest treściwa i dość krótka, składa się z karty stałej, ale też z propozycji na dany miesiąc.

W planach są też inne tematyczne podróże kulinarne, które z pewnością zaskoczą niejednego gościa, ponieważ są one pieczołowicie przygotowywane i na bieżąco degustowane przez załogę restauracji po to, aby maksymalnie rozpieszczać i zaskakiwać kulinarnie swoich gości. Tego typu kulinarne przygody pozwalają na przypomnienie dawno zapomnianych smaków lub odkrycie zupełnie nieznanych. Muszę przyznać, że faktycznie serwowane tutaj dania są zaskakujące, niepowtarzalne, ale też spełniające zachcianki i wysublimowane smaki najbardziej wymagających gości.

tatar z tuńczyka

grillowane sardynki

mule w sosie z białego wina

Swoją przygodę zaczęłam od przystawek, na nasz stół przywędrowały więc pięknie podane, udekorowane i unoszące wspaniały aromat:  mule w sosie z białego wina, rydze na białym winie oraz sardynki grillowane ze świata Starożytnego Rzymu, ale też z karty stałej  tatar wołowy i tatar z tuńczyka. Moim faworytem został tatar z tuńczyka, który jest serwowany na pierzynce z awokado, szalotki i oliwy szczypiorkowej i podany z przepiórczym jajem. Tatar naprawdę zachwyca wielopłaszczyznowym smakiem, idealna przekąska dla miłośników ryb o każdej porze roku. Pozostałe dania również na 6 z plusem, chociażby siekany tatar, który tworzy wręcz trójwymiarowy smak dzięki licznym dodatkom takim jak: szalotka, ogórki kiszone, grzybki, żółtko i oliwa szczypiorkowa, świetnie doprawiony podawany z chrupiącą bagietką i masełkiem rozpływa się w ustach.  Świat Starożytnego Rzymu nie zawiódł, cezar na pewno spałaszowałby z wielką chęcią grillowane sardynki, mule w sosie z białego wina na soku z winogron i czosnkiem czy delikatne kapelusze rydzów, wesoło i okazale zatopione w smacznym winnym sosie, naprawdę wysoki kunszt!

rydze w białym winie
rydze w sosie z białego wina
Rydze zawierają ogromną ilość witamin i minerałów. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) oraz witaminy A, C, D i E. Wśród najważniejszych minerałów obecnych w rydzach można wymienić: cynk, fluor, jod, magnez, fosfor, miedź, potas, siarkę, wapń, żelazo i mangan. Sardynki z kolei są dość istotne dla naszego zdrowa, albowiem są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy B, białka i selenu.

zupa rakowa

Po przekąskach czas na danie główne, koniecznie spróbujcie zupy rakowej zaserwowanej w towarzystwie muli. Zupa gęsta, z dużą ilością tych słodkowodnych skorupiaków. Raki są świetnym źródłem białka witaminy B12 oraz żelaza, ale też posiadają niską zawartość tłuszczu. Niezwykle esencjonalna, śmietanowo muślinowa zupa absolutnie jest hitem tego miejsca. Daniem drugim były poliki wołowe, mięciutkie, delikatne, podane na puszystym puree z dodatkiem wanilii i zielonym groszkiem i slice z selera naciowego. Danie bardzo delikatne w smaku, polecam szczególnie miłośnikom delikatnej wołowiny. Mnie osobiście zabrakło jednak nuty przełamującej w sposób nieoczywisty i odważny tę delikatność mimo to dania prezentuje się okazale i kolorowo.

poliki wołowe

Zwieńczeniem tej uczty były desery, które właściwie nie są zawarte  karcie, ale można je wybierać ze stojącej obok wejścia gabloty, słodkości też zmieniają się w zależności od wyobraźni cukiernika, tworzone na miejscu  najlepszych składników. Postawiliśmy na daktylowe ciasto, sernik migdałowy i brownie z bitą śmietaną z owocami sezonowymi. Wszystkie desery są rozpływające się w ustach, ale sernik migdałowy to absolutny majstersztyk sztuki cukierniczej, nie zapomnijcie o niego zapytać! Po obfitym posiłku czas na relaks na miękkich poduchach i dopici ulubionej kawy lub drinka.

drink Neron Sour z białkiem

Jeśli wolicie jednak piwne napoje, polecam lokalne piwa AMBER w różnych wydaniach. Możecie też poprosić barmana o wyśmienite drinki, nas zachwycił  Mulsum – mieszanka wina z miodem, które barman zadymia specjalnym pistoletem, w efekcie uzyskując lekko przydymiony posmak tego drinka, co jest dość spektakularnym widowiskiem.

brownie z bitą śmietaną

ciasto daktylowe z kremem

Podsumowując: restauracja jest istną perłą na szlaku kulinarnych doznań, jej ogromnym atutem jest położenie w urokliwym, dyskretnym miejscu. Wspaniała kuchnia, ogromna dbałość o wysoką jakość potraw, ale też uczta dla oczu to wszystko stanowi o wyjątkowości tego miejsca. Jeśli lubicie poznawać nowe smaki, lub odkrywać dania, które znacie, ale w zupełnie innej odsłonie a przy tym obcować ze sztuką to Oria Magic House jest naprawdę magiczna pod tym względem. Ceny są adekwatne to jakości potraw, ale moim zdaniem nie zawyżone, atrakcyjne w stosunku do konkurencji, zresztą aktualne menu znajdziecie na stronie restauracji.

Ja swojej przygody z tym miejscem na pewno nie kończę – będę obserwować poczynania i rozwój tego miejsca gorąco kibicować dalszym projektom, A ja już szykuję się powoli na wieczór z salsą… przyjdziecie??

relaks poobiedni

piwa Amber

gablota z deserami

widok na restaurację z lotu ptaka

obraz magdalena pliskowska

 

prace Magdaleny Pliskowskiej – właścicielki lokalu

ORIA MAGIC HOUSE Sp. z o.o.

ulica Stara Stocznia 4/1,
80-862 Gdańsk, Polska

Kontakt
Telefon: +58 710 11 45

Godziny otwarcia
7 dni w tygodniu; pn- sb 9.00- 23.00, nd 9.00-21.00

 

 

 

 

 

 

 



Jak malują się Francuzki – poradnik makijażu
Serum z kwasem hialuronowym marki Dermash Cosmetics

Warto przeczytać

Soki z cytrusów – kiedy mogą nam zaszkodzić? Sprawdź, kiedy lepiej ich unikać
Szparagi dłużej pozostaną świeże. Zawsze wkładaj je tutaj
Obierz młode ziemniaki bez noża. Oto najlepsze triki
Dlaczego kobiety powinny sięgać po gorzką czekoladę? Właściwości, które warto znać
Dlaczego wracamy do smaków dzieciństwa? O roli wspomnień w psychologii jedzenia
Dieta na dobry humor? To działa – czyli co jem, gdy chcę poprawić sobie nastrój

Aktualności

Jak dbać o dłonie latem? 5 niecodziennych porad!
Tak należy mrozić żywność. Nie popełniaj tych popularnych błędów
Co pić w upały? Napoje, które nawadniają lepiej niż woda
Masz ptasie gniazdo pod dachem? Sprawdź, co oznacza i czy można je ruszyć

Na topie

Dlaczego wracamy do smaków dzieciństwa? O roli wspomnień w psychologii jedzenia
Dieta na dobry humor? To działa – czyli co jem, gdy chcę poprawić sobie nastrój
Jak urządzić wesele marzeń i nie wydać fortuny?
Te produkty powodują przebarwienia na skórze. Nigdy nie jedz ich przed opalaniem

Kosmetyki

Ceramides.3D – wsparcie bariery ochronnej skóry 
Wakacyjna premiera Hairmate: nowości w rozmiarze mini, które pokochasz na lato
Swederm Hudsalva vitamin E – natłuszcza, łagodzi, zmiękcza, redukuje przesuszenie
HYDRA PRO KIKO MILANO – odkryj sekret promiennej i nawodnionej skóry

Przepisy

Bananowe brownie bez mąki i cukru – deser, który rozpieszcza i nie tuczy
Yogurt Parfait z morelami. Lekki deser na lato, który zachwyca smakiem i prostotą
Kremowa i aksamitna matcha panna cotta. Włoski klasyk w zielonej odsłonie
Włoskie śniadania – mój przepis na leniwe poranki w stylu dolce vita
Biorę kaszę i brokuły. Robię prosty i szybki fit obiad dla całej rodziny
Domowy dressing koperkowo-pietruszkowy. Zielona bomba smaku i zdrowia dla każdej sałatki
Chrupiące pieczone ziemniaki z sosem tatarskim. Prosty przepis na idealną przekąskę i dodatek do obiadu

Polecane

Tak łatwo wyjmiesz pestki z wiśni. Nie potrzebujesz drylownicy
Płatki kwiatów magnolii są jadalne. Zrób z nich dżem lub konfiturę
Dieta przeciwzapalna na talerzu – jedz zdrowo i pysznie. Sprawdzone przepisy, które kocha Twój organizm
Minimalizm na ślubnym kobiercu. Te suknie zachwycają subtelną elegancją

FORUM - bieżące dyskusje

Jak podlewać kwiaty w domu?
Ja podlewam jak już widzę, że nie wytrzymują. ...
Korzystacie z Blablacar?
Dwa razy korzystałam i wszystko było super.
Pościel na noc poślubną :D
Koniecznie biała!
Nauka programowania w szkołach
Można zrobić dodatkowy wf
Zarządzaj zgodami na pliki cookie
Aby zapewnić najlepsze doświadczenia, używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Wyrażenie zgody na te technologie umożliwi nam przetwarzanie danych, takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Always active
Techniczne przechowywanie lub dostęp są ściśle niezbędne do uzasadnionego celu, jakim jest umożliwienie korzystania z określonej usługi wyraźnie żądanej przez abonenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu za pośrednictwem sieci komunikacji elektronicznej.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statystyka
Techniczne przechowywanie lub dostęp wykorzystywane wyłącznie do celów statystycznych. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Techniczne przechowywanie lub dostęp są wymagane do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Wyświetl preferencje
{title} {title} {title}
Strona główna O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama Dodatkowy zarobek Przepisykulinarne.pl