Smaki jesieni – najlepsze hiszpańskie oliwy

28 września 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Najczęstszy element krajobrazu interioru Hiszpanii, od śródziemnomorskiego wybrzeża Andaluzji aż po okolice Madrytu, stanowią rozległe plantacje oliwek. Właśnie tam wytwarza się jedne z najlepszych oliw. Hiszpania to światowy lider w produkcji oliwy z oliwek, a najwspanialsze hiszpańskie potrawy nie mogą się obyć bez takiego dodatku.

hiszpańskie oliwy

Oliwę z oliwek charakteryzuje przede wszystkim wspaniały smak i zawartość cennych nienasyconych kwasach tłuszczowych. Oliwa z oliwek zawiera  około 60-75% kwasów nienasyconych. Wywierają one dobroczynny wpływ na organizm m.in. obniżając poziom cholesterolu we krwi, hamując proces agregacji płytek krwi i obniżając ciśnienie krwi. Oznacza to, że oliwa z oliwek to źródło dobrych tłuszczów, niezastąpionych w prawidłowo zbilansowanej diecie. Stosowanie na surowo oliwy z oliwek w okresie ciąży chroni rozwijające się dziecko przed zachorowaniem na astmę oskrzelową oraz alergie w wieku dorosłym. Poza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oliwa zawiera także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E i D oraz magnez i inne minerały. Oliwa pozytywnie wpływa na metabolizm, a dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które zapobiegają procesom powstawania wolnych rodników ma działanie antynowotworowe. Ma również działanie wspierające urodę, zawarte w niej dobroczynne składniki spowalniają starzenie.

oliwa z oliwek

Wiodącym producentem i eksporterem oliwy z oliwek jest Hiszpania, która to również w swej rodzimej kuchni każdego dnia wykorzystują hektolitry tego cennego źródła zdrowia i urody. Oryginalna hiszpańska oliwa z oliwek posiada pewne właściwości, które sprawiają, że jest tak wyjątkowa i łatwo odróżnić ją od innych. Smak powinien być wyrazisty i posiadać odpowiedni zapach. Bardzo często prawdziwa oliwa z oliwek pochodząca z Hiszpanii zawiera ciekawe aromaty, jak zielona trawa, jabłko, migdał czy figa. Wyrazisty smak i zapach to znak, że hiszpańska oliwa pochodzi z Półwyspu Iberyjskiego. Kolor oliwy hiszpańskiej powinien być zielony lub żółty, w zależności od użytych oliwek. Dzięki uprawie różnorodnych odmian hiszpańska oliwa z oliwek posiada szczególnie wysoką jakość. Każdy gatunek oliwki uprawiany w Hiszpanii ma swój własny smak i zapach, ze względu na wysoką zawartość substancji aromatycznych. To właśnie dlatego hiszpańska oliwa z oliwek może mieć słodki, gorzki, łagodny lub pikantny smak. Jest doskonałą bazą do dań kuchni śródziemnomorskiej.

oliwki

Oliwa z oliwek pochodząca z Hiszpanii produkowana jest z wielką pasją oraz starannością, a co najważniejsze powstaje z wysokiej jakości wyselekcjonowanych odmian oliwek. Oliwy ze sklepu Los Vinos & Cafe to jedne z najlepszych oliw jakie można dostać na rynku, co pozostaje zasługą dwóch producentów hiszpańskich – małych rodzinnych firm.

Oliwa hiszpańska Migjorn Corbella to organiczna, owocowa oliwa z oliwek Extra Virgin Premium Corbella z wysoką zawartością oleokantalu i polifenoli o dużym potencjale gastronomicznym i ogromnej wszechstronności. Oliwa prezentuje średnio zielony profil owocowy z dojrzałymi akcentami, co w ustach pozwala wyczuć intensywną pikantność i gorzkość dobrze zrównoważoną słodyczą i wyczuwalną, pozytywną cierpkością. Aromaty wtórne typu roślinnego, z konotacjami skoszonej trawy, karczocha, migdałów, pomidora oraz orzechów włoskich. Oliwa jest zaliczana do gorzkich-pikantnych, o średniej intensywności i bardzo niskiej kwasowości (0,18%). Bardzo harmonijny zespół o złożonych aromatach. Oliwki odmiany Corbella pochodzą z upraw ekologicznych. Corbella jest ekskluzywną, oryginalną odmianą regionów Bages, Solsones i okolic rzeki Cardener, a oliwa z wysoką zawartością polifenoli i oleokantalu, jest obecnie głównym celem wielu badań klinicznych pod względem jej korzyści zdrowotnych. W celu uzyskania najlepszej oliwy stosowana jest ekstrakcja na zimno co pozwala zachować najcenniejsze właściwości oliwy. Oliwa Corbella bardzo dobrze komponuje się z grillowanymi daniami rybnymi, makaronami oraz grillowanymi mięsami.

Oliwa hiszpańska Migjorn to oliwa z oliwek z dodatkiem naturalnego borowika szlachetnego. To prawdziwy rarytas smakowy. Jest to oliwa z oliwek odmiany Arbequina z pierwszego tłoczenia, której składniki pochodzą z upraw ekologicznych. W celu uzyskania najlepszej oliwy stosowana jest ekstrakcja na zimno co pozwala zachować najcenniejsze właściwości oliwy. Oliwa hiszpańska Migjorn jest idealna do łączenia z wszelkiego rodzaju potrawami, zwłaszcza do makaronów, sosów, grillowanych mięs lub dobrej sałatki jesiennej.

Oliwa hiszpańska Migjorn Picual to oliwa z oliwek Extra Virgin Picual, którą charakteryzuje intensywnie zielony profil owocowy. W celu uzyskania najlepszej oliwy stosowana jest ekstrakcja na zimno co pozwala zachować najcenniejsze właściwości oliwy. W ustach pikantna z nutą goryczki, z wyczuwalną słodyczą i wyraźną cierpkością. Aromaty wtórne typu roślinnego, z konotacjami zarówno skoszonej trawy, liści a także roślin sadowniczych (karczocha, pomidora), migdałów. Wyraźne nuty orzecha włoskiego a w ustach delikatny migdał. Kompleks jest złożony o bardzo bogatych aromatach. Oliwa hiszpańska Migjorn Picual to wyjątkowa, smaczna oliwa o bardzo niskiej kwasowości i wysokiej zawartości polifenoli. Jest zaliczana do gorzkich-pikantnych o owocowych aromatach dlatego bardzo dobrze komponuje się z pieczonymi potrawami (kurczak, wieprzowina), a także ze szpinakiem.

Oliwa Roch del Bages Arbequina z pierwszego tłoczenia extra virgin to oliwa z tradycyjnej małej rodzinnej firmy produkującej oliwę z oliwek na zimno, łącząc metody rzemieślnicze z nowoczesnymi. Oliwki są uprawiane we własnych gajach oliwnych i zbierane w dniu, kiedy mają najwięcej smaku, co gwarantuje uzyskanie oliwy o wysokiej jakości i doskonałym aromacie. Butelka posiada praktyczny nalewak, dzięki któremu można polewać oliwę bez konieczności odkręcania korka za każdym razem użytkownika. Szczególnie bardzo przydatna funkcja w kuchni. Jest to wyjątkowa, smaczna oliwa o bardzo niskiej kwasowości.

Hiszpańska oliwa z oliwek świetnie smakuje na chrupiącym pieczywie z dodatkiem ziół lub czosnku. Jest, to również doskonały podkład pod bruschette lub grzanki. Świetnie nadaje się również jako marynata. Możecie użyć jej do owoców morza, ryb, mięsa czy warzyw. Jednym z najbardziej oczywistych sposobów wykorzystania oliwy, jest dodanie jej do sałatki, która staje się lekka, mało kaloryczna i przede wszystkim smaczna. Ponadto oliwa jest bazą do wielu tradycyjnych sosów np. vinaigrette. Identyczne połączenia możemy stosować do tworzenia dipów. Oliwę można dodawać do jesiennych zup, ugotowanego makaronu, zazwyczaj z czosnkiem i ziołami. Hiszpańska oliwa z oliwek świetnie nadaje się do smażenia, przyrządzane potrawy zyskują niesamowity aromat i zapach, a warzywa charakterystyczną, złotą glazurę. Najlepsza oliwa powinna być butelkowana w ciemnym lub nieprzezroczystym szkle. Powinno się ją przechowywać w chłodnym miejscu i zużyć maksymalnie w ciągu roku od daty jej produkcji.

Kupując oliwę z oliwek, warto wybierać tę najwyższej jakości. Jest podstawą zdrowej kuchni, a także zapewnia niezapomniane walory smakowe wielu potrawom. Oliwa produkowana w Hiszpanii to gwarancja jak najlepszej jakości użytych składników. Warto zadbać o zdrowie już dziś wybierając oliwę o jak najlepszych walorach jakości i smaku.

Polecamy sklep: www.losvinosandcafe.pl

Polecane przepisy z dodatkiem hiszpańskiej oliwy

Jesienna zupa selerowa

Składniki:
– 4 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek (plus do podania)
– 1/2 szklanki cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
– 1 łyżka soku z cytryny
– 4 szklanki selera, pokrojonego w kostkę
– 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
– 1/2 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
– 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca
– 3 szklanki przefiltrowanej wody
– rukiew wodna (do przybrania)

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę na małym ogniu w dużym rondlu i podsmażyć cebulę (ok. 2 min.). Następnie dodać sok z cytryny i wymieszać. Zwiększyć ogień do średniego i dodać seler, sól, pieprz i czosnek. Kontynuować gotowanie i mieszać od czasu do czasu przez kolejne 8 min. Dodać pietruszkę, surowe orzechy nerkowca i wodę. Przykryć i gotować przez 5 min. Wlać zupę do blendera i zmiksowaćuj, aż będzie całkowicie gładka. Podawać z oliwą, świeżą rukwią wodną i czarnym pieprzem.

Jesienna zupa pomidorowa

Składniki:
– 6 dużych pomidorów winnych, wydrążonych i pokrojonych w ósemki
– 1 garść liści szałwii
– 4 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek
– 1 szalotka, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
– 1 szczypta cukru
– 400 g (1 i 3/4 szklanki) odsączonej fasoli z puszki
– 1 l bulionu warzywnego
– 200 g (1 szklanka) passaty pomidorowej
– 50 g (1/2 szklanki) parmezanu, drobno startego
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wymieszać pomidory i liście szałwii z 2 łyżkami oliwy z oliwek w brytfannie. Piec, aż pomidory będą bardzo miękkie i zwęglone na brzegach, około 40-45 min. Wyjąć z piekarnika i odstawić szałwię do przybrania. Rozgrzać pozostałą oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać szalotkę, czosnek i szczyptę soli, smażyć aż zmiękną, ok. 5 min. Dodać suszoną szałwię i cukier. Wymieszać trzy czwarte pieczonych pomidorów i trzy czwarte fasoli. Dodać bulion, passatę oraz szczyptę soli i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 30 min., od czasu do czasu mieszając. Po przygotowaniu zmiksować na purée za pomocą blendera. Ponownie zagotować i dodać parmezan, zarezerwowaną fasolę i oraz trochę soli oraz pieprzu do smaku. Udekorować pozostałymi ćwiartkami pomidorów, oliwą i prażonymi liśćmi szałwii.

Spaghetti Aglio e Olio

Składniki:
– opakowanie suszonego makaronu spaghetti
– 1/4 szklanki hiszpańskiej oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka pokruszonych płatków czerwonej papryki
– 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
– 1 łyżka solonego masła
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej pietruszki
– 1 szklanka świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku i dodać 3 łyżki koszernej soli. Dodać makaron i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Na patelnię wrzucić pokruszone płatki czerwonej papryki i czosnek. Smażyć, aż czosnek zacznie się złocić. Wyłączyć ogień i dodać masło. Odcedzić makaron i odlać 1 szklankę wody z gotowania. Dodać makaron na patelnię i wymieszać. Ustawić ogień na średnio-wysoki i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól i gotować, aż woda odparuje. Wymieszać makaron z natką pietruszki i serem.

do kupienia w sklepie: https://www.losvinosandcafe.pl