Smażenie w… torebce?

24 lipca 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Szybkie i smaczne dania w kilka chwil

Od pewnego czasu smażenie potraw znajduje się na celowniku ekspertów zajmujących się zdrowym żywieniem. Nadwaga, podwyższony cholesterol czy też złe samopoczucie to tylko niektóre z efektów nadmiernego spożycia smażonych dań. Jak się okazuje, alternatywą mogą stać się… torebki do smażenia. Dzięki nim przyrządzimy zdrowie i pyszne jedzenie w kilka chwil.

Powoli coraz więcej spośród nas przekonuje się, że przyrządzanie potraw na patelni nie musi oznaczać „topienia” mięsa w tłuszczu. Wśród fanów zdrowego odżywiania popularność zdobywają papierowe torebki do smażenia (znaleźć je można w ofercie marki Jan Niezbędny). Dzięki nim nie trzeba już używać mnóstwa oleju lub smalcu – wystarczy dodać np. odrobinę oliwy do marynaty, a następnie umieścić w niej mięso, rybę lub warzywa. Zamarynowane składniki trzeba tylko włożyć do torebki, położyć na rozgrzanej, suchej patelni i smażyć przez kilka minut z każdej strony: – Wykorzystanie torebek do smażenia sprawia, że potrawy – dzięki mniejszej zawartości tłuszczu –  są zdrowsze i niskokaloryczne. Jeśli więc uważnie przyglądamy się naszej wadze i chcemy ograniczyć udział niezdrowego tłuszczu w naszej diecie, torebki okażą się idealnym rozwiązaniem. Dodatkowo produkt ten łączy w sobie zalety pieczenia i smażenia. W efekcie ryby oraz mięsa smażone w zamkniętej torebce są bardziej soczyste i aromatyczne – tłumaczy Bartłomiej Szakiewicz, ekspert marki Jan Niezbędny. Jak widać, produkt przypadnie do gustu zarówno osobom dbającym o linię, jak i miłośnikom pysznej kuchni.

_jan1

Mniejsza zawartość tłuszczu to nie jedyne zalety torebek. Stosując je na co dzień w kuchni, zaoszczędzimy mnóstwo czasu oraz sporą ilość czystych naczyń. Na jednej patelni możemy jednocześnie usmażyć mięso i warzywa. Wystarczy tylko wrzucić je do dwóch torebek, szczelnie zamknąć i umieścić obok siebie na patelni. To rozwiązanie z pewnością spodoba się także singlom, którzy w ten sposób przyrządzą ekspresowy obiad dla jednej osoby. Dodatkowo samo smażenie jest teraz wygodniejsze – podczas przygotowywania potrawy nie musimy już obawiać się pryskającego tłuszczu. Po zakończeniu pracy patelnia oraz kuchnia pozostają czyste – nie trzeba tracić czasu na ich mycie.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...