„Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok” – Iwona Zasuwa

25 września 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jak budować odporność każdego dnia? Zgodnie z rytmem pór roku! Nie tylko w domowej jadalni ale również za pomocą dań NA WYNOS.

Droga do zdrowia zawsze prowadzi przez kuchnię. Oto kolejna roślinna Smakoterapia (dodatkowo bez glutenu, cukru i nabiału).

Życie w biegu nie musi oznaczać rezygnacji z wartościowych posiłków – zamiast jeść na mieście warto samemu zadbać o to, co się je, będąc poza domem, by cieszyć się dobrą kondycją i mieć wysoki poziom energii na co dzień. To nie jest trudne – przekonuje Iwona Zasuwa, ekspertka od zdrowego żywienia, autorka bloga i serii książek pod tytułem „Smakoterapia” i zaprasza w kolejną kulinarną podróż.

Kolejna propozycja autorki Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok wychodzi naprzeciw wszystkim zabieganym, którym bliska jest myśl „lepiej zapobiegać niż leczyć”. Nowa książka Iwony Zasuwy, zachwyca bogactwem smaków i kolorów, tak samo jak trzy poprzednie: Smakoterapia 1, Smakoterapia 2   oraz Smakoterapia 3. Spiżarnia.

Smakoterapia na wynos zawiera ponad 100 przepisów na wspaniałe dania, które zwie pieszczotliwe „nawynosami”. Są proste, smaczne i zdrowe, wyglądają przepięknie, można je bez trudu zabrać ze sobą do pracy i szkoły. Wśród nich znajdują się zaskakująco proste i nie wymagające gotowania słoikowe zupy à la instant, chrupiące sałatki, zaskakujące pasty, domowe zupy i dania jednogarnkowe, a także propozycje zdrowych śniadaniówek dla dzieci. Autorka szczegółowo wyjaśnia, jakie przyzwyczajenia dietetyczne są najbardziej szkodliwe i daje wiele cennych wskazówek na temat kupowania, przyrządzania i jedzenia w taki sposób, by wzmocnić organizm i podnieść codzienny poziom energii.

Na łamach tej książki zawarłam wszystkie patenty rodem z mojej kuchni, wraz z podpowiedziami, jak zadbać o siebie zgodnie z naturą – pisze autorka we wstępie i podkreśla, że w dzisiejszym świecie mimo szerokiej wiedzy na temat szkodliwości środowiska, a także zagrożeń niesionych przez różne bakterie, wirusy, grzyby, pleśnie i inne patogeny – czyli wiedzy, o tym, co nam szkodzi – często zbyt mało wiemy, jak im zapobiegać.

Od tego, co znajduje się na naszych talerzach lub w pudełkach zbieranych do pracy, w drogę czy do szkoły zależy nasze zdrowie i odporność. A tę budują świadomy oddech, ruch i właściwe odżywianie będące podstawą zdrowia i dobrej kondycji ciała, zwłaszcza w okresach takich jak obecny, kiedy bardziej niż zwykle obawiamy się groźnych wirusów i bakterii – przekonuje autorka i wskazuje na różnicę między jedzeniem a odżywianiem się. Swoją kuchnię opiera na warzywach, owocach, kaszach, ziołach i aromatycznych przyprawach.

Zafascynowana holistyczną medycyną wschodu autorka umiejętnie łączy chińską filozofię zdrowia z naszymi rodzimymi darami natury i wymyśla przepisy, które podnoszą wewnętrzną siłę organizmu, działają profilaktycznie. Dania, które proponuje będą odpowiednie również dla alergików i osób o obniżonym samopoczuciu czy przewlekłych problemach autoimmunologicznych.

W fascynującej mnie medycynie Wschodu, inaczej niż w naszej zachodniej koncepcji zdrowia, bardzo wyraźnie podkreśla się wagę wewnętrznej siły organizmu (odporności – Wei Qi), która decyduje o tym, czy po kontakcie z patogenem dojdzie do zachorowania. Chińczycy, zamiast: „Zaraziłem się od Ciebie”, zwykli mówić: „Nie zamknąłem bramy”, co automatycznie przekierowuje uwagę na wewnętrzne przyczyny słabej kondycji danego organizmu. Zatem – lepiej zapobiegać, niż leczyć. Kluczem do dobrostanu jest więc prawdziwa profilaktyka zdrowotna.

Jakie błędy najczęściej popełniamy jesienią?

  • Spożywamy zbyt dużo produktów na surowo, co w efekcie sprzyja obniżeniu odporności.
  • Nie jadamy ciepłych śniadań lub zbyt mało ciepłych posiłków w ciągu dnia.
  • Nadużywamy w menu produktów odzwierzęcych, zwłaszcza nabiału krowiego,

który według TCM powoduje wzrost ilości śluzu w organizmie i podatność na infekcje płuc i oskrzeli.

  • Spożywamy mrożonki, kt.re według TCM są pozbawione energii i obciążają układ trawienny.
  • *Nie reagujemy na zmiany w ciele po lecie, np. na nadmierne wychłodzenie (rola rozgrzewających warzyw i ziół w menu (cebuli, porów, czosnku, przypraw i ziół: bazylia, oregano, majeranek, tymianek, szałwia itp.).

Słoikowe zupy – to hit autorki, który poleca szczególnie jako zdrowy zamiennik dań instant.

Zupy na wynos, błyskawiczne, to mój hit domowy – zapewnia autorka i wyjaśnia: Od kiedy w Internecie odkryłam wiele inspiracji, jak przyrządzić błyskawiczne bez korzystania z zazwyczaj fatalnej jakości produktów instant i uświadomiłam sobie, że moja spiżarnia to skarbnica surowców idealnych do przygotowania takich dań w pięć minut, moje życie stało się prostsze! Wystarczy wykorzystać to, co ma się w lodówce albo w spiżarni – i gotowe!

Zupy z produktów surowych, roślinnych, możemy zazwyczaj przygotować na 2–3 dni i w postaci „suchego” słoika przechowywać w lodówce. Potem wystarczy zabrać go ze sobą do pracy i zalać składniki wrzątkiem.

***

JESIENNA ZUPA INSTANT

Jesień – czas obfitych zbiorów – sprawia, że możemy do naszej zupy błyskawicznej dodawać mnóstwo cudownych składników. Wciąż jeszcze jest zielenina, są papryki, pomidory, cukinie. Ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia (i wiedza, które warzywa są dobre do spożywania al dente). Baw się i smakuj!

SKŁADNIKI (na słoik o poj. 900 ml):

  • makaron z tapioki . 70 g
  • pasta miso 1 duża łyżka
  • sos sojowy 2 łyżki
  • starty imbir (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • pieczarka eko 1 szt.
  • papryka czerwona eko ½ szt.
  • marchew . nieduży kawałek
  • zielenina (najlepiej kolendra) 1 garść
  • różowa (lub dowolna) kapusta pekińska lub pok choi 2 liście
  • ziarna sezamu . 2 łyżki
  • olej sezamowy 2 łyżki
  • syrop klonowy lub inne słodzidło . ½ łyżeczki
  • sól, pieprz (do smaku)
  • cytryna, do pokropienia gotowego dania . ¼ szt.

WYKONANIE

Na dno słoika wł.ż pastę miso, sos sojowy i starty drobno imbir. Na nich umieść cieniutko posiekaną pieczarkę, drobno pokrojoną czerwoną paprykę,

nieduży kawałek marchwi pocięty obieraczką w cieniutkie paski. Dodaj makaron (bez gotowania; żeby ułatwić sobie włożenie go do słoika, możesz go przelać na sitku wodą). Na wierzch dorzuć pokrojone liście kapusty pekińskiej, posyp całość sezamem, zieleniną, dodaj olej i syrop, zakręć. Osobno zapakuj ćwiartkę cytryny oraz sól i pieprz.

 Przed jedzeniem zalej zawartość słoika wrzątkiem, zakręć i wymieszaj (ostrożnie– gorące!). Po 15–20 minut zupa jest gotowa. Jeśli to możliwe, przelej ją na talerz, dopraw i delektuj się gorącym posiłkiem bez gotowania.

O autorce:

Iwona Zasuwa – muzyk i pedagog Na co dzień jest jedną z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na polskim rynku muzycznym. Od 21 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Równorzędną jej pasją jest gotowanie, a motto jej kuchni oparte jest o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej), czyli jak żyć (co jeść) żeby nie chorować. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl, autorka przepisów oraz prowadząca w programie „Ugotuj mi Mamo” oraz „Ugotuj mi Mamo 2” (2014-2015) na antenie kuchni+. Edukatorka żywieniowa: autorka cykli edukacyjnych dla dorosłych „Żyj i jedz zdrowo” oraz warsztatów kulinarnych dla dorosłych, twórczyni Akademii Smakoterapii dla Dzieci (edukacyjno- kulinarnej).

Społeczniczka: założycielka kooperatywy Smakoterapia w Warszawie zajmującej się tworzeniem środowiska dla producentów dobrej, zdrowej żywności i ich odbiorców. Zafascynowana leczeniem za pomocą naturalnego żywienia. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, w większości potraw bez glutenu, wegetariańskie lub wegańskie).

Autorka bestsellerowej książki pt. Smakoterapia. Przez Czytelników nazywana jest Królową Kaszy Jaglanej.

 Gorąco polecamy!