Smaki jesieni – najlepsze hiszpańskie oliwy

28 września 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Najczęstszy element krajobrazu interioru Hiszpanii, od śródziemnomorskiego wybrzeża Andaluzji aż po okolice Madrytu, stanowią rozległe plantacje oliwek. Właśnie tam wytwarza się jedne z najlepszych oliw. Hiszpania to światowy lider w produkcji oliwy z oliwek, a najwspanialsze hiszpańskie potrawy nie mogą się obyć bez takiego dodatku.

hiszpańskie oliwy

Oliwę z oliwek charakteryzuje przede wszystkim wspaniały smak i zawartość cennych nienasyconych kwasach tłuszczowych. Oliwa z oliwek zawiera  około 60-75% kwasów nienasyconych. Wywierają one dobroczynny wpływ na organizm m.in. obniżając poziom cholesterolu we krwi, hamując proces agregacji płytek krwi i obniżając ciśnienie krwi. Oznacza to, że oliwa z oliwek to źródło dobrych tłuszczów, niezastąpionych w prawidłowo zbilansowanej diecie. Stosowanie na surowo oliwy z oliwek w okresie ciąży chroni rozwijające się dziecko przed zachorowaniem na astmę oskrzelową oraz alergie w wieku dorosłym. Poza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oliwa zawiera także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E i D oraz magnez i inne minerały. Oliwa pozytywnie wpływa na metabolizm, a dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które zapobiegają procesom powstawania wolnych rodników ma działanie antynowotworowe. Ma również działanie wspierające urodę, zawarte w niej dobroczynne składniki spowalniają starzenie.

oliwa z oliwek

Wiodącym producentem i eksporterem oliwy z oliwek jest Hiszpania, która to również w swej rodzimej kuchni każdego dnia wykorzystują hektolitry tego cennego źródła zdrowia i urody. Oryginalna hiszpańska oliwa z oliwek posiada pewne właściwości, które sprawiają, że jest tak wyjątkowa i łatwo odróżnić ją od innych. Smak powinien być wyrazisty i posiadać odpowiedni zapach. Bardzo często prawdziwa oliwa z oliwek pochodząca z Hiszpanii zawiera ciekawe aromaty, jak zielona trawa, jabłko, migdał czy figa. Wyrazisty smak i zapach to znak, że hiszpańska oliwa pochodzi z Półwyspu Iberyjskiego. Kolor oliwy hiszpańskiej powinien być zielony lub żółty, w zależności od użytych oliwek. Dzięki uprawie różnorodnych odmian hiszpańska oliwa z oliwek posiada szczególnie wysoką jakość. Każdy gatunek oliwki uprawiany w Hiszpanii ma swój własny smak i zapach, ze względu na wysoką zawartość substancji aromatycznych. To właśnie dlatego hiszpańska oliwa z oliwek może mieć słodki, gorzki, łagodny lub pikantny smak. Jest doskonałą bazą do dań kuchni śródziemnomorskiej.

oliwki

Oliwa z oliwek pochodząca z Hiszpanii produkowana jest z wielką pasją oraz starannością, a co najważniejsze powstaje z wysokiej jakości wyselekcjonowanych odmian oliwek. Oliwy ze sklepu Los Vinos & Cafe to jedne z najlepszych oliw jakie można dostać na rynku, co pozostaje zasługą dwóch producentów hiszpańskich – małych rodzinnych firm.

Oliwa hiszpańska Migjorn Corbella to organiczna, owocowa oliwa z oliwek Extra Virgin Premium Corbella z wysoką zawartością oleokantalu i polifenoli o dużym potencjale gastronomicznym i ogromnej wszechstronności. Oliwa prezentuje średnio zielony profil owocowy z dojrzałymi akcentami, co w ustach pozwala wyczuć intensywną pikantność i gorzkość dobrze zrównoważoną słodyczą i wyczuwalną, pozytywną cierpkością. Aromaty wtórne typu roślinnego, z konotacjami skoszonej trawy, karczocha, migdałów, pomidora oraz orzechów włoskich. Oliwa jest zaliczana do gorzkich-pikantnych, o średniej intensywności i bardzo niskiej kwasowości (0,18%). Bardzo harmonijny zespół o złożonych aromatach. Oliwki odmiany Corbella pochodzą z upraw ekologicznych. Corbella jest ekskluzywną, oryginalną odmianą regionów Bages, Solsones i okolic rzeki Cardener, a oliwa z wysoką zawartością polifenoli i oleokantalu, jest obecnie głównym celem wielu badań klinicznych pod względem jej korzyści zdrowotnych. W celu uzyskania najlepszej oliwy stosowana jest ekstrakcja na zimno co pozwala zachować najcenniejsze właściwości oliwy. Oliwa Corbella bardzo dobrze komponuje się z grillowanymi daniami rybnymi, makaronami oraz grillowanymi mięsami.

Oliwa hiszpańska Migjorn to oliwa z oliwek z dodatkiem naturalnego borowika szlachetnego. To prawdziwy rarytas smakowy. Jest to oliwa z oliwek odmiany Arbequina z pierwszego tłoczenia, której składniki pochodzą z upraw ekologicznych. W celu uzyskania najlepszej oliwy stosowana jest ekstrakcja na zimno co pozwala zachować najcenniejsze właściwości oliwy. Oliwa hiszpańska Migjorn jest idealna do łączenia z wszelkiego rodzaju potrawami, zwłaszcza do makaronów, sosów, grillowanych mięs lub dobrej sałatki jesiennej.

Oliwa hiszpańska Migjorn Picual to oliwa z oliwek Extra Virgin Picual, którą charakteryzuje intensywnie zielony profil owocowy. W celu uzyskania najlepszej oliwy stosowana jest ekstrakcja na zimno co pozwala zachować najcenniejsze właściwości oliwy. W ustach pikantna z nutą goryczki, z wyczuwalną słodyczą i wyraźną cierpkością. Aromaty wtórne typu roślinnego, z konotacjami zarówno skoszonej trawy, liści a także roślin sadowniczych (karczocha, pomidora), migdałów. Wyraźne nuty orzecha włoskiego a w ustach delikatny migdał. Kompleks jest złożony o bardzo bogatych aromatach. Oliwa hiszpańska Migjorn Picual to wyjątkowa, smaczna oliwa o bardzo niskiej kwasowości i wysokiej zawartości polifenoli. Jest zaliczana do gorzkich-pikantnych o owocowych aromatach dlatego bardzo dobrze komponuje się z pieczonymi potrawami (kurczak, wieprzowina), a także ze szpinakiem.

Oliwa Roch del Bages Arbequina z pierwszego tłoczenia extra virgin to oliwa z tradycyjnej małej rodzinnej firmy produkującej oliwę z oliwek na zimno, łącząc metody rzemieślnicze z nowoczesnymi. Oliwki są uprawiane we własnych gajach oliwnych i zbierane w dniu, kiedy mają najwięcej smaku, co gwarantuje uzyskanie oliwy o wysokiej jakości i doskonałym aromacie. Butelka posiada praktyczny nalewak, dzięki któremu można polewać oliwę bez konieczności odkręcania korka za każdym razem użytkownika. Szczególnie bardzo przydatna funkcja w kuchni. Jest to wyjątkowa, smaczna oliwa o bardzo niskiej kwasowości.

Hiszpańska oliwa z oliwek świetnie smakuje na chrupiącym pieczywie z dodatkiem ziół lub czosnku. Jest, to również doskonały podkład pod bruschette lub grzanki. Świetnie nadaje się również jako marynata. Możecie użyć jej do owoców morza, ryb, mięsa czy warzyw. Jednym z najbardziej oczywistych sposobów wykorzystania oliwy, jest dodanie jej do sałatki, która staje się lekka, mało kaloryczna i przede wszystkim smaczna. Ponadto oliwa jest bazą do wielu tradycyjnych sosów np. vinaigrette. Identyczne połączenia możemy stosować do tworzenia dipów. Oliwę można dodawać do jesiennych zup, ugotowanego makaronu, zazwyczaj z czosnkiem i ziołami. Hiszpańska oliwa z oliwek świetnie nadaje się do smażenia, przyrządzane potrawy zyskują niesamowity aromat i zapach, a warzywa charakterystyczną, złotą glazurę. Najlepsza oliwa powinna być butelkowana w ciemnym lub nieprzezroczystym szkle. Powinno się ją przechowywać w chłodnym miejscu i zużyć maksymalnie w ciągu roku od daty jej produkcji.

Kupując oliwę z oliwek, warto wybierać tę najwyższej jakości. Jest podstawą zdrowej kuchni, a także zapewnia niezapomniane walory smakowe wielu potrawom. Oliwa produkowana w Hiszpanii to gwarancja jak najlepszej jakości użytych składników. Warto zadbać o zdrowie już dziś wybierając oliwę o jak najlepszych walorach jakości i smaku.

Polecamy sklep: www.losvinosandcafe.pl

Polecane przepisy z dodatkiem hiszpańskiej oliwy

Jesienna zupa selerowa

Składniki:
– 4 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek (plus do podania)
– 1/2 szklanki cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
– 1 łyżka soku z cytryny
– 4 szklanki selera, pokrojonego w kostkę
– 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
– 1/2 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
– 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca
– 3 szklanki przefiltrowanej wody
– rukiew wodna (do przybrania)

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę na małym ogniu w dużym rondlu i podsmażyć cebulę (ok. 2 min.). Następnie dodać sok z cytryny i wymieszać. Zwiększyć ogień do średniego i dodać seler, sól, pieprz i czosnek. Kontynuować gotowanie i mieszać od czasu do czasu przez kolejne 8 min. Dodać pietruszkę, surowe orzechy nerkowca i wodę. Przykryć i gotować przez 5 min. Wlać zupę do blendera i zmiksowaćuj, aż będzie całkowicie gładka. Podawać z oliwą, świeżą rukwią wodną i czarnym pieprzem.

Jesienna zupa pomidorowa

Składniki:
– 6 dużych pomidorów winnych, wydrążonych i pokrojonych w ósemki
– 1 garść liści szałwii
– 4 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek
– 1 szalotka, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
– 1 szczypta cukru
– 400 g (1 i 3/4 szklanki) odsączonej fasoli z puszki
– 1 l bulionu warzywnego
– 200 g (1 szklanka) passaty pomidorowej
– 50 g (1/2 szklanki) parmezanu, drobno startego
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wymieszać pomidory i liście szałwii z 2 łyżkami oliwy z oliwek w brytfannie. Piec, aż pomidory będą bardzo miękkie i zwęglone na brzegach, około 40-45 min. Wyjąć z piekarnika i odstawić szałwię do przybrania. Rozgrzać pozostałą oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać szalotkę, czosnek i szczyptę soli, smażyć aż zmiękną, ok. 5 min. Dodać suszoną szałwię i cukier. Wymieszać trzy czwarte pieczonych pomidorów i trzy czwarte fasoli. Dodać bulion, passatę oraz szczyptę soli i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 30 min., od czasu do czasu mieszając. Po przygotowaniu zmiksować na purée za pomocą blendera. Ponownie zagotować i dodać parmezan, zarezerwowaną fasolę i oraz trochę soli oraz pieprzu do smaku. Udekorować pozostałymi ćwiartkami pomidorów, oliwą i prażonymi liśćmi szałwii.

Spaghetti Aglio e Olio

Składniki:
– opakowanie suszonego makaronu spaghetti
– 1/4 szklanki hiszpańskiej oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka pokruszonych płatków czerwonej papryki
– 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
– 1 łyżka solonego masła
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej pietruszki
– 1 szklanka świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku i dodać 3 łyżki koszernej soli. Dodać makaron i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Na patelnię wrzucić pokruszone płatki czerwonej papryki i czosnek. Smażyć, aż czosnek zacznie się złocić. Wyłączyć ogień i dodać masło. Odcedzić makaron i odlać 1 szklankę wody z gotowania. Dodać makaron na patelnię i wymieszać. Ustawić ogień na średnio-wysoki i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól i gotować, aż woda odparuje. Wymieszać makaron z natką pietruszki i serem.

do kupienia w sklepie: https://www.losvinosandcafe.pl

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...