Smażenie w… torebce?

Avatar photo
24 lipca 2014,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Szybkie i smaczne dania w kilka chwil

Od pewnego czasu smażenie potraw znajduje się na celowniku ekspertów zajmujących się zdrowym żywieniem. Nadwaga, podwyższony cholesterol czy też złe samopoczucie to tylko niektóre z efektów nadmiernego spożycia smażonych dań. Jak się okazuje, alternatywą mogą stać się… torebki do smażenia. Dzięki nim przyrządzimy zdrowie i pyszne jedzenie w kilka chwil.

Powoli coraz więcej spośród nas przekonuje się, że przyrządzanie potraw na patelni nie musi oznaczać „topienia” mięsa w tłuszczu. Wśród fanów zdrowego odżywiania popularność zdobywają papierowe torebki do smażenia (znaleźć je można w ofercie marki Jan Niezbędny). Dzięki nim nie trzeba już używać mnóstwa oleju lub smalcu – wystarczy dodać np. odrobinę oliwy do marynaty, a następnie umieścić w niej mięso, rybę lub warzywa. Zamarynowane składniki trzeba tylko włożyć do torebki, położyć na rozgrzanej, suchej patelni i smażyć przez kilka minut z każdej strony: – Wykorzystanie torebek do smażenia sprawia, że potrawy – dzięki mniejszej zawartości tłuszczu –  są zdrowsze i niskokaloryczne. Jeśli więc uważnie przyglądamy się naszej wadze i chcemy ograniczyć udział niezdrowego tłuszczu w naszej diecie, torebki okażą się idealnym rozwiązaniem. Dodatkowo produkt ten łączy w sobie zalety pieczenia i smażenia. W efekcie ryby oraz mięsa smażone w zamkniętej torebce są bardziej soczyste i aromatyczne – tłumaczy Bartłomiej Szakiewicz, ekspert marki Jan Niezbędny. Jak widać, produkt przypadnie do gustu zarówno osobom dbającym o linię, jak i miłośnikom pysznej kuchni.

_jan1

Mniejsza zawartość tłuszczu to nie jedyne zalety torebek. Stosując je na co dzień w kuchni, zaoszczędzimy mnóstwo czasu oraz sporą ilość czystych naczyń. Na jednej patelni możemy jednocześnie usmażyć mięso i warzywa. Wystarczy tylko wrzucić je do dwóch torebek, szczelnie zamknąć i umieścić obok siebie na patelni. To rozwiązanie z pewnością spodoba się także singlom, którzy w ten sposób przyrządzą ekspresowy obiad dla jednej osoby. Dodatkowo samo smażenie jest teraz wygodniejsze – podczas przygotowywania potrawy nie musimy już obawiać się pryskającego tłuszczu. Po zakończeniu pracy patelnia oraz kuchnia pozostają czyste – nie trzeba tracić czasu na ich mycie.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.