W wolnej chwili, podczas pracy, czy na przyjęciu każdy lubi sobie coś pochrupać. Jednak chipsy dla osób dbających o linię są zbyt kaloryczne. Paluszki, orzeszki, czekolada – także. A gdyby tak przygotować samodzielnie coś lżejszego? Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” proponuje Snack – Przysmak Świętokrzyski.
Od kilkudziesięciu lat Snack – Przysmak Świętokrzyski gości na stołach Polaków. To dobra alternatywa i urozmaicenie menu, szczególnie podczas letnich spotkań plenerowych. Apetyczne, przyprawione wg smaku chrupki wciąż zyskują wielu wielbicieli.
Snack jest wytwarzany z kilku rodzajów mąki,
w zależności od wersji: pszennej, ziemniaczanej lub pszenno – ziemniaczanej. Brak przypraw i aromatów umożliwia doprawienie Snacku wg uznania. Sam proces przyrządzania przekąski jest ciekawy – „surowe” chrupki wkłada się na rozgrzany olej. Po kilkunastu sekundach produkt zwiększa swoją objętość nawet pięciokrotnie. Dbającym o linię do smażenia poleca się wykorzystanie np. oleju ryżowego. Co ciekawe, z jednej paczki (400 g) można uzyskać objętościowo aż do 10 litrów gotowego wyrobu, co świadczy o dużej wydajności Snacku.
W porównaniu z gotowymi produktami tej kategorii, oferowana przez WSP Społem przekąska posiada wartą podkreślenia przewagę – wyrób przygotowuje się tuż przed podaniem! To my zatem decydujemy na jakim tłuszczu usmażymy chrupki i czym je przyprawimy.
Z czym jeść Snack- Przysmak Świętokrzyski?
Sposobów serwowania Snacku jest wiele. W wersji wytrawnej świetnie smakuje
z przyprawami, solą lub dipami. Przygotowane chrupki można także posypać cukrem pudrem lub podać w towarzystwie jogurtu owocowego. Dzięki temu, Snack może zadowolić mnogością wariantów wiele gustów kulinarnych.
Cena sugerowana: 1,99 zł/ 200 g; 3,49 zł/ 400g
Gramatura: 200g, 400g
Snack – Przysmak Świętokrzyski otrzymał Znak Jakości Q przyznawany przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji.
Propozycja podania – Snack Przysmak Świętokrzyski z dipem pomidorowym
Składniki:
- 1/3 opakowania przygotowanych wcześniej chrupek Snack – Przysmak Świętokrzyski,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 1 czerwona papryczka chilli, lub szczypta ostrej papryki w proszku
- Pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki suszonego oregano i bazylii
- sól i pieprz do smaku
Paprykę, cebulę i czosnek zblendować na gładką pastę. W garnku podgrzać przecier pomidorowy następnie dodać do niego wcześniej przygotowaną pastę oraz przyprawy. Całość gotować przez 5 minut. Sos przełożyć do miseczki
i podać w towarzystwie Snacku – Przysmaku Świętokrzyskiego.